Конфігуратор
Замовити зворотній дзвінок:
093 519 15 15

Як вибрати точкові вбудовані світильники рекомендації від Elecomp

Світильник точковий вбудований - популярний варіант сучасного освітлювального приладу. Освітлення використовують у будівлях різного призначення. Можна підібрати вбудовані точкові світильники для стель різних типів і матеріалів. Велика різноманітність моделей дає змогу вибрати оптимальну конструкцію під будь-який сучасний дизайн інтер'єру.;
Експерти Elekomp розкриють всі особливості цього типу освітлювальних приладів. Дадуть відповідь на важливі питання: точковий врізний світильник який вибрати, як його гармонійно вписати в інтер'єр, монтувати і доглядати за ним.

Точкові врізні світильники що це?

У сучасних будинках, квартирах, офісах, студіях та інших приміщеннях все частіше обирають встановити точкові світильники стельові вбудовані. Рішення цілком виправдане, адже багато світильників вбудовувані точкові забезпечують відмінну якість світла, безпечні для очей, мають довговічну конструкцію, просте обслуговування.;
Часто користувачі вибирають точкові вбудовані світильники для ванної, кухні, спальні, коридору. Не менш актуальне таке освітлення в торговому залі, офісних і навіть у промислових приміщеннях.
Невеликі розміри приладів освітлення дають змогу розмістити їх не тільки в стелю, а й вибрати точкові світильники вбудовані в стіну, шафу, підлогу та інші поверхні. На ринку представлені конструкції як для внутрішнього застосування, так і вуличні варіанти.
Точкові світильники вбудовані мають компактні габарити і відповідно дають точкове світло. Для освітлення великої кімнати рекомендується комбінувати їх з іншими типами освітлення або вибирати велику кількість пристроїв і ретельно продумувати їхнє розміщення. Наприклад, точкові вбудовані led світильники в стелю можуть стати відмінним варіантом для ілюмінації невеликого приміщення.
Більшість варіантів виробників це точкові вбудовані світлодіодні світильники. Варіант має низку істотних плюсів, від екологічності та безпеки застосування до зниження рахунків за електрику.;
Точкові вбудовані світильники - одні з найбільш універсальних приладів освітлення. Вони підходять для робочих, житлових приміщень, бізнесу. Секрет криється в кольорі та куті променя. Вибір ширших кутів розсіювання світла актуальний для основного освітлення, коли необхідно розсіяти промені по великому простору. А ось холодний відтінок і невеликий кут доречно вибрати для зонування кімнат, підсвічування декору, елементів інтер'єру.;

Які переваги мають вбудовані точкові світильники?

Серед великої різноманітності сучасних приладів освітлення, стельові вбудовані точкові світильники виділяються цілою низкою переваг:
  • Універсальність. Прилади дають змогу отримати основне і фрагментарне освітлення. Можна істотно заощадити електроенергію на освітлення всієї кімнати й організувати світло для необхідних зон, виділити деталі інтер'єру, акцентувати увагу на певних меблях або грати з кольорами.;
  • Рівномірність світла. Для того, щоб раціонально застосувати вбудовані світильники точкове освітлення для всієї кімнати, потрібно грамотно розподілити їх по периметру, виключити тіньові ділянки. Це суттєвий плюс, адже навіть яскрава люстра не зможе забезпечити однаково гарне освітлення всіх віддалених зон приміщення.
  • Невеликі розміри. Зазвичай, точкові світильники врізні маленькі, не притягують зайвої уваги. Компактність слугує перевагою при виборі, адже пристрої не псують інтер'єр, а гармонійно доповнюють його.
  • Стильний вигляд. Виробники пропонують величезну різноманітність форм і кольорів. Можна знайти точкові світильники врізні квадратні, овальні, круглі, прямокутні тощо. Серед кольорів це переважно чорні, білий, сірі моделі, хоча на замовлення можна купити будь-який колір і вигідно вписати його в уже наявний інтер'єр. Точкові світильники врізні дизайн зазвичай лаконічний і універсальний, їх обирають для облаштування практично всіх стилів інтер'єру.
  • Зносостійкість. Освітлення монтується в поверхню, тому має надійний і довговічний корпус. Точковий світильник вбудовуваний повинен відповідати нормам пожежної безпеки та конкретним умовам використання. Наприклад, для ванної кімнати варто вибрати світильники точкові вбудовані в стелю вологостійкі.
  • Багатофункціональність. Залежно від конструкційних особливостей і обраного джерела світла багато світильників врізні стельові точкові можуть мати регулювання яскравості освітлення за допомогою димера, можливість змінювати колір, завдяки чому створюють комфортну атмосферу і доповнюють будь-який сучасний стиль інтер'єру.
  • Широкий ціновий діапазон. Доступно придбати точки з різною вартістю, але при цьому не варто надто економити. Якісні вбудовані точкові світильники мають бути безпечними та надійними. Заміна освітлювального приладу не настільки проста, краще відразу вибрати довговічну модель.
Вбудовані стельові точкові світильники монтують фахівці. Установка передбачає професійний підхід і підготовку. Формується схема розводки, протягуються всі додаткові комунікації. Особливості робіт залежать від типу поверхні: вбудовані точкові світильники для натяжних стель, гіпсокартону, бетону, дерева тощо. Також не варто виключати можливість вибрати точкові світильники, що вбудовуються в стіну, підлогу, меблі тощо.
Оптимальне рішення, щоб точковий вбудований світильник монтували перевірені фахівці. Вони виконують роботи з урахуванням вимог встановлення електропристроїв. Це дасть змогу уникнути проблем і неполадок у майбутньому, а також забезпечить максимально тривалу службу освітлювального приладу.

Точкові вбудовані світильники: види і типи

На ринку представлено світильники стельові точкові вбудовані у великій різноманітності видів і типів освітлювальних приладів. Використовують різні класифікації, що допоможуть зрозуміти, який вбудований точковий світильник краще вибрати для конкретного приміщення й умов застосування.

Яких видів буває світильник точковий вбудований?

За видами виділяють стельові точкові вбудовані світильники:;
  • Поворотні. Мають великий попит у користувачів, адже дають змогу без зусиль змінювати напрямок світла в потрібний бік. Але не варто розраховувати на великий діапазон освітлення. Для великих просторів краще замовити вбудовані світильники точкові в множині, виходячи з розрахунку їхньої потужності до площі приміщення. Щоб пристрій прослужив довше, важливо провести посилення несучої поверхні. Це як світильники точкові вбудовані в стіну, так і варіанти в стелю, кухонні меблі, підлогу. Серед важливих плюсів, світильники точкові поворотні вбудовані в стелю мають: відмінну якість освітлення, високу енергоефективність, довговічність, широкий спектр конструктивних можливостей і стильний зовнішній вигляд.
  • Неповоротний вигляд. Це варіант стаціонарних точок, що може використовуватися як точкові світильники, що вбудовуються в підлогу, меблі, стелю для житлового або громадського приміщення. Можна комбінувати їх і світильники точкові поворотні вбудовані в стелю світлодіодні. Поєднання дасть змогу отримати відразу два види освітлення - основне і додаткове підсвічування. Неповоротний врізний точковий led світильник пропонує тільки спрямований потік світла. Якщо немає потреби його змінювати, моделі будуть чудовим, доступним варіантом за вартістю і за різноманітністю зовнішнього вигляду представленого у виробників. Вид часто вибирають як вбудовані точкові світильники для ванної, коридору, передпокою. Компактний розмір дає можливість встановити врізний точковий світильник для сходів. Вони виглядають акуратно практично на будь-якій поверхні і зможуть вигідно підкреслити елементи дизайну.
  • Карданний. Точковий світильник стельовий вбудовуваний карданного типу - популярний різновид освітлення, що поєднує в собі можливості спрямованого світлового потоку і варіант зміни напряму світла за необхідності. Карданні точкові вбудовані світильники led можуть використовуватися як основне або додаткове освітлення в різних приміщеннях. Серед важливих особливостей виду - можливістю впливати на візуальне сприйняття простору за допомогою світла, змінити його. Карданний точковий світлодіодний вбудований світильник здатний збільшувати, розширювати або звужувати кімнату, залежно від поставлених завдань, розміщення і налаштування освітлювального обладнання. Конструкція приладу дає можливість облаштувати джерела світла в потрібний напрямок для розставляння акцентів: на меблях, декорі, предметах або ж на товарах у торгових центрах тощо. Це як одинарні моделі, так і світильники точкові вбудовані подвійні, потрійні, четверні. Кут нахилу кожної частини змінюється до 30 градусів. Подвійний точковий світильник вбудований та інші варіації знайшли широке застосування для монтажу на кухні, у спальні, вітальні, а також для облаштування комерційних приміщень, офісів.
  • Висувні. Поворотно-висувний світлодіодний вбудований точковий світильник вибір для створення унікальних зон освітлення. Конструкція дає змогу повертати, висувати, спрямовувати потік світла в потрібну зону. Висувний точковий врізний led світильник стане оптимальним вибором для людей, які люблять часто змінювати обстановку. Вони мають суттєву відмінність від простої поворотної моделі, охоплюють велику кількість простору і дають можливість розставити акценти світла по всьому периметру приміщення.;
  • Даунлайт.; Цей вбудований точковий світлодіодний світильник вирізняється серед конкурентів високою світловою віддачею, економією енергії до 60 відсотків, однорідним, приємним світлом і тривалими термінами експлуатації. Світильники Даунлайт (Downlight) - світильники точкові вбудовані в натяжну стелю світлодіодні. Хороший вибір саме для підвісних стельових конструкцій. Назва Downlight перекладається як світло вниз, походить від характерної риси цього пристрою - спрямованого донизу світлового потоку та вузького розкриття світлового променя.;

Точкові світильники врізні розміри, форми та дизайн

Вбудований точковий світильник характеристики зовнішнього вигляду відіграють також важливу роль. Дизайн освітлювальних приладів і їхні габарити формують загальне враження від інтер'єру. При виборі варто звернути увагу на:
  • Форму. Прилади можуть мати різні форми: точкові світильники врізні квадратні, круглі, прямокутні, овальні, плоскі, опуклі, тонкі, потовщені, світильники-таблетки, циліндри, зірочки або інші химерні форми. Варто відштовхуватися від стилю приміщення, гармонійного поєднання з іншими елементами.
  • Колір. Світильники мають різні кольори, відтінки та варіанти оздоблення. Популярний світильник точковий вбудований чорний, білий, сірий, молочний тощо. Відтінок краще обрати під кольорову гаму інтер'єру або ж навпаки створити доречні та оригінальні контрастні акценти.
  • Розмір. Світильники стельові вбудовані точкові розміри представлені у великій різноманітності. Ця характеристика включає діаметр, ширину, глибину. Підбирається залежно від площі кімнати, кількості освітлювальних приладів, типу стельової конструкції.
  • Декор. Точковий вбудований світлодіодний світильник часто стає вишуканим доповненням вітальні, спальні та інших житлових кімнат. Виробники пропонують моделі з різними декоративними елементами, кристалами, малюнками та рельєфами. Деталі надають унікальності та елегантності інтер'єру.
Точкові врізні квадратні світильники або прилади інших форм і зовнішнього вигляду - важливий аспект вибору. Дизайн освітлювального приладу повинен гармонійно доповнити композицію кімнати і основний інтер'єр будинку.;
У класичний дизайн добре впишеться вбудований точковий стельовий світлодіодний світильник, обрамлений бронзою, різьбленим орнаментом і кришталевими елементами.
Прованс стильно підкреслить вбудований світлодіодний точковий світильник з ніжними мотивами декору, золотистою овальною основою, матовим склом.
Сучасний стиль відмінно доповнюють led світильники врізні стельові точкові світильники. Доречно буде доглянути модель з металевим відтінком конструкції (хром, сталь, нікель). Особливо актуальний вигляд мають геометричні форми: вбудовані квадратні точкові світильники, прямокутний корпус і, наприклад, карданний вигляд, будуть дуже доречними.

Класифікація світильників точкових за видом матеріалу;

Виконання конструкції з конкретного матеріалу визначає низка факторів: легкість, спосіб кріплення, зовнішній вигляд тощо. Найчастіше на ринку можна купити вбудовані світлодіодні точкові світильники з металу, скла, пластику. Але є й інші більш рідкісні рішення: кришталь, камінь, гіпс тощо.
Розберемо особливості популярних варіантів більш детально:
  • Метал. Металеві вбудовані точкові світлодіодні світильники набули великого попиту завдяки показникам високої міцності та естетичному аспекту. Виробники пропонують моделі з таких металів як: нержавіюча сталь, алюміній, латунь або інших сплавів. Металевий світильник точковий врізний лед може доповнюватися різним оздобленням - хромуванням, матовим фарбуванням і лакуванням. Вони мають сучасний вигляд і довговічність експлуатації.
  • Скло. Точковий світильник світлодіодний стельовий вбудовуваний зі скла додасть інтер'єру елегантності та вишуканості. Матеріал може бути прозорим, матовим або кольоровим. Освітлення від таких точок дає змогу створювати цікаві віддзеркалення та ефекти, завдяки можливості розсіювання світла.
  • Пластик. Пластиковий світильник точковий світлодіодний вбудовуваний - один із найдоступніших і найлегших варіантів. Конструкція зазвичай виконана з міцного і прозорого пластикового матеріалу - акрилу або полікарбонату. Більшість моделей мають хорошу стійкість до ударів. Пластикові точкові діодні світильники врізні мають різні кольори і текстури. Ці моделі чудовий спосіб експериментувати з освітлювальними приладами під різні стилі інтер'єру і формувати цікаві ефекти від освітлення.

Різновиди точкових світильників за типом джерел світла

Важливою частиною освітлювального приладу є лампа. Джерело визначає якість світла, його температуру, енергоефективність і низку інших параметрів. Винятком не стали і точені модифікації.
Популярні типи джерел світла:
  • Лампи розжарювання. Традиційний варіант, оснащений крихкою спіраллю, що гріється, і цоколем на різьбі. Його рідко застосовують до точкових моделей врізного типу, але можна зустріти на накладному точковому світильнику, завдяки меншим ризикам нагрівання. Серед плюсів лампи розжарювання в основному виділяють доступність і низьку вартість. Але мінусів все ж багато: великі витрати споживання електроенергії, високий рівень пожежної небезпеки, перегрів і частий вихід з ладу, короткі строки застосування (близько 1 тисячі годин) і тільки теплі (жовті) відтінки освітлення;
  • Галогенні лампи. Точкові вбудовані галогенні світильники - це більш вдосконалена лампа з ниткою розжарювання, але з розміщенням у корпусі парів брому або йоду. Лампи мають збільшену довговічність і енергоефективність, відмінну передачу кольорів. Колірна гамма максимально природно передає освітлювальні предмети. Перевагою вибору галогенових ламп для точкових світильників є компактні розміри і, звісно, доступна ціна, що дасть змогу без великих витрат проводити заміну. Лампи видають гарне світло, що нагадує кришталеві відблиски. Часто вони мають теплі відтінки світіння (3000К). Ці лампи чудовий варіант доповнити світильник з підсвічуванням врізний точковий, моделі з диммером тощо. Мінусами галогенового джерела світла називають недостатню енергоефективність (якщо порівнювати люмінесцентний або світлодіодний точковий врізний led світильник), необхідність застосовувати світлорегулятор, відсутність холодної температури світла (6000К) і чутливість поверхні до забруднень, жирових відкладень;
  • Люмінесцентні лампи. Інша, більш звична назва - енергозберігаючі лампи, завдяки низькій витраті електрики порівняно з традиційними лампами розжарювання. Важлива перевага джерела - довговічність і надійність. Терміни служби досягають 10000 годин, коли у галогенок цей показник 2000-4000 годин. Але при виборі варто враховувати великі розміри ламп, які не завжди можна вписати в світильники точкові маленькі врізні. Люмінесцентні лампи можуть завдати шкоди своїм миготінням під час експлуатації, а також вимагають утилізації після виходу з ладу. Відмінний вибір, якщо треба отримати точковий світильник вбудований холодного кольору - відтінок люмінесцентного освітлення синювато-білий. Недоліки джерела світла: висока вартість, тільки холодний відтінок світіння і великі габарити ламп;
  • Діодні лампи. Точкові світильники світлодіодні стельові вбудовані - вигідне рішення за багатьма параметрами: високий рівень енергозбереження (у 2,5 раза економніший за галогенову лампу), тривалі терміни застосування 20 000-50 000 годин, не шкідливі компоненти. Точковий вбудований діодний світильник вирізняється високою пожежною та електричною безпекою, завдяки відсутності нагрівання і навантажень на проводку. При цьому, світильник вбудований точковий світлодіодний може мати мінімальні габарити, для здійснення різних дизайнерських задумів. Світильники світлодіодні врізні стельові точкові представлені на ринку у великому асортименті моделей з відмінністю параметрів: колір від жовтого до блакитно-білого (3000К - 6500К), потужність у діапазоні 3-60 Вт, захист від пилу й вологи - ІР20-67, напруга від: низьковольтної 12В DC до стандартної 220В АС, яку підбирають для розміщення всередині приміщення або для вулиці.
Таким чином, світлодіодний точковий вбудований стельовий світильник - надійне, економне, компактне і функціональне рішення. Різновид - світильники точкові led вбудовані в стелю, забезпечують мінімальне споживання електроенергії, працюють до 30000 годин. Важливим плюсом вибору цього типу джерела світла стала можливість налаштувати колірну температуру і яскравість за допомогою димера. Стельові світильники лед точкові вбудовані мають і недоліки: у багатьох моделях неможливо замінити лампи і доводиться міняти всю конструкцію. Ну і другий мінус - висока ціна за діоди, хоча вона і повністю виправдана відмінною якістю та іншими позитивними характеристиками.;

Як вибрати точкові врізні світильники: поради від експертів Elekomp

Експерти компанії Elekomp рекомендують, перед тим як вибрати світильники стельові вбудовані точкові світлодіодні або інші моделі, визначити основні вимоги та умови установки.
Сьогодні, світильники точкові вбудовані в стелю led можна зустріти практично у всіх типах приміщень. Це оптимальний варіант за багатьма параметрами, але варто провести аналіз таких аспектів:
  • Необхідне освітлення. Вибір моделі залежить від простору, який потрібно освітити. Точкові світильники врізні у ванну можуть істотно відрізнятись від моделі для вітальні, кухні або взагалі варіанту для офісного приміщення. До уваги слід взяти габарити приміщення, від них залежать світильники точкові вбудовані в стелю розміри та функціональність приладів.
  • Стилю інтер'єру. Від дизайну інтер'єру залежить не тільки зовнішній вигляд освітлювального приладу, а й параметри світла, кількість і розміщення світильників. Крім стелі, можна підібрати точковий світильник led, що вбудовується в меблі, варіанти в підлогу або точковий світильник, що вбудовується в стіну. Одна й та сама модель у різних стилях матиме різний вигляд. Сучасний інтер'єр гармонійно доповнюють лаконічні варіанти, а ось для класики можна вибрати витончену модель з цікавою обробкою, декором.
  • Функціонал. Лед світильники стельові вбудовані точкові можуть виконувати різні додаткові функції. Окремі моделі в інтер'єрі використовують для підсвічування декору, картини, скульптур, більшість інших варіантів - для загального освітлення кімнати. Є і світлодіодний світильник точковий врізний дворежимний, прилади з регулюванням яскравості, напрямку світла для досягнення потрібних результатів. Розширює функціональність наявність димера. Пристрій допомагає налаштувати потужність світлових потоків. Димер дає можливість отримати необхідну атмосферу в приміщення, через регулювання освітлення. Ще один актуальний пристрій - пульт управління. Застосовується для регулювання вмикання і вимикання. Також з його допомогою можна змінювати яскравість освітлення.
  • Кут освітлення. Визначається конструкцією відбивача. На ринку є як стандартні, так і розширені варіанти кута.
  • Ступінь стійкості до вологи та пилу. Світильник точковий вбудовуваний вологозахищений вибирають для ванної кімнати, встановлення на вулиці. Індекс IP зазвичай у діапазоні IP20-IP68 (20 - для житлового приміщення, 68 - для екстремальних умов експлуатації).
  • Потужність. Комфортність освітлення в приміщенні залежить від правильно обраної потужності світла. У розрахунку важливий розмір кімнати, висота стель, кут і спрямованість світлового потоку. При використанні поворотних моделей останні показники доступно змінювати, формувати зони і потрібні для інтер'єру акценти.

Основні критерії вибору точкових врізних світильників;

Щоб підібрати оптимальну модель, важливо враховувати основні критерії вибору точкових врізних світильників.

Визначитися з розміром світильника

Точковий світильник зазвичай має компактні габарити. Їх вибирають не тільки в поверхню стелі. На ринку представлено точкові світильники меблеві вбудовані, моделі в підлогу і в стіни. Розміри відіграють важливу роль, адже під монтаж роблять спеціальні отвори. Тому, варто виділити необхідні параметри ще на етапі проекту.;
Які розміри варто враховувати при виборі точкових світильників:
  • Глибина вбудовування. Необхідний показник для приладів з врізкою в поверхні фальш-стелі (натяжної або підвісної). Конструкція вбудованих моделей може бути наполовину або повністю захована в поверхню, а значить під основною стелею повинно бути місце на її розміщення. Зазвичай, мінімальною відстанню вважають - 2,5 см, ну а максимальна може бути і 10-12 см. Вона визначається розмірами корпусу і типом використовуваної лампи.
  • Діаметр, ширина і довжина світильника. Габарити основного освітлювального приладу мають відповідати площі приміщення. Для великих світильників характерно зменшувати кімнату, а надто маленькі не здатні забезпечити якісне освітлення, особливо в кутах. Стандартний розрахунок потужності 100-150 Вт на площу 10 м2. Але при цьому, чим більші габарити плафона, тим ефективніше він розсіює світло, робить його м'якшим і приємнішим. Для квадратних приміщень рекомендується використовувати круглі точкові світильники, а ось у прямокутних актуально монтувати квадратний, овальний варіант або неправильну, складну форму конструкції. Діаметр врізних точкових світильників може бути різним, для компактних варіантів це близько 10 см. У натяжних і підвісних стелях продумують спеціальні отвори. Діаметр отвору під точкову модель зазвичай дорівнює діаметру корпусу врізного світильника.
  • Висота точкової моделі. Якщо це повністю захований варіант, як наприклад, точкові вбудовані в підлогу квартири лед світильники, глибина вбудовування і висота будуть практично однакові.;

Яка модель підійде для вашого типу стелі

Які врізні точкові led світильники для ванної, кухні, спальні та інших приміщень вибрати залежить і від типу стелі. Фахівці надають низку рекомендацій для популярних поверхонь:
  • Гіпсокартонна стеля. Універсальне рішення, без особливих вимог до світильників. Вони можуть мати будь-яку потужність, розмір, матеріал виготовлення. Але тут варто брати до уваги під стельовий простір і достатній зазор, щоб приховати конструкцію (від 2 до 10 см).
  • Натяжна стеля. Дозволяє встановити практично всі типи світильників, але саме для врізних точкових варіантів важливо виключити перегрів тканини або ПВХ полотна. Доречно вибрати точкову модель з віддачею до 30-40 Вт для галогенних ламп або прилади зі світлодіодами, що не нагріваються. Перед вибором освітлення важливо визначити номінальну робочу температуру ламп (вказана на упаковці). Також обов'язково вибрати спрямованість світла зверху вниз. А щоб знизити небезпеку нагрівання, зупиніться на моделях, оснащених дзеркальним відбивачем або чорною колбою. Встановлення точкової конструкції має проводитися тільки на спеціальні кільця. Це продумані елементи, що запобігають пошкодженню полотна стелі.
  • Звичайні стелі. Поверхня має складнощі в установці врізних моделей світильників, але якщо отвори і розводка комунікацій були проведені, можна продумати і варіант точкового типу. Виїмки часто роблять у дерев'яних основах, але тут варто враховувати погане охолодження лампи.;
Стіни, стелю та інші конструкції з різних матеріалів варто підготувати перед монтажем освітлення. Усі пристрої розміщують згідно з продуманою схемою. Після монтажу полотна, дроти просто з'єднують, а світильник фіксують за допомогою кліпс, пружин або інших схожих механізмів.
Чи можна змінити потужність освітлювальних приладів, зняти або змінити їхнє розміщення? Це питання часто турбує, при виборі точкового освітлення. Відповіді фахівців:
  1. Оптимальний варіант заміни точкового світильника на пристрій ідентичного діаметра.
  2. Прибрати зайві джерела світла доступно, якщо вдасться підібрати матеріал, який здатний заховати отвори.;
  3. Монтувати додаткові світильники складний процес. Послуга майстрів обійдеться дорого, адже необхідно застосовувати спеціалізоване обладнання.;
Є відмінності в установці точкових світильників даунлайт на натяжну стелю і гіпсокартонну поверхню. Використовують спеціальний плафон - фіксатор, який встановлюють ще перед монтажем стелі. Отвори обов'язково доповнюють термо кільцями, це допомагає забезпечити безпеку і довговічність експлуатації.;;
Особливості є і під час встановлення точкових світильників у бетонні стіни, тротуар та інші складні поверхні. І хоча такі варіанти зустрічаються рідко і переважно на вулиці, варто розуміти, як відбувається встановлення.;
По-перше, обов'язково обирати моделі високого класу волого і пилозахисту.
По-друге, обов'язково дотримуватися правил пожежної безпеки та виконувати послідовні кроки:
  1. Підготовка місця під дроти та освітлювальні прилади. Це траншея в землі або свердління отвору перфоратором у бетонній основі.
  2. Прокладка електропроводки, з використанням ізоляції у вигляді спеціального захисного короба.
  3. Місце установки закривають ґрунтом або шпаклівкою, проробляють оздоблювальні роботи або укладання покриття.;
  4. Точкові електроприлади приєднують до мережі. Проводять перевірку їхньої працездатності.

Який тип кріплення вам потрібен

Виділяють три способи кріплення точкових світильників:;
  • Врізний варіант. Світильники вбудовують у стелю повністю або з невеликим виступом декоративної окантовки (до 3 см). Таке кріплення відмінно поєднується з сучасними, мінімалістичними дизайнами, хоча може застосовуватися і для класичного інтер'єру. Різноманітність зовнішнього вигляду моделей врізного типу приємно дивує, можна знайти варіант під будь-який смак і фінансові можливості. Провести монтаж вбудованих приладів нелегко, процес залежить від якості попередньої підготовки: правильного посадкового місця, його діаметру і форми. Слід ретельно продумати розміщення моделей, адже змінити їх буде важко, а зняти практично неможливо без втрати презентабельності стелі.;
  • Серед різновидів накладного варіанту виділяють - споти. Це точкові світильники на ніжці, з можливістю зміни нахилу лампи і напрямку джерела світла. Споти найчастіше застосовують як акцентне світло, для виділення елементів в інтер'єрі кімнати: картин на стіні, стелажів, арок, колон тощо. Актуально вибрати різновид накладних точкових світильників і для отримання можливості регулювати спрямованість світла, наприклад, із зони для читання в центр вітальні.;

Оптимальний кут розсіювання і колірна температура

Багато точкових світильників дають можливість отримати спрямовані потоки світла. Якщо є необхідність робити акценти, важливо звернути увагу на кут променя. Від цього показника залежить вузький або широкий промінь видаватиме світильник. Відповідно, з більшим кутом можна отримати широкий промінь світла.
Вузькі кути променя - близько 20-40°, також актуальні для конкретних цілей. Вони підходять, щоб виділяти зони, об'єкти в приміщенні. Широкий кут використовують для організації загального освітлення або ілюмінації великих просторів (робочого місця, зони готування тощо).;
Колірна температура може бути в трьох типах:
  1. Тепле світло (2700-3000К). Вибір для атмосфери розслаблення, актуальний для зони відпочинку, спальні.
  2. Нейтральне (денне) світло (4000К). Природний варіант, без спотворення сприйняття предметів і негативного впливу на зір. Денне світло використовують для робочої зони (у кухні, кабінеті, офісі, біля письмового столу в дитячій кімнаті).;
  3. Холодний тип (6000К). Точкові світильники мають лампи з холодним, блакитним відтінком. Найчастіше застосовуються для виробничих або торгових приміщень.

Вибір точкового врізного світильника для різних кімнат

Точкові світильники експерти рекомендують вибирати під конкретний тип приміщення:
  • Вітальня. Це візитна картка будинку і господарів, місце посиденьок і відпочинку. Оптимально підібрати освітлення з регулюванням рівня яскравості під конкретну ситуацію. Для свят і застіль підійде яскраве світло. А для відпочинку, перегляду фільмів, розмов підійде більш приглушене освітлення. Регулювання доступне при з'єднанні точкових світильників і спеціального пристрою - димера. Інший варіант - організувати два різних джерела світла, наприклад, яскрава люстра і точкові моделі по периметру приміщення. Якщо в дизайні тільки точкове освітлення, можна облаштувати 2-3 електричні ланцюги, з окремим ввімкненням кожного з них одного. Актуальним є зонування великих вітальних кімнат за допомогою невеликих світильників, або ж робити акценти світлового потоку біля картин, статуеток, акваріума, використовуючи точковий світильник подвійний вбудовуваний.;
  • Спальня. Освітлення тут має формувати атмосферу затишку і розслабленості. Оптимально буде вибрати жовтуватий або нейтральні відтінки світла або зовсім створити напівтемряву. Немає потреби вибирати міцний і стійкий до вологи корпус, достатньо показника рівня захисту ІР20. Ефектним доповненням стандартного освітлення і дизайну, стане зафіксувати точкові світильники на стіни біля дзеркала, отвору вікна, зони читання тощо. Стильний вигляд мають багаторівневі стелі з оригінальними розміщеннями точкових світильників, у різних формах. Підсвічування має бути м'яким, не яскравим.
  • Ванна. Приміщення з підвищеною вологістю і низкою вимог до освітлювальних приладів. Точковий світильник світлодіодний стельовий вбудований у ванну має бути герметичним, з високою резистентністю і мінімальним ІР - 44, а краще й ІР65. З плиткою у ванній кімнаті добре виглядають прямокутні моделі світильників, а обрамлення для дзеркала або душової кабіни можна зробити з круглих поворотних або висувних видів.
  • Кухня. Точкові діодні врізні світильники на кухню також мають бути стійкими до різних впливів. На них потрапляє волога в зоні готування, плити і мийки. А ось у зоні обіднього столу можна застосовувати стандартний варіант вологозахисту. Яскраве світло переносять на робочу поверхню, в зоні столу може бути і більш приглушене світло.;
Правильний підхід до вибору точкового освітлення допоможе отримати ефективне світло і функціональність, здійснити найсміливіші дизайнерські задумки.

Основні рекомендації від Elekomp щодо догляду за точковими вбудовуваними світильниками

Обрати якісний світильник стельовий вбудований точковий важливий аспект його надійної роботи. Але для яскравості освітлення і тривалої експлуатації не менш важливим залишається правильне обслуговування і догляд за приладом.;
Точковий вбудований світильник у догляді простіший і менш ресурсовитратний, ніж великі люстри. Але видаляти пил і проводити вологе прибирання необхідно. Забруднення затінює приміщення, а також може заважати теплообміну, стануть джерелом розвитку шкідливих мікроорганізмів.;
Світильники точкові вбудовані в стелю світлодіодні та інші типи не принесуть багато турбот і не потребують надто трепетного прибирання. При цьому, важливо враховувати матеріал корпусу, для підбору ефективного способу очищення:
  • Пластмаса. Відрізняється простотою і легкістю. Матеріал може бути гнучким або твердим, не принесе проблем у монтажі. Конструкцію просто зняти для обслуговування. При цьому, краще використовувати теплу воду, що дозволить простіше усунути бруд, пил, плями, органічні точки. Пластмасову поверхню не рекомендується дряпати абразивом або щіткою з металевими щетинками. Для прибирання підійде звичайна губка, змочена в засобі для миття посуду. Протерти конструкцію легко, а в результаті усувається близько 90% забруднень. Пластмасу називають одним із найприємніших матеріалів в очищенні, адже докладання зусиль мінімальне.
  • Декоративний камінь. Точкові вбудовані світильники з каменю це елегантні пристрої, наділені високим рівнем міцності, надійності та стійкості до навантажень. Світильник точковий вбудований декоративний з каменю здатний прикрасити кімнату, надати їй особливого стилю або отримати оригінальний контраст. Матеріал простий в очищенні, відмінно реагує на хімічні засоби. Якщо застосовується саме натуральний камінь без спеціального покриття - він має відмінну стійкість до пошкоджень. Але при додаванні штучних барвників варто бути більш обережним і обійтися тільки мильним розчином. Надати блиску конструкції можна за допомогою аерозолю або спрею, поліроля для меблів.;
  • Тканинні елементи. Матеріал може доповнювати накладні моделі точкових світильників. Але при цьому тканина це завжди пилозбірник. Для очищення деталей з тканини знадобиться довга щітка з щільним ворсом. Коли елементи натягнуті на каркас актуально застосовувати мильну воду і просто протерти їх. Але не варто доповнювати розчин хімічними засобами, вони можуть зіпсувати малюнок або змінити колір матеріалу. Такі вбудовані точкові стельові світильники приносять багато клопоту в догляді, їх вичісують, перуть, просушують. До речі, висихати конструкція повинна природно, щоб уникнути деформації під час нагрівання від лампочки або фена. Тканинні моделі вимагають особливого підходу в прибиранні, важливо враховувати це при виборі освітлювального приладу.
  • Скло. Точковий скляний врізний врізний світильник може бути представлений у двох варіантах: з простого скла і з напиленням. Відповідно і догляд за конструкцією має суттєві відмінності. Звичайне скло досить періодично протирати від пилу, спочатку сухою, а потім вологою ганчіркою і мильним розчином. Наприкінці знову насухо натерти елементи. Точковий врізний світильник з матовим склом або напиленням, візерунками, догляд необхідно виконувати в такій послідовності: взяти м'яку тканинну серветку, трохи зволожити її і легенько протерти деталі від забруднень. Не можна дряпати поверхню, волога допоможе плямам відійти вже через кілька хвилин.
  • Кришталь. Якщо точкові скляні врізні світильники зрозумілі в догляді, то для елементів з кришталю виникає більше питань. Світильники точкові кришталеві, що вбудовуються в стелю, вимагають акуратного поводження, виключено використання порошків і жорстких щіток. Обов'язково насухо протерти кожну деталь. Багато господинь рекомендують для додаткового блиску додати у воду краплі оцту. Кришталь - чудовий вибір для освітлювальних приладів. Він не втрачає свою прозорість, не тьмяніє з часом, важливо просто вчасно чистити його від пилу та інших забруднень.;
  • Дерево. Світильники точкові стельові вбудовані з дерев'яним корпусом виглядають дуже презентабельно. Їх часто використовують дизайнери в інтер'єрі, адже можна створити природну, екологічну атмосферу. Дерево масивне, солідне, але дуже вибагливе до догляду. Дерев'яні елементи не можна мити мильною водою, білих розводів і тьмяного зовнішнього вигляду тоді не уникнути. Пофарбоване і лаковане дерево чистять сухою щіткою і протирають серветкою, змоченою в спирті. Такий варіант дає змогу дереву повернути свій початковий вигляд і колір.
  • Метал. Протирається вологою серветкою і відразу після цього сухою губкою. Залишки вологи можуть негативно впливати на структуру матеріалу, спровокувати появу іржі або окиснення. Часто для металу застосовують мийний розчин з нашатирним спиртом. Речовина випаровується, а результат очищення при цьому відмінний. Можна взяти засіб для миття вікон, у його складі також є нашатирний спирт. Правильне очищення не дає змоги волозі вбратися в метал, при цьому пил і бруд ефективно видаляються.
Фахівці Elekomp надали низку рекомендацій, які допоможуть ефективно очистити конструкцію і забезпечити правильне обслуговування залежно від особливостей конкретної моделі:;
  • Не варто застосовувати велику кількість води. Вона може залити контакти та спровокувати їхнє замикання.
  • Уникайте ганчірок, серветок із синтетичних матеріалів. Вони залишають за собою волокна, а ті зі свого боку можуть залишитись на основі, розплавитись, виділяти запах горілого.
  • Не застосовуйте засоби для дезінфекції. Вони актуальні тільки для громадських місць. Для домашнього прибирання підійдуть звичайні мийні речовини.
  • Різні приміщення прибираються з індивідуальною частотою. Наприклад, для житлових кімнат можна проводити прибирання рідше, у них накопичується менше пилу, ніж у передпокої. Громадські місця, офісні приміщення і подібні будівлі часто прибирають щодня. Світильники точкові вбудовані в стелю в кухні варто прибирати частіше і ретельніше. Жир швидко осідає на всіх поверхнях, включно з корпусом освітлювальних приладів, особливо недалеко від плити.
  • Варто уникати абразивних засобів. Навіть якщо основа з каменю, догляд має бути дбайливим і акуратним. У більшості варіантів достатньо звичайної мильної води.
  • При викручуванні лампочок не тиснути на колбу, вона часто тріскається. Якщо це лампа розжарювання, то є ризики пошкодити руки або пальці, а при невдалому контакті з люмінесцентним варіантом - надихатись парами ртуті. Одними з найбезпечніших і найнадійніших є точкові вбудовані світлодіодні світильники. Вони не містять шкідливих речовин і парів. Досить просто вимкнути освітлювальний прилад і уникати потрапляння води на контакти всередині конструкції.;
  • Під час очищення тканини використовують тільки щітки з ворсом середньої жорсткості. Напрямок рухів зверху вниз, вздовж волокон, щоб не висмикувати нитки, завдаючи шкоди візерункам, структурі та загальному зовнішньому вигляду.;
  • Особливістю догляду за LED-панеллю є можливість дістати матовий розсіювач і занурити його в мильний розчин. Не буде зайвим додати трохи нашатирного спирту, це дасть змогу уникнути розводів.
Світильник вбудований точковий, як і інші елементи будинку, передбачає два види прибирання - генеральне і профілактичне. Генеральне прибирання зазвичай роблять ретельніше, близько двох разів на рік. Профілактичне прибирання проводиться регулярно, щотижня, як у будинку, так і в офісних та інших приміщеннях. Воно передбачає усунення від пилу і вологе прибирання всіх доступних поверхонь. Не зайвим буде провести сухою ганчіркою по конструкції точкових світильників і хоча б раз на місяць зробити вологе протирання зовнішніх елементів. Спеціальні засоби для чищення допоможуть уникнути розводів на склі та пластику. Також варто вибирати не синтетичні, а звичайні ганчірки з бавовни.
Світильник стельовий точковий вбудовуваний за правильного догляду збереже свій первісний вигляд на довгі роки. Якісний догляд допоможе позбутися пилу, бруду, шкідливих мікроорганізмів. Процес не забере багато часу, навіть якщо вбудовані точкові світлодіодні світильники встановлені у великій кількості. А ось якість світла і естетичний зовнішній вигляд при виконанні всіх рекомендацій фахівців Elekomp залишаться на висоті.
Товар успішно доданий до кошика
+

Якщо ви знайшли помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам про це.

Дякуємо! Ми отримали Ваше повідомлення і виправимо помилку незабаром.

Файл не обрано