Конфігуратор
Замовити зворотній дзвінок:
093 519 15 15

Як правильно вибрати люстру - рекомендації від Elecomp

Люстра - це освітлювальний прилад і важлива частина інтер'єру. Вона не тільки відповідає за освітлення приміщення, а й служить декоративним елементом, що може притягувати погляди мешканців і гостей будинку. Від знань, як правильно вибрати люстру залежить затишок кімнати, комфорт для очей, зручність перебування в приміщенні. Фахівці компанії Elecomp пропонують низку рекомендацій, як вибрати люстри в різні кімнати, розрахувати їхню потужність, забезпечити необхідний функціонал і гармонійне поєднання дизайну зі стилем інтер'єру.
Підбір люстри - важливий аспект облаштування кімнати, їх активно використовують у сучасному інтер'єрі для виконання як функціональних, так і естетичних цілей. За допомогою пристрою можна сформувати основний акцент або зонувати приміщення, організувати простір під конкретні завдання інтер'єру.

Як правильно підібрати люстру в різні типи приміщень?

Як вибрати люстру в кімнату залежить не тільки від інтер'єру, а й функціонального призначення приміщення. Великий асортимент різновидів, як за технічними можливостями, так і за зовнішнім виглядом, дає можливість замовити світильники для будь-якої будівлі.
Таким чином, вибір люстри визначається типом приміщення, в якому вона буде розміщена. Розглянемо популярні запити.

Як вибрати люстру в спальню?

Спальню асоціюють із місцем відпочинку, спокою, затишку. Як правильно вибрати люстру в спальню, щоб не порушити цю атмосферу? Люстра в спальні в більшості випадків - основне джерело світла. Варто подбати про його м'яке розсіювання. Відмінний варіант - стельові конструкції з матовими плафонами. Великі габарити відповідно підбирають для площі понад 18 кв.м.
Експерти рекомендують звертати увагу на додатковий функціонал освітлювального пристрою, тип лампи, оснащення регулюванням, що дає змогу змінювати яскравість освітлення, дистанційне ввімкнення і вимкнення, низку подібних опцій підвищення комфорту.
Від того, як підібрати люстру в спальню залежить і гармонійне поєднання з інтер'єром приміщення. Часто користувачі замовляють комплект, що складається з люстри, однотипних настільних ламп, бра і торшерів, що спрощує завдання.

Як правильно вибрати люстру в кімнату дитини?

Для дитячої кімнати використовують трохи інші параметри вибору. На перше місце в запиті як вибрати люстру стає безпека майбутньої експлуатації. Елегантні та стильні скляні й кришталеві варіанти варто відразу виключити. Найкращим рішенням стануть прості та надійні матеріали - плафони із пластику або текстилю. А ось у питанні дизайну є місце для творчості та експериментів. Яскраві, акцентні світильники або ж стримані й нейтральні прилади - підбирати необхідно під загальну концепцію кімнати. Крім цього, багато виробників пропонують варіанти дитячих світильників: оригінальні хмаринки, сонечка, метелики, супергерої, улюблені персонажі тощо.

Вибір люстри для залу

Вітальня або зал - приміщення, які слугують візитівкою господарів. Тут накривають стіл, приймають гостей, організовують свята. Вітальня поєднує в собі практичність, зручність і цікавий дизайн, що підкреслює смак власників будинку. Тому, до питання яку люстру вибрати в зал варто поставитися дуже уважно. У великих кімнатах доречно розмістити об'ємну люстру в центральній частині - вона візьме на себе роль основного освітлення, формує необхідну атмосферу простору і, звісно, стане акцентною частиною кімнати. Перед тим, як вибрати люстру у вітальню, варто визначити стиль приміщення. Наприклад, для класики краще вибрати підвісну модель з великою кількістю кришталевих деталей. Але визначення підвісна або стельова конструкція залежить і від висоти стель. Вибір люстри для вітальні - це рішення, яке притягуватиме погляди й забезпечуватиме ефективне освітлення всього простору. Серед особливостей вибору можна виділити:
  • м'яке, заспокійливе світло. Це оптимальний варіант, для того, щоб у кімнаті комфортно себе відчували як домочадці, так і гості. Для такого результату варто підбирати лампи, що забезпечують теплу температуру світіння;
  • якщо приміщення прямокутної, витягнутої форми - фахівці рекомендують створити баланс і використовувати додаткові люстри в інтер'єрі залу;
  • серед як вибрати люстру у вітальню рекомендації зустрічаються поради застосовувати зональне підсвічування. Можна використовувати трекінгові світильники і змінювати напрямок світлового потоку. Але є умова, обов'язкова відповідність зовнішнього вигляду додаткових джерел до дизайну основної люстри.
Яку люстру повісити в зал - одночасно простий і складний вибір. У приміщення немає жорстких обмежень щодо регламентації розміру, матеріалу конструкції, характеру світла або функціоналу. Підбір часто залежить від особливостей приміщення та інтер'єру. Хоча можна виділити загальну тенденцію - кімната використовується для розміщення сім'ї, компанії друзів, родичів, тому можна сміливо обирати масивну люстру з плафонами, підвісами та іншими декоративними елементами, ефектний дизайн, який складно уявити в інших типах приміщення.

Особливості люстри в кабінет

Кабінет - приміщення, що має низку особливостей в організації освітлення. Так, для оптимального комфорту тут важливе не центральне освітлення, а локальна спрямованість світла. Завдання як вибрати люстру вирішується доповненнями у вигляді підлогових і настільних світильників, що допоможуть організувати робочі місця за столом, під час роботи з комп'ютером.
Люстра в кабінеті виконує завдання подачі рівномірного, розсіяного світла, комфортного для зустрічі з клієнтами, колегами. Вона скоріше служить ненав'язливим фоном.

Як вибрати люстру для передпокою

Передпокої в будинку і квартирі - компактні приміщення, для яких доречно використовувати люстру стельового типу, з яскравим, але не різким освітленням. Іноді господарі будинку і зовсім вибирають точкові світильники та додаткове підсвічування для дзеркала, шафи. Як вибрати люстру в коридор залежить і від параметрів приміщення. Для просторого коридору доречно встановити витягнуту за формою люстру, що забезпечить рівномірність освітлення. Актуально вибрати прилади, в конструкції яких використовують поворотні споти. Їх можна регулювати, спрямовуючи потік світла в потрібні точки. Наприклад, біля дзеркала світло повинно мати спрямованість на людину, а не на саму поверхню.

Яку люстру вибрати у ванну

Як вибрати люстру для ванної кімнати не дуже частий запит. У цьому приміщенні оптимально використовувати інші типи світильників. У чому причина? Площа ванної кімнати зазвичай обмежує такий вибір, до того ж є окремі вимоги до освітлювального приладу в приміщенні з високою вологістю. Якщо все ж хочеться саме підвісну конструкцію, дотримуйтесь рекомендацій, як підібрати люстру: придивіться до компактних моделей, визначте доступність монтажу далі від душової, умивальника тощо.
Важливе значення має клас захисту. Цей показник є в маркуванні світильників - IP. Друга цифра визначає вологостійкість конструкції:
Перший клас - відстань освітлювального приладу до джерела вологи має бути не менше 2,5 м;
Другий і третій клас - близько 1-2 метрів;
Четвертий і п'ятий класи - дають змогу закріпити люстру безпосередньо до джерела вологи, без порушення правил безпеки електропристроїв.
Також важливо, в пошуку яку люстру вибрати, враховувати температуру світіння. Оптимальний варіант для санвузла - холодне біле світло.

Які люстри вішають на кухню

Як і для інших приміщень, яку люстру вибрати на кухню залежить від параметрів самого приміщення. Популярне рішення користувачів - компактний стельовий світильник із міцних матеріалів, які не бояться впливу вологи, випарів, забруднень жиром. Найкраще підходить металева конструкція. Хоча як варіант можна застосувати скляний плафон, але з гладкою поверхнею, без візерунків. Це дасть змогу спростити очищення виробу, яке в кухні доводиться проводити частіше, ніж в інших приміщеннях.
У пошуку як вибрати люстру на кухню, потрібно враховувати необхідність купівлі доповнень до центральної люстри. Це підсвічування робочої зони, обіднього столу. Дуже ефектний і затишний вигляд має люстра на довгому підвісі саме над столом, при цьому вона не заважає в пересуванні.
Серед рекомендацій фахівців як підібрати люстру на кухню є і забезпечення яскравого освітлення. При цьому, перше місце в списку, звісно, посідають умови експлуатації: вплив високих температур, пари та води. Таким чином, важливий аспект - це надійний і невибагливий корпус. Оптимальні матеріали: метал, пластик, акрил, скло. Усі вони прості в догляді, не бояться негативних впливів. Рекомендується придивитися до маркування від IPx4 і вище. А ось варіанти з текстилю або дерева здатні швидко втратити свій зовнішній вигляд і прийти в непридатність.

Люстра в офісі

Організація правильного офісного освітлення - важливий аспект забезпечення високої працездатності команди. Низька якість освітлення здатна мати негативний вплив через підвищення втоми очей, зниження ККД, формування несприятливого середовища і робочої атмосфери. Для ефективності робочих процесів варто дотримуватися рекомендацій фахівців як вибрати лед люстру і підібрати справді актуальне освітлювальне обладнання для офісу.
Люстра в офіс - незвичайний варіант, адже найчастіше тут застосовують вбудовані світильники або накладні моделі. Але вона виконає головне завдання освітлювального приладу - забезпечить яскравий, рівномірний потік світла і внесе родзинку в інтер'єр.
Важливий фактор в офісі - високий рівень енергоефективності. Варто розглядати варіант як вибрати світлодіодну люстру, адже саме такі джерела світла допоможуть знизити оплату комунальних послуг. Їхні важливі переваги використання в офісі:
  • Безпека. Конструкція не містить компонентів зі свинцю, ртуті, вона не становить небезпеки для здоров'я офісних співробітників і навколишнього середовища. Діоди не випромінюють ультрафіолет, інфрачервоні промені, відсутнє мерехтіння. Вони комфортні та приємні для тривалого перебування в офісі, забезпечують теплі денні відтінки світіння;
  • Високий показник енергоефективності. Офісні приміщення отримують необхідний обсяг світла для ефективної роботи, але при цьому вартість оплати комунальних платежів цілком доступна. Заощадити дає змогу і довговічність світлодіодів, такі лампи рідко горять і практично не перегріваються. Під час запиту яку світлодіодну люстру вибрати варто звернути увагу на клас енергоефективності. Оптимально - клас А+, це скорочення споживання електрики в 5 разів. Рішення в майбутньому дасть змогу побачити результат вкладених коштів на купівлю освітлювальних приладів у вигляді зниження витрат на обслуговування офісу;
  • Тривале застосування. Світлодіодна люстра може працювати близько 50000 годин без заміни ламп. Часто всі інші елементи не менш надійні, що дозволить швидко окупити високу вартість освітлювальних приладів. Саме таке освітлення підійде для постійної роботи в офісі, де світло необхідне весь час. Також плюсом є стійкість до перепадів напруги, що особливо актуально за великих офісних навантажень на систему, з підключенням комп'ютерів та іншої оргтехніки. Приємним бонусом стане безшумність роботи світлодіодного освітлювального приладу.
Яка люстра краще для натяжної стелі, підвісної конструкції або гіпсокартону залежить від висоти стель. Часто вибирають накладні варіанти, а ось підвісні вимагають високих приміщень і великого простору. Хоча саме вони слугують альтернативою вмонтованим світильникам, для яких необхідне розведення проводки, пророблення отворів. Вбудовувані моделі в офісі мають мінуси - необхідність проводити електропроводи та робити отвори в стелі.

Как выбрать люстру

Як підібрати люстру для вашого інтер'єру

Як підібрати люстру до інтер'єру, гармонійно вписати її в стиль кімнати, зберігши функціональність і ефективність приладу? Фахівці Elecomp рекомендують виділити такі аспекти вибору:
  • розмір приміщення;
  • стиль інтер'єру;
  • освітлювальна потужність;
  • правильне розміщення;
  • колір і відтінок;
  • міцність і якість;
  • рівень енергоефективності;
  • тип лампи.
Для створення затишку і забезпечення стильного зовнішнього вигляду без продуманого освітлення не обійтися. Незалежно від призначення кімнати в будинку, офісі, світильники завжди притягують погляд і здатні впливати як на комфорт перебування, так і на естетику приміщення.

Розмір приміщення

Розмір приміщення - основа підбору різновиду люстр. Для компактних кімнат віддають перевагу невеликим, лаконічним моделям, без навантаження простору складною формою. А ось у просторих будівлях можна експериментувати з великими, масивними моделями, з яскравим дизайном, елементами декору.
Площа кімнати має ключову роль, як правильно вибрати люстру за потужністю. Для невеликої кімнати до 20 кв.м. експерти радять вибирати конструкцію з 4-5 ламп. Світильник зможе рівномірно розподілити світло по всьому простору. Для великої площі варто підібрати люстру, оснащену 6-7 лампами. Відмінним варіантом стануть прилади з led-технологією.
Діоди - оптимальне рішення, як вибрати люстру для натяжної стелі, вони не нагрівають полотно і виключають ризики загоряння. При цьому лед люстра споживає мало електроенергії, що актуально для постійного освітлення великої площі, наприклад, в офісі.
Для приміщень із площею 35-40 кв. фахівці радять використовувати ще й додаткові джерела світла по периметру. Це можуть бути настінні освітлювальні прилади - бра, споти, трекінгові світильники. Їх розміщення на висоті 2-2,5 метра дасть змогу забезпечити рівномірну подачу світла в кожен кут кімнати.
Сьогодні компанії виробляють велику різноманітність люстр за зовнішнім виглядом. Дизайн люстри на кухню може істотно відрізнятися від моделі для вітальні в незалежності від її площі. При цьому варто відштовхуватися не тільки від особистих уподобань, а й від доречності обраного варіанту. Модель з розкішними кришталевими деталями і великими габаритами буде просто заважати в кухні площею 20 кв.м.

Стиль люстр та інтер'єру

Якісна люстра - пристрій, що забезпечує необхідну яскравість світла. Але важливо вибрати модель, яка не тільки забезпечить необхідний рівень освітлення, а й стане естетичним акцентом інтер'єру.
Оформлення кімнати, колір стін, меблі, текстиль і декор - люстри в сучасному інтер'єрі повинні максимально гармонійно доповнювати цю картину. Після визначення який потрібен розмір люстри для кімнати, діаметр і кількість ламп, обов'язково необхідно підійти до вибору стилю освітлювального приладу.
Стилі освітлювальних приладів:
  • Класика. Характерна симетричність деталей, наявність великої кількості плафонів, металеві вензелі в конструкції в мідному, золотому і бронзовому відтінку.
  • Античність. Виділяються білим, жовтим і чорним кольором елементи конструкції. Метал представлений у благородних візерунках і спіральних переплетеннях. На лампах немає абажурів, рюшів, плафонів.
  • Модерн. Стиль відрізняється наявністю орнаментів, повторенням природних мотивів - пелюстки, квіти з металу, візерунки. Часто зустрічається незвичайна форма, оригінальні рішення сучасного стилю. Модерн асоціюється з новизною і цікавим зовнішнім виглядом люстр.
  • Етніка. Освітлювальні прилади яскраві, доповнені народними мотивами з різних куточків планети. Пишність візерунків, оригінальний орнамент, різноманітність барвистого декору створюють особливу атмосферу.
  • Мінімалізм. Цей стиль відрізняється простотою форм, меблів, відсутністю великої кількості декору та акцентів. До мінімалістичного інтер'єру підійдуть моделі з простою і зрозумілою формою, нейтральною колірною гамою. Оптимально вибрати люстру без візерунка, з гладкою поверхнею, виконану з металу або скла.
  • Лофт. Напрямок передбачає використання різних, необроблених матеріалів і промислових елементів в інтер'єрі. Лофт відрізняють цегляні стіни, металеві конструкції. Такий незвичайний інтер'єр доповнить вибір простої люстри з металевими частинами або зовсім підвісу з приєднаною лампою, відкритих дротів тощо.
  • Прованс. Освітлювальні прилади в цьому стилі доповнюють натуральними матеріалами та елементами. Доречне використання дерева, металу, скла. Дизайн елегантний і водночас за відчуттями переносить у заміський будинок, на природу. Люстра для інтер'єру в стилі прованс може бути красивих, пастельних відтінків: білий, бежевий, блакитний, лавандовий або рожевий. Підходять моделі з кованими деталями, візерунками з квітів або листя.
  • Каскадний. Виробники виділили окремий напрямок дизайну. Його представляє масивна, підвісна люстра, з конструкцією у вигляді каскаду. Часто доповнена звисаючим декором, що виходить від основи.
  • Хай-тек. Сучасний напрямок дизайну люстр, у якому впевнено поєднують метал і скло. Виділяється переважанням строгих геометричних ліній, відсутністю декору, мінімалістичними візерунками. Цей стиль тривалий час застосовувався тільки для офісів, але сьогодні його все частіше вибирають любителі простих форм і геометрії для організації домашнього освітлення.
Відповідь на питання як підібрати люстру в кімнату, залежить від стилю інтер'єру приміщення. Користувачі поступово відходять від складних форм і вибирають світильники з простими лініями та нейтральним забарвленням. Хоча якщо будинок виконаний у класиці - без кришталевих підвісок і витончених деталей не обійтися. Крім цього важливо враховувати призначення кімнати. Наприклад, краще не вибирати тканинні люстри в інтер'єрі кухні, догляд за ними буде вельми скрутним.

Освітлювальна потужність

Основа ефективного освітлення будинку й окремих кімнат - це розуміння, як вибрати люстру за потужністю. Розрахунок можна провести самостійно або звернутися за допомогою до фахівців. Правильна потужність освітлювального приладу дає можливість отримати необхідний рівень світла. Фахівці часто рекомендують зупинити свою увагу на моделях з регулюванням яскравості. Рішення дасть змогу створювати різну атмосферу залежно від завдань користувачів. Якою б не була стильною люстра, її головна функція має бути строго дотримана. Навіть на великих просторах, з продуманими додатковими джерелами світла, тон задає саме основний світильник.
Що ж впливає на рівень освітленості? Експерти виділяють низку чинників:
  • кількість плечей (ріжків) у люстрі;
  • потужність лампочок;
  • кількість і тип джерел світла.
Потужність люстри для кімнати визначає і тип приміщення. Для великої зали, вітальні слід забезпечити яскраве освітлення. Яку люстру вибрати для спальні? Звичайно з більш приглушеним, теплим світлом.
Показник потужності розраховується залежно від площі приміщення. Наведені нижче дані допоможуть зрозуміти як розрахувати потужність люстри для кімнати:
  • для ванної кімнати до 6 кв.м, середній рівень освітлення - 80-100 Вт;
  • для кухні до 10 кв.м, середній рівень освітлення - 150 Вт;
  • для залу 15-20 кв.м, яскраве освітлення - 200-300 Вт;
  • для спальні 7-9 кв.м, приглушене освітлення - близько 100 Вт.

Правильне розміщення і висота люстри

Вибір люстри визначається місцем її фіксації. Наприклад, розміри люстри для розміщення над обіднім столом можна вибрати більші, це дасть можливість забезпечити рівномірність освітлення поверхні столу. Для високого приміщення без проблем можна купувати модель на довгому підвісі. Такий варіант розв'язання задачі яка люстра потрібна для натяжної стелі, адже дає змогу отримати ефектне сприйняття, враження стелі, що опускається.
Габарити приміщення також відіграють роль, адже компактний тип може просто загубитися у великому просторі. І навпаки занадто великі параметри для невеликої кімнати будуть недоречно перевантажувати інтер'єр. Часта проблема користувачів - вибирати масивні, багаті світильники для низької стелі, так вона має ще нижчий вигляд.
Експерти Elecomp пропонують просту формулу для розрахунку оптимального діаметра люстри: ширину приміщення в метрах + довжину в метрах, а потім помножити на 10. У результаті можна отримати діаметр люстри в сантиметрах. Наприклад, ширина - 3 м, довжина - 4 м, діаметр виходить 70 см.
Для правильного розміщення важлива висота стелі та самої люстри. Варто визначитися з типом світильника: підвісний або стельовий. Для стандартних приміщень з висотою стель до 3 метрів, рекомендується обирати плоску стельову модель і невеликі плафони, з габаритами до 30 см вниз. Для створення об'ємності можна вибрати люстри з плафонами, спрямованими в сторони або в стелю. Конструкція дасть змогу створити ефект візуального розширення простору і відчуття високих стель.
Якщо висота стель понад 3 метри - можна підібрати найрізноманітніші варіанти, зокрема й підвісну, каскадну модель, з розкішним виглядом, що стане справжньою родзинкою кімнати.

Колір і відтінок

Здавалося б усе просто, колір люстри має відповідати колірній гамі інтер'єру приміщення. Але все частіше користувачі шукають відтінки світильника, щоб доповнити комбінації або отримати контраст з основним кольором приміщення.
Сучасні люстри - чудовий спосіб додати оригінальності та фарб у приміщенні. Пошук незвичайних варіантів може стати захопливим заняттям. Технічні параметри, стиль виробу - завжди важливі аспекти вибору. Але модні кольори здатні ще більше підкреслити обраний стиль інтер'єру, будь то лофт або модерн.
Класичні інтер'єри це деталі напрацьовані часом і не схильні до експериментів. Оптимально впишуться пастельні відтінки: біла, кремова, ніжно-блакитна, сіра, світло-жовта люстра, колір слонової кістки. Чудовий вибір у пошуку які люстри підходять для спальні, вітальні. Конструкція і ріжки в срібному, золотому або білому кольорах стануть вишуканим доповненням до об'ємних плафонів і вишуканих скляних або кришталевих елементів.
Незвичайні відтінки люстри гармонійно впишуться в оригінальні дизайни. Наприклад, якщо приміщення виконані в стилях готики, арт-деко, авангард, то можна використовувати найцікавіші та найекспериментальніші люстри, без обмеження фантазії за формою і кольорами.
Розберемо кілька оригінальних рішень:
  • Червона люстра. Дозволяє додати в інтер'єр яскравості та соковитості. Це акцент у незвичайному інтер'єрі. Можна використовувати в будуарі, вітальні або для кухні. Добре поєднується з білими або сірими тонами. Рекомендується використовувати червоний колір і з іншими предметами декору: вазою, картиною, статуеткою тощо;
  • Помаранчевий світильник. Надає завзяття і часто асоціюється із сонцем. Хороший вибір для кухні або їдальні зони, помаранчевий колір здатний підвищувати апетит і настрій;
  • Жовтий прилад. Яскрава люстра відмінно доповнить спальню, дитячу, зал і кабінет. Поєднується з різнокольоровими подушками, пуфами, постерами;
  • Зелена люстра. Виглядає дуже дорого і стильно. Особливо смарагдовий відтінок дорогоцінного каменю. Підходить любителям лиску і розкоші, може стати акцентом моноінтер'єру, на тлі сірого і білого оздоблення стін;
  • Блакитний варіант. Світильник у цьому кольорі забезпечує відчуття легкості, візуально розширює простір і навіть додає романтики в дизайн. Вдалі комбінації з морськими пейзажами, фотографіями, витонченим декором або подушками в тон;
  • Синя люстра. Попит має глибокий відтінок сапфіра, що створює чудовий вигляд і послугує вишуканим центральним елементом вітальні, спальні та інших кімнат;
  • Фіолетовий відтінок для люстри. Здавалося б виклик для інтер'єру, але баклажановий колір здатний надати розкоші, ліловий надихати, фіалковий і бузковий внести ніжність і свіжість. Колір доречно підкреслить стилі арт-деко або бароко.
Якщо користувачі віддають перевагу більш спокійній колірній гамі, асортимент від виробників порадує різноманітністю. Можна вибрати бежеву, бірюзову, графітову, димчасту, пісочну люстру, колір шампані або бурштину тощо. Варіант відтінку плафона також на вибір. Каркас же зазвичай виконаний у білому, чорному, срібному, золотому, мідному, коричневому, бронзовому, нікелевому, сірому, сталевому, перламутровому та інших спокійних кольорах і відтінках. Грамотне поєднання з яскравістю плафонів дає змогу отримати виграшні комбінації.
Різнобарвна люстра - модний тренд, який часто використовують для виставок і презентацій, адже виріб здатний притягувати погляди. Плафони різних відтінків для дому, сміливе і неординарне рішення. З його допомогою кімната отримує легкість і яскраву еклектику, життєрадісність і особливий характер. Більш лаконічні поєднання різних кольорів вирішать задачу як вибрати люстру в зал, кухню, а ось для дитячої кімнати можна вибирати яскраві фарби.

Матеріали та текстури

Матеріал і текстура мають важливу роль у міцності та візуальному сприйнятті конструкції люстри. На ринку представлені моделі з натурального дерева, металу, пластику, скла або тканини. Кожен з варіантів надає інтер'єру свій особливий шарм.
Найбільш затребувані метал, скло і пластик отримали безліч позитивних відгуків. Металеві люстри відрізняються міцністю і надійністю конструкції. При цьому метал має естетичний вигляд. Бренди презентують моделі з нержавіючої сталі, алюмінію, латуні та інших сплавів. Крім цього може бути оздоблення для ефекту матовості, хромування, лаковане покриття тощо.
Скляна люстра, безсумнівно, надає кімнаті витонченості та елегантності. Можна вибрати прозорий, матовий або кольоровий варіант плафонів зі скла. Скло служить відмінним відбивачем, дає змогу отримати незвичайні ефекти.
Пластикові люстри доступні за ціною і легкі за вагою. З пластиковою моделлю просто вирішити проблему, які люстри вішають на натяжні стелі, без обважнення полотна. Серед варіантів - полікарбонатні та акрилові корпуси, що не поступаються іншим матеріалам за міцністю, різноманітністю кольорів і текстур.
Матеріал і текстура світильника відіграють важливу роль у здійсненні дизайнерських задумів, а також визначають можливості фіксації освітлювального приладу до різних стельових основ.

Міцність і якість

Міцність і високу якість люстр гарантують багато відомих виробників освітлювальних приладів. Варто віддавати перевагу перевіреним компаніям, що отримали позитивні відгуки у клієнтів і сформували відмінну репутацію на ринку. Такі пристрої порадують довговічністю роботи та збереженням презентабельного зовнішнього вигляду на тривалі терміни.

Рівень енергоефективності

Вибір оптимальних показників енергоефективності люстри допоможе знизити енергоспоживання, що зі свого боку дає змогу заощаджувати на оплаті комунальних послуг.
Слід приділити увагу економічності ламп, порівняти різні джерела світла за споживанням енергії. До уваги беруть такі дані:
  • потужність споживання електрики;
  • довговічність використання освітлювальних приладів;
  • вартість люстри.

Тип лампи

Перед вибором люстри варто звернути увагу на відповідний тип лампи, за цоколем і потужністю. Кожен з варіантів має свої характеристики для освітлення.
Лампи розжарювання найдешевші за вартістю, але з низькими термінами експлуатації та великими витратами електроенергії. Люмінесцентний варіант із тривалішими термінами роботи та енергоефективністю, але працює за складним принципом і зовсім не екологічний (крихкий, містить ртуть). У галогенної лампи також свої нюанси: вища вартість, затратно в електроенергії, невеликі терміни роботи. Водночас галогенові люстри забезпечують модне освітлення і відсутність тіні, хоча це не завжди доречний вибір для житлового приміщення, скоріше для техніки, автомобілів.
Дедалі частіше користувачі роблять вибір світлодіодної люстри для дому та офісу. Саме цей варіант джерела світла продемонстрував найкращі показники за економічністю й оптимально підходить для організації освітлення в будинку. Хоча ціна таких люстр буде дорожчою, а ремонт відрізняється складністю, ці мінуси сповна компенсує довговічність застосування і високий рівень енергоефективності світлодіодних освітлювальних приладів.
У питанні як вибрати люстру важлива комплементарність. Модель має доповнювати та вписуватися в загальний інтер'єр, забезпечувати необхідне світло самостійно або разом з іншими джерелами світла. Правильний вибір дасть змогу отримати комфортне світло в кімнаті, сформувати затишну атмосферу.

Как выбрать люстру 2

Як не помилитися з вибором люстри залежно від типу стелі та площі приміщення

Як вибрати люстру під натяжну стелю, які типи люстр підійдуть для бетонної основи та гіпсокартону? Це часті запитання покупців люстр. Кожна поверхня має свої особливості, правила, яких важливо дотримуватися при виборі та встановленні освітлювальних приладів.

Натяжна стеля

Матеріал натяжних полотен відрізняється високою чутливістю до нагрівання. ПВХ плівка підлягає деформації при нагріванні до 80 С, а поліефірне полотно може поміняти відтінок. Фахівці рекомендують у питанні як правильно вибрати люстру для натяжної стелі дотримуватися низки правил.
Рекомендації як підібрати люстру для натяжної стелі та безпечно встановити її:
  • Напрямок ламп люстри має бути вниз або вбік, відстань до полотна 20 см.
  • Для натяжної стелі не підходить пристрій зі складними кріпленнями, вони можуть пошкодити поверхню.
  • За глянцевої стелі та розсіяного світла варто уникати відкритих зверху плафонів для ламп. Таке полотно буде відбивати промені.
  • Перетворювач живлення світлодіодів і галогенної лампи ховають у спеціальну нішу. Важливий доступ повітря, що спрощує ремонт.
  • Якщо необхідний вибір люстри з ріжками вгору або варіант без плафона і відбивача, варто купити світлодіодне та енергозберігаюче джерело світла. При цьому обов'язковий відступ від стелі - від 40 см і більше.
  • При виборі галогенних ламп потужність не повинна перевищувати 35 Вт, щоб уникнути перегріву.

Стеля з гіпсокартону

Гіпсокартонна стеля не підходить для встановлення масивних підвісних світильників. Фахівці не рекомендують вибирати моделі з вагою понад 5 кг. Для поверхні з гіпсокартону краще зупинити свій вибір на стельових люстрах полегшеного варіанту, пластикових моделях.

Класична (бетонна) основа

Бетонна стеля ідеальне рішення для монтажу як підвісних, так і стельових люстр. Плити з бетону здатні забезпечити високий рівень безпеки, можливість зафіксувати найоб'ємніші, довгі класичні моделі з кришталевими або скляними елементами.

Підвісна стеля

Багато користувачів для підвісних стель вибирають тільки точкові або вбудовані світильники. Але технології йдуть вперед і нові конструкції відмінно поєднуються і з люстрами. Виробники навіть випускають спеціальні моделі призначені для підвісних стель. Це сучасні люстри з модним дизайном, компактними плафонами і полегшеним корпусом. Серед особливостей вибору освітлювального приладу для підвісної стелі виділяють:
  • виключення світильників тарілкового типу з тонких матеріалів, що можуть нагріватися, несучи негативний вплив на поверхню стелі;
  • необхідність підбору конструкції з лампою, захованою в плафон, а у відкритому варіанті з напрямком джерела світла убік або вниз.

Інші види стель і люстр

Конструкція стелі також може бути виготовлена з дерева, стельових плит, декоративної штукатурки, зі шпалерами під фарбування, побілкою та іншими варіантами основи й оздоблення. До кожного з них підбирається свій варіант освітлювального приладу залежно від рекомендацій виробника щодо встановлення.
Затребувані види люстр для різних стельових конструкцій:
  • Підвісні люстри - класичне рішення. Конструкція з плафонами має значну вагу, кріпиться на міцну, бажано несучу основу на спеціальний підвіс. Перевагою є можливість відрегулювати довжину підвісу, змінити спрямованість світлового потоку. Вибір підвісних люстр величезний, можна вибрати оптимальну форму, стиль, матеріал і вартість моделі.
  • Каскадні освітлювальні прилади - це оригінальна люстра, до складу якої входять плафони і підвіски різної довжини. Їхнє розташування формує привабливі яруси. Конструкція може складатися з кришталевих, скляних елементів або ж пластикового декору в бюджетних моделях. Кріплення такої каскадної люстри вимагає міцної основи і професійного підходу, монтаж і догляд складний, а ціна висока. Але виглядають такі світильники дуже ефектно, особливо у великих, просторих приміщеннях з високими стелями.
  • Накладна (стельова) люстра - частий і практичний вибір для невеликих кімнат і сучасних інтер'єрів. Підходить для різних основ стелі, кріпиться безпосередньо до їхньої поверхні, без підвісів. Важливо вибирати якісні моделі, з товстими стінками і виключенням нагрівання корпусу, щоб уникнути пожежонебезпечних ситуацій. Багато популярних, накладних моделей - пластикові та скляні люстри. Це дає змогу отримати різноманітність дизайну і зберегти доступну вартість освітлювальних приладів.
  • Вбудовувані світильники - окрема категорія освітлювальних приладів, що можуть використовуватися самостійно або як доповнення до люстр. Це дає змогу здійснювати оригінальні комбінації, цікаві задумки дизайнерів, зонувати приміщення і виділяти необхідні акценти в них.

Як правильно вибрати кріплення люстри залежно від типу стелі

Фіксація люстри на стелі вимагає дотримання правил безпеки, надійності та довговічності установки. Мало просто використовувати стандартну схему підключення до електрики, важливо правильно підібрати вид кріплення, враховувати рекомендації від виробників. Найчастіше компанії пропонують два види встановлення люстри до стелі:
  1. На гак.
  2. За допомогою монтажної планки.
Гакове встановлення вважається найнадійнішим варіантом. Сам гак кріплять в основі стелі з можливістю витримування посилених навантажень. Цей монтажний елемент включає дві частини, які з'єднуються в Т подібній формі. На сам гак фіксують люстру, друга частина захована в стелю, а місце з'єднання закрите декоративними елементами. Відмінністю цього способу монтажу є наявність великого отвору в стельовій основі. Але його без проблем можна заховати заглушкою. В окремих багатоквартирних будинках такі гаки вже передбачені на етапі будівництва. За необхідності його можна обладнати самостійно, головне перевірити витримування великих навантажень, особливо ваги люстри з усіма елементами декору.
Гак для люстри може бути виконаний у кількох варіантах:
  • Різьбовий. Складається з гака і гайки. Використовується для стельової поверхні з пустотами.
  • Шуруп із півкільцем. Варіант для фіксації люстри до монолітної залізобетонної плити.
  • Підвіс анкерного типу. Оптимальне рішення для важкого світильника і стелі з бетону.
  • Цангова фіксація. Застосовується в підвісній стелі.
  • Гаки-метелики. Рішення для легких освітлювальних приладів і гіпсокартонних основ.
Таким чином, підбираючи конкретний варіант кріплення люстри, потрібно брати до уваги тип стелі та її несучу здатність.
Монтажна планка - це елемент кріплення у вигляді невеликого прямокутника. Такий тип фіксації не призначений для об'ємних люстр. Кріплення на монтажну планку складається з декількох етапів. Спочатку потрібно зафіксувати саму планку на шурупи та тільки потім встановити люстру. Впоратися своїми силами з таким складним варіантом монтажу не завжди під силу самостійно. Для максимальної безпеки та працездатності приладів краще довірити процес встановлення фахівцям.
Серед плюсів монтажу на планку є фіксація люстри практично прямо до стелі, що дає змогу зберегти простір. Мінусом є більш складне встановлення, порівняно з гаком.
Різновидом планки є хрестовий варіант. Етапи робіт дуже схожі, але форма кріпильного елемента інша.
У будь-якому варіанті установки важливо забезпечити високий рівень енергобезпеки та коректну роботу люстри надалі.

Выбор люстры

Корисні поради щодо вибору люстри

Під час вибору люстри та її габаритів важливо враховувати не тільки площу приміщення, а і його форму, висоту стель, їхній матеріал тощо. Складно сформулювати єдині рекомендації вибору, доречні для всіх кімнат. Фахівці Elecomp пропонують використовувати індивідуальний розрахунок як розміру люстри, так і її типу, потужності, варіанту розміщення.
Так, для кімнати 5*5 м з висотою стелі понад 3 м ефектно виглядатиме велика каскадна люстра діаметром 100 см. Але якщо кімната прямокутної форми 6*4 м, такий вибір здаватиметься занадто громіздким і займе всю ширину.
Для кімнат з висотою стелі менше ніж 2,8 м підійде при стельовий варіант люстри або модель з мінімальною довжиною підвісу.
Якщо взяти стандартну формулу висоти люстри то за низьких стель її не варто застосовувати, конструкція буде занадто опущена, є ризики постійно зачіпати світильник.
Підвісні освітлювальні прилади вимагають спеціального кріплення. Його готують і надійно фіксують до купівлі люстри. У гіпсокартонних основах варто продумати спеціальний профіль, що допоможе надійно монтувати люстри різної конфігурації.
Світильники з кришталевими, скляними елементами виглядають дуже вишукано і презентабельно. Але варто пам'ятати про догляд за такими деталями, він займатиме багато часу і фізичних зусиль. Плафони з тканини, паперу також швидко накопичують пил та інші забруднення.
Враховуйте матеріал плафонів - моделі, виготовлені з тканини та паперу, дуже складно очищаються від пилу. Вимити люстру з великою кількістю декоративних елементів зажадає від вас дуже багато часу і сил.
Обережно купуйте люстри з напрямком світлового потоку вгору. Рішення здатне підсвітити всі недоліки фарбування, побілки, шпаклівки, які зовсім непомітні за іншої спрямованості освітлення.
Практичний варіант люстри з дистанційним керуванням пультом. Особливо актуально в запиті світлодіодна люстра як вибрати, адже це додатковий плюс, що дає змогу не тільки вмикати й вимикати пристрій, а й регулювати яскравість, інтенсивність освітлення, змінювати його колір.
Потрібно уважно ставитися до вибору ламп у люстру. Якщо взяти лампи розжарювання, то обов'язково розрахувати їх співвідношення з максимальною потужністю, яку витримує люстра. Надмірне нагрівання легко плавить пластикові конструкції і може призвести до порушення ізоляції проводів і виникнення пожежної небезпеки.

Який тип джерела світла вибрати до люстри?

Популярні варіанти джерел світла для люстр і різних приміщень:
  • Лампи розжарювання;
  • Галогенні;
  • Люмінесцентні;
  • Світлодіодні лампи.
Тип люстри, розміри, матеріали, параметри плафонів і самого приміщення мають важливу роль у виборі конкретної моделі світильника. Головною складовою будь-якого варіанта є джерело світла. Це класична лампа розжарювання, галогенна і люмінесцентна лампи та світлодіодне джерело.
Тип цоколя традиційних ламп для люстри може бути у двох варіантах: різьбовим (Е) і штирьовим (G). Який цоколь вибрати залежить від типу люстри, розміру плафона. Популярні варіанти для побутового використання Е14 і Е27 та GU10 і GU5.3.
В інтернет-магазинах можна все ще купити люстри з лампами розжарювання. Користувачі не перестають цінувати їх за якісну, природну передачу кольору і доступну вартість. Але є мінуси - це низький рівень ККД, велика енерговитратність, короткі строки застосування, ризики надмірного нагріву під час експлуатації. Тому, їх краще виключити під час пошуку як вибрати люстру під натяжну стелю. З виходом більш вигідних джерел світла лампи розжарювання все менше користуються успіхом.
Галогенна лампа за своїм принципом роботи нагадує лампу розжарювання. Відмінністю є використання парів йоду або брому в скляній колбі. Рішення дало змогу збільшити світловий потік і терміни служби ламп. Але при їх впровадженні виключено можливість регулювання інтенсивності освітлення, а ризики нагріву ще більші, ніж у лампі розжарювання, тому для натяжних стель такий вибір зовсім не актуальний.
Люмінесцентна лампа, як порівняти з попередниками, довговічніша й економніша в роботі. У цьому типі немає металевої спіралі, джерело світла - люмінофор, розміщений також у скляній колбі. Особливостями люмінесцентних ламп є високий ККД, тривала служба, виключення нагрівання корпусу. Мінусом називають періодичне мерехтіння світла при стрибках напруги, погану фіксацію з контактами. Пари ртуті в колбі спричиняють складнощі утилізації старих ламп.
Світлодіодна лампа виділяється на ринку безліччю переваг в експлуатації. Вона економічна, має найбільший термін застосування. Простим рішенням буде як вибрати світлодіодну люстру за потужністю, адже діоди практично не нагріваються, а отже, можна використовувати джерело світла для тканинних, паперових плафонів, поблизу натяжного полотна. Світлодіодна люстра відмінний вибір для роботи в системі з регулюванням яскравості освітлення. Вона здатна забезпечити хорошу передачу кольору. Самі лампи можуть мати різну форму і розмір, що дає можливість впровадити діоди в світильники різної модифікації. Недоліком називають високу ціну світлодіодних люстр, але все ж таки переваги переважують чашу терезів, і цей варіант набирає дедалі більшого попиту та провідних позицій на ринку.

Як правильно вибрати матеріал люстри?

Матеріал люстри визначає її якість, надійність, міцність, відповідає за візуальне сприйняття і навіть можливості монтажу.
Найчастіше споживачі вибирають люстри з:
  • Скла;
  • Кришталю;
  • Металу;
  • Пластика
  • Дерева.

Скло

Скляні моделі виділяються витонченістю, вносять нотки елегантності в інтер'єр. Забарвлення і форми дозволяють підібрати будь-які різновиди люстр і задовольнити запити вимогливих користувачів. Крім великого асортименту, перевагами скла є стійкість до ультрафіолетового випромінювання, температурних стрибків, можливість використовувати будь-яку побутову хімію для очищення. Але мінус звісно відомий усім - крихкість. Неакуратне поводження під час встановлення або в догляді може легко пошкодити люстру.

Кришталь

Кришталева люстра внесе в приміщення відчуття розкоші. Вартість таких виробів завжди висока, а блиск і дзвін підвісок відмінно доповнить дорогий класичний інтер'єр просторого приміщення. Багато брендів уже здобули світову популярність завдяки кришталевим моделям. Богемське скло з Чехії прикрасить будь-яку вітальню строгими вишуканими формами і відмінною якістю. Технологія його виробництва передавалася з покоління в покоління, а бездоганний результат не перестає дивувати навіть у сучасних реаліях.
Не менший попит має венеціанське скло з острова Мурано. Італійці змогли створити витончені деталі, де в кожному елементі й підвісці помітна витонченість. Світильник рясно прикрашають краплі, квіти, намистинки, декор ретельно продуманий і грає неймовірними переливами світла. Більшість деталей - ручна робота, а сама люстра слугує виробом, який підкреслює, підіймає статус свого власника. Майстри-склодуви створюють неповторні форми, проводять експерименти з кольорами з додаванням кремнієвої суміші. Усі розробки зберігаються під замком, а споживачі можуть придбати скло червоного кольору, морської хвилі, рубіна тощо. Звичайно, за такий унікальний виріб і ціна буде високою. Навіть прозорі моделі муранського, кристально-чистого скла дивують своїм розкішним зовнішнім виглядом.
У пошуку які бувають люстри з кришталю не оминути продукцію австрійського бренду Сваровскі. Компанія використовує додавання двоокису свинцю. Це надає кришталю щільності та сильного світлозаломлення в гранях кристалів. Для випуску кришталевих підвісок люстр бренд Сваровскі використовує високоточне обладнання, прецизійні верстати для обробки кришталю, а також сучасне комп'ютерне моделювання деталей. Продукція відрізняється і запам'ятовується своїм виглядом, багато варіантів виробів мають лазерне гравіювання (як і на діамантах).
Більш доступним різновидом кришталю є матеріал єгипетського виробництва. Ці вироби мають хорошу якість, не поступаються за елегантністю та оригінальністю виконання.

Метал

Металеві конструкції найчастіше використовуються для корпусу люстри. Вони можуть мати обробку хромуванням, лакуванням, бути пофарбованими або в натуральній текстурі.
Конструкція люстри з металу максимально міцна, але потребує спеціального кріплення через велику вагу. Крім цього, для збереження презентабельного зовнішнього вигляду варто проводити дбайливий догляд за металевими частинами. Особливо негативний вплив має волога, здатна призвести до окислення і корозії металу. Після вологого очищення обов'язково варто протерти вироби насухо.

Пластик

Пластик - сучасний матеріал у величезній кількості різновидів. Він практично скрізь у різних формах. Для освітлювальних приладів його також активно використовують різні виробники. Низька ціна і простота обробки, можливість надавати будь-яку форму і колір, зробили пластикові люстри одними з найпоширеніших і найрізноманітніших на ринку світлової техніки.
Пластикові плафони практичні, функціональні, надійні. Їхня легкість - чудовий варіант у пошуку яку люстру вибрати під натяжну стелю. Моделі не можуть похвалитися розкішшю зовнішнього вигляду, але доречні в багатьох сучасних, лаконічних інтер'єрах.
Серед мінусів окремих видів пластику називають виділення шкідливих речовин при нагріванні від ламп. Але виробники намагаються зменшити цей фактор, пропонуючи міцні та нешкідливі конструкції.

Дерево

Екологічний, натуральний матеріал - дерево, також часто використовують для виробництва люстр. Дерев'яні елементи надають статусу і презентабельності виробам, відмінно доповнюють інтер'єр заміського будинку, дачі, скандинавського та інших стилів. Користувачі отримують максимально комфортне рішення, відчуття наближеності до природи. Але при цьому важливо враховувати складнощі очищення матеріалу, його властивість до загоряння і зміни зовнішнього вигляду під впливом зовнішніх факторів.

Текстиль

Якщо інтер'єр виконаний у стилі прованс, кантрі, англійському сільському стилі - текстиль стане вдалим вибором. Часто текстильні моделі вирішують завдання, які люстри вішають у спальні, адже здатні забезпечити комфортну, теплу атмосферу.
Але варто бути обережним, така люстра збиратиме пил та інші забруднення. До текстильних плафонів важливо підібрати світлодіодні лампи та їхню оптимальну потужність під характеристики освітлювального приладу. Це допоможе виключити ризики загоряння матеріалу від нагрівання корпусу джерелом світла.

Догляд за люстрою залежно від типу матеріалу

Догляд за світильниками важливий аспект збереження їхнього зовнішнього вигляду і продовження працездатності. Але навіть проводячи генеральне прибирання, світильникам рідко приділяють багато часу. Запилений плафон має ризики зменшити яскравість світла, а ось від тьмяного світла постраждає зір, з'являються головні болі й загалом погіршується самопочуття.
Під час дослідження люстри які бувають, варто приділити увагу й питанню як доглядати за ними.
Фахівці рекомендують дотримуватися послідовної й простої схеми прибирання, яка допоможе повернути блиск і свіжість освітлювальному приладу:
  • щотижня проводити сухе чищення, використовуючи мітелку для змахування пилу. Це допоможе уникнути накопичення забруднень і формування складних до очищення плям;
  • раз на квартал ретельно промивати всі елементи люстри в житлових кімнатах. Для кухні, передпокою, коридору вологе прибирання рекомендоване щомісяця.
Необхідно дотримуватися правил безпеки, обов'язково вимкнути обладнання і почекати його повного охолодження. Патрони можна захистити використовуючи просту харчову плівку. Підготовка включає відкручування і від'єднання всіх можливих частин. Для рук краще взяти рукавички з бавовняної тканини, гуми, вони не залишають слідів. Для світильників оптимально використовувати серветки з мікрофібри, так поверхня буде без ворсинок. Після висихання комплектуючі рекомендується обробити за допомогою антистатика, пил осідатиме набагато менше.
Важливий аспект догляду, підбирати спосіб очищення люстри під матеріал її виготовлення. Адже, наприклад, дерев'яні деталі не терплять мильного розчину, а кришталь гарячої води.

Очищення люстри зі скла

Скляний плафон легко відмивається теплою мильною водою, з подальшим ополіскуванням і протиранням сухою серветкою. За необхідності повернути привабливість і блиск, воду для полоскання доповнюють кількома краплями оцту або нашатирного спирту.
Можна звичайно застосувати спеціальні речовини для чищення вікон, скла.

Догляд за металевим світильником

Металева конструкція вимагає ретельного і послідовного догляду. У багатьох моделей немає антикорозійного захисту.
Якщо деталі потемніли, ситуацію допоможе виправити розчин з зубної пасти й нашатирного спирту. Потрібно очистити мідь, латунь і оцинкований метал? Помічником стане содовий розчин.
Після будь-яких процедур по металу необхідно обполоснути елементи в теплій воді та просушити їх.

Чищення кришталевої люстри

Догляд за кришталевою люстрою - непросте завдання, адже більшість моделей складається з великої кількості дрібних частин. Кожну з них потрібно зняти й окремо промити. Вода має бути середньої температури, щоб не змінився колір кришталю. Експерти рекомендують оптимальний показник - близько 28 С.
При цьому, на відміну від інших матеріалів, не допускається застосування мильного, содового розчину. Їх використання загрожує появою розводів і навіть мікротріщин. А ось для блиску під час ополіскування водою не завадить кілька крапель оцту.

Як очистити пластикову люстру?

Пластикова конструкція найпростіша і найдоступніша в догляді. Накопичення пилу збирають звичайною вологою серветкою, а в разі значного нальоту бруду, можна застосовувати мильний розчин. Пластик з часом може отримати жовті плями, щоб їх швидко прибрати серветку необхідно змочити в етиловому спирті або перекисі водню.

Догляд за люстрою з дерев'яними частинами

Дерев'яна конструкція люстри й окремі елементи вимагають дотримання правил під час очищення. Перше, не промивати деталі з дерева мильним розчином. Він формує тьмяну і непривабливу плівку. Друге, не використовувати звичайну мокру ганчірку, це викликає деформацію натурального матеріалу. Радять застосовувати вологу серветку і відразу насухо протирати поверхню сухою.
Допускається у вигляді фінішної обробки додати шар полірувального засобу для дерева.

Чищення текстильних плафонів

Тканинні плафони мають властивість більш інтенсивно збирати й вбирати пил. Їх потрібно чистити щотижня. Можна використовувати пилосос, зі спеціальною насадкою, ролик для одягу.
Знімні деталі з тканини допускається знімати і прати (як зазначено в інструкції), але підсихати вони повинні вже натягнутими на плафоні.

Догляд за паперовими плафонами люстри

Папір може викликати складнощі в очищенні, матеріал примхливий і догляд займе час. Тому, фахівці радять спростити його ще на початковому етапі використання - провести обробку спеціальним лаком-спреєм. Це надасть паперу спеціального захисного шару, після чого його можна просто протерти помірно вологою серветкою з мікрофібри. З'явилися плями? Їх легко усунути ластиком.
Пам'ятайте, про періодичне змахування пилу з паперових плафонів звичайною м'якою мітелкою.
Важливо! Після промивання люстр, незалежно від матеріалу, вони повинні повністю просохнути до ввімкнення освітлювального приладу.
Прості рекомендації та способи очищення допоможуть зберегти привабливість світильника і забезпечити довговічність його використання.

Скільки коштує люстра і від чого залежить ціна

Яку люстру вибрати для натяжної стелі та інших основ часто визначає і вартість освітлювального приладу. Від чого формується ціна на цей тип світильників?
Сучасні інтернет-магазини пропонують різноманітність люстр за класом і вартістю. Що ж впливає на формування вартості люстри?
  • Матеріал. Кришталеві моделі асоціюються з розкішшю, вишуканістю і звісно коштуватимуть значно дорожче. Металева люстра якісна та міцна, добре впишеться в сучасний інтер'єр кімнати, офісне приміщення. Її ціна залежить від габаритів, функціоналу, репутації бренду на ринку. Скляна люстра - популярний вибір для облаштування домашнього освітлення, діапазон вартості таких моделей широкий, під будь-які фінансові можливості. Пластикові варіанти одні з найдоступніших на ринку. Але не варто віддавати перевагу занадто дешевим моделям, важливо пам'ятати про міцність і безпеку роботи електроприладів.
  • Тип джерел світла, їхня кількість. Якщо передбачається багато лампочок, люстра матиме велику потужність і ціну. Крім цього, світлодіодний тип ламп істотно дорожчий, ніж традиційні лампи розжарювання.
  • Дизайнерське виконання. Унікальні елементи, виконані ручним способом, можуть збільшити ціну люстри. Ексклюзив завжди цінується, але іноді потрібні прості форми і лаконічний вигляд, тоді вартість формує відповідність до певного стилю або навпаки універсальність дизайну.
  • Репутація виробника. Відомі компанії гарантують надійність своєї продукції, мають багато відгуків, широкий асортимент моделей. Високий рейтинг і репутація бренду слугує фактором більш високої вартості люстри.
Порівняння цін на люстри дасть змогу підібрати оптимальний варіант. У процесі слід:
  • розглянути цінову політику різних виробників і торгових майданчиків на подібні моделі;
  • враховувати відмінності вартості за регіональним принципом і можливість отримати більш вигідну покупку з доставкою;
  • розглядати спеціальні пропозиції, акції та розпродажі, які часто залежать від сезону.
Можна розділити всі представлені люстри на три сегменти за вартістю:
  • Економ. Відрізняються простотою конструкції, недорогими матеріалами. До категорії належать люстри невеликого розміру до 25W, зі збільшенням потужності зростає і вартість освітлювального приладу. Але навіть таких технічних можливостей достатньо для площі кухні, ванної, передпокою - близько 10-15 кв.м. Ціну може підвищити додатковий функціонал: регулювання інтенсивності, управління пультом тощо.
  • Середній сегмент. Мідл клас - це недорогі люстри із середньою потужністю близько 60-100W. Відрізняються поліпшенням матеріалу корпусу, додатковими опціями. Надійний пластик і скло можуть приймати різні форми, формувати багатоярусність.
  • Преміум. Найвищу ціну мають освітлювальні прилади з удосконалених матеріалів. Акрил замінює кришталь, а пластик - металева конструкція, дерев'яні елементи і навіть натуральний камінь. Преміум сегмент оснащений безліччю додаткових можливостей, що роблять їхню експлуатацію комфортнішою, практичнішою, люстри підвищують естетику і статус приміщення.
Майданчик Elecomp дає можливість купити люстру за вигідною ціною, а велике розмаїття дозволить знайти модель під свої фінансові можливості. Досвідчена команда фахівців знає всі особливості освітлювальних приладів, допоможе підібрати варіант під приміщення, тип стелі, стиль інтер'єру. Вся продукція, представлена в каталозі, має відмінну якість, сертифікована, з гарантією від виробників. Прості поради та рекомендації експертів на сайті допоможуть не просто знайти оптимальну люстру під запити, а й правильно доглядати за нею, максимально продовжити терміни її використання.

Безпека під час експлуатації люстр: поради від експертів Elecomp

Під час вибору люстри для встановлення в будинку, квартирі, на офісі та в інших приміщеннях на перше місце має виходити безпека експлуатації приладу. Рекомендації з безпеки користування люстрами від експертів Elecomp допоможуть визначити можливі проблеми і запобігти їм.
Команда інтернет-магазину радить приділити увагу таким аспектам, що впливають на безпеку експлуатації люстр:
  • Матеріал виготовлення конструкції. До небезпечних матеріалів можна віднести: дерево, папір, тканину, пластмасу і гуму. Часто вони можуть надати оригінальності зовнішньому вигляду, але варто детально розглянути їх впровадження в люстру, якість виконання цих елементів. При виборі небезпечних матеріалів важливо, щоб конструкція мала відстань до можливої основи загоряння хоча б на 20 сантиметрів. Остерігайтеся світильників із лампою розжарювання та іншими елементами, що підтримують нагрів і віддають тепло до навколишніх предметів.
  • Цілісність люстри. Обов'язково перевірити всю конструкцію на відсутність дефектів, виключити удари, механічні пошкодження після підключення люстри. Періодично проводити візуальний огляд її стану.
  • Розрахунок потужності проводки, цілісність проводів і якість їхньої ізоляції. У старих будинках часто зустрічається багато проблем з електрикою саме через поганий стан проводки. Якщо капітальний ремонт і заміна не проводилися багато років, є ризики не просто зіпсувати новий освітлювальний прилад, а й створити пожежну ситуацію. Варто розрахувати споживання електрики люстрою і потужність проводки. Занадто високі показники провокуватимуть відключення електрики на лінії проводки і в будинку. Можуть постраждати патрони всередині світильника, а також статися масштабне перегоряння всієї електромережі, що потягне за собою її заміну і додаткові фінансові вкладення.
  • Розміщення люстри. Де закріпити конкретний тип люстри залежить від особливостей приміщення. Заборонено використовувати відкриті моделі у ванній кімнаті, сауні. У місцях з високою вологістю обов'язково продумати покупку освітлювальних приладів з ізоляцією від зовнішнього простору, потрібним класом вологозахисту. У кімнатах з низькими стелями виключено використовувати довгі підвіси. Постійний удар головою, розгойдування несе небезпеку і для людини, і для освітлювального приладу. Високі ризики пошкодити люстру в дитячій кімнаті. Її варто зафіксувати на безпечній відстані, бажано в закритих плафонах, без доступу дитини.
Правильний вибір люстри - важливий етап в облаштуванні будинку та організації освітлення. Для того, щоб освітлювальний прилад радував дизайном і необхідною ефективністю освітлення, варто визначити місце його розміщення: спальня, дитяча, кухня та інші кімнати мають свої відмінності й вимоги до світильника. Зовсім за іншими параметрами обирають люстру для офісу. Крім розміщення, слід враховувати необхідні технічні можливості, потужність, тип джерела світла, можливість монтажу до конкретної стельової основи.
Дизайн люстри і його підбір до інтер'єру відповідає за естетику приміщення в майбутньому. А для продовження термінів експлуатації обраною моделлю варто подбати про правильний догляд за приладом і дотриманням правил його безпечної експлуатації. Рекомендації від експертів Elecomp допоможуть не просто знайти якісну люстру, а й створити приємну, комфортну атмосферу в приміщенні.
Товар успішно доданий до кошика
+

Якщо ви знайшли помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам про це.

Дякуємо! Ми отримали Ваше повідомлення і виправимо помилку незабаром.

Файл не обрано