Конфігуратор
Замовити зворотній дзвінок:
093 519 15 15

Як вибрати трекові світильники для інтер'єру

Трекове освітлення - популярний варіант освітлювальних приладів для приміщень різних типів. Трековий світильник - це обладнання з широким спектром функцій, великою адаптивністю для реалізації різних задумів. Світильник трековий стельовий дасть змогу сформувати необхідні схеми освітлення під дизайн інтер'єру. Прилад фіксується на шинопровід у натяжну стелю, гіпсокартонну поверхню та інші види основ. Це дає змогу переміщати трекові світильники на шинопроводі в потрібне місце, переспрямовуючи світло або повністю змінювати його за необхідності.
Трекова система освітлення виконує не тільки завдання наповнення світлом приміщення. Важлива особливість цього типу - стильний зовнішній вигляд і можливість створювати сучасну атмосферу в кімнаті, завдяки конструкції та оригінальному дизайнерському виконанню.

Сучасні трекові системи в інтер'єрі

Професіонали часто використовують трековий світильник в інтер'єрі. Різноманітність моделей дає змогу гармонійно поєднувати їх із різними стилями, формувати цікаві комбінації. Залежно від інтер'єру трек світильники можуть мати різний зовнішній вигляд:
  • просту форму, габаритну конструкцію, з відтінком металу або в чорному кольорі для лофт стилю;
  • трековий світильник прожектор для приміщень в індустріальному виконанні;
  • накладні трекові світильники з хромованим покриттям, космічними формами та можливістю трансформувати конструкцію для стилю хай-тек;
  • вбудовані трекові світильники для лаконічного мінімалізму.
Трекові світильники в інтер'єрі для сучасних будинків і квартир мають просту форму, правильні пропорції та стриманість зовнішнього вигляду. Їхні контури вигідно вписуються в загальну концепцію і не притягують надмірної уваги. Треки для стелі можуть бути виконані в різний колір, але при цьому більшість виробників пропонує не помітні відтінки: металік, хром, сірий, чорний або білий колір.
Але ці параметри ще не означають, що трековий світильник в інтер'єрі квартири та будинку не підійде для класики або модерну. Такий погляд більше стереотип, який легко розвінчати при перегляді великого асортименту універсальних моделей для різних стилів. Виробники дають можливість підібрати вишукані та елегантні трекові світильники види, що задовольнять запити найвибагливіших користувачів.
Трекові світильники для чого використовують - часте питання до фахівців. Світильники на шині в інтер'єрі здатні вносити в дизайн кімнати нові відтінки й форми, створювати неповторну атмосферу. Вони забезпечують можливість отримати не тільки комфортне освітлення, а й гарне самопочуття, за допомогою регулювання світла.
Підвісна трекова система хороший вибір для підсвічування окремої зони, настінної інсталяції, картин і фотографій, декоративних предметів на полиці, стелажі, тумбах і підлогових композицій. Стеля з трековими світильниками знайшла попит для облаштування робочого місця: для письмових столів і трекова система на кухні для стільниці.

Трековий світильник на шинопроводі для приміщень різного призначення

Трекові системи освітлення можуть мати суттєві відмінності характеристик і застосовуватися для приміщень різного призначення. Стеля з треками зустрічається в:
  • торгових залах, музеях, галереях і виставках;
  • ресторанах та інших закладах харчування;
  • бізнес-центрах, коворкінгах;
  • квартирах і приватних будинках.
Стельові трекові світильники здатні якісно освітити місце в будівлі, куди зовсім не потрапляє денне світло. Тому, що таке трекове освітлення знають не тільки дизайнери приватних будинків, а й фахівці під час облаштування громадських приміщень.

Трек-системи в інтер'єрі що це?

Трекова система освітлення - це сучасне рішення для різних приміщень. Трекова система в інтер'єрі здатна забезпечити комфорт і багатошаровість світла. Все частіше ці варіанти освітлювальних приладів приходять на зміну традиційному настінному і стельовому світильнику. Шинна система освітлення знайшла своє застосування в різних будівлях і стала універсальним джерелом світла.
Сьогодні рідше зустрічаються питання - Трекові світильники що це?. Багато користувачів вже встигли оцінити їхні позитивні характеристики і широкі можливості в експлуатації.
У чому ж переваги трекових світильників перед іншими освітлювальними приладами:
  • Економічність. Трекові світильники це мінімальне споживання електричної енергії. При виборі варіанту світлодіодні трекові світильники вдасться істотно зменшити витрати і забезпечити тривалий ресурс застосування обладнання;
  • Спрямованість світла. Параметр дозволяє змінювати спрямованість світлових потоків. За допомогою світла підкреслюють особливості дизайну, на які вони спрямовані. Багато прожекторів на шині можна розгортати в будь-яку сторону під кутом 360 градусів завдяки рухомій конструкції. Можливість регулювання спрямованості забезпечує особливість - кріплення на рейку. Це шинопровід, що вбудовується в натяжну стелю, накладний та інші варіанти основи;
  • Просте встановлення. Шинна система світильників має простий монтаж і демонтаж. Це може бути як трековий світильник накладний, так і вбудовані треки для натяжних стель. Для ефективної та безпечної роботи варто виконувати кріплення за інструкцією або довірити професіоналам;
  • Безпека. Трекові світильники застосування вирізняються високим рівнем безпеки. Вони можуть працювати від напруги 48 Вт, а міні-треки на натяжну стелю взагалі споживають лише 12 Вт;
  • Різноманітний і стильний дизайн. Сучасні дизайнери в 70% своїх інтер'єрів використовують вбудований трековий шинопровід або трекові світильники на стіні. Це додає проєкту стильності та сучасних трендів. Техніка служить не тільки приладом для освітлення, а й для створення акцентів у кімнаті. Світильник стельовий трековий може мати універсальний зовнішній вигляд і стати відповідним рішенням для об'єктів різного призначення;
  • Безшумність. Багато люстр, оснащених люмінесцентними лампами, видають звуки в роботі. Світлодіодні трекові світильники в натяжній стелі повністю безшумні, що дає змогу впроваджувати їх у житлові приміщення;
  • Довговічна і надійна експлуатація. Трекова система для натяжної стелі та інші різновиди цього виду виконані з міцних матеріалів. Це забезпечує надійне і тривале застосування. Лаконічні форми дозволяють використовувати пристрій не один десяток років, навіть якщо буде проведено ремонт і виконано інший дизайн приміщення;
  • Простий і легкий догляд. Трековий накладний світильник потрібно просто протерти від пилу під час прибирання і промивати раз на місяць. Первинний зовнішній вигляд і колір корпусу буде збережено.
Ці переваги дають зрозуміти що таке світильник трековий і як техніка проявить себе в експлуатації. Трек освітлення стало популярним вибором для багатьох приміщень. Хоча є і недолік. Єдиний мінус - накладні треки мають високу вартість. Але сучасні виробники дають можливість підібрати різні трекові світильники характеристики, в широкому діапазоні вартості моделей.

У яких стилях застосовуються трекові світильники

Трекові системи освітлення як вибрати залежить і від стилю інтер'єру. Найчастіше дизайнери впроваджують прилади в стиль лофт, хай-тек і модерн. Розглянемо варіанти поєднань більш детально.
Лофт
Стиль лофт - сучасний інтер'єр, що з'явився в Європі, але впевнено завоював прихильників по всьому світу. Лофт дизайн адаптують для квартир, будинків, офісів, студій тощо. Для цього інтер'єру характерні просторі приміщення з високими стелями. Концепція передбачає мінімалізм у деталях, відкрите планування, простір, вікна від підлоги до стелі. Часто на великій площі з високими стелями організація освітлення стає складним завданням. Тому у створенні необхідної атмосфери вибір правильних освітлювальних приладів має ключову роль. Трекові системи в стилі лофт - оптимальний варіант. Вони мають оригінальну конструкцію і функціонал, здатні підкреслити індивідуальність інтер'єру і розставити необхідні акценти.
Під час вибору лофт трекових світильників варто враховувати оформлення кімнати у світлому або темному відтінку. Під колірну гамму підбирають корпус треків, з дерева, металу, пластику або скла.
Для гармонійного поєднання і відповідності з нормами електробезпеки рекомендується ознайомитися з такими характеристиками приладів освітлення для лофт інтер'єру:
  • розмір і габарити конструкції, кількість прожекторів у треку;
  • тип цоколя;
  • зовнішній вигляд основи корпусу;
  • варіант підключення до електромережі.
Трекові світильники в інтер'єрі кухні, вітальні, коридорі та інших приміщеннях легко кріпити. Стиль дозволяє зробити відкритий спосіб проводки. Комунікації до світильників можуть просто фіксуватися на стелі або стіні з використанням спеціальних заклепок.Це не псує дизайн, а навпаки відповідає його особливостям. Монтаж простий і не вимагає багато сил і часу.
Але, візьміть до уваги - урбаністичний дизайн кімнат передбачає грубе оздоблення поверхонь. Потрібно підібрати надійні кріплення, які витримають вагу конструкцій зі світильниками.
Спальня, передпокій, кухня трекові світильники в інтер'єрі лофт завжди мінімалістичні, конструкція проста, не завдасть клопоту в очищенні та обслуговуванні. Характеристики забезпечують важливу перевагу цього виду освітлення - універсальність для розміщення в приміщеннях побутового та комерційного напрямків.
Стиль лофт розкриває функціональність, простоту і свіжість ідей. Трекова система освітлення - один із найактуальніших варіантів для цього інтер'єру. Вона дозволяє сформувати затишну атмосферу, розставити світлові акценти на окремих зонах, предметах і елементах декору.
Як працює трековий світильник у лофт приміщенні? Трекове освітлення дає можливість одночасно виконувати кілька світлових сценаріїв, підкреслювати оригінальність дизайну. Без треків не обійтися в багатофункціональній лофт-студії, де освітлювальні прилади вирішують різні завдання, зокрема й зонування простору.
У просторих приміщеннях використовують два рішення для організації трек освітлення. Пристрій на стелю закріплюють по периметру всієї кімнати або монтують систему з окремими треками для конкретних зон. У підсумку, трек-системи можуть виконувати роль основного освітлення або стануть додатковим джерелом світла для візуального зонування кімнати.
За зовнішнім виглядом для стилю лофт підходять масивні металеві треки або, навпаки, міні світильники з прожекторами, в чорному або білому кольорі корпусу. З великою різноманітністю моделей на ринку можна здійснити ідею формування контрастів на тлі стелі та стін. Або створювати гармонійне поєднання з предметами меблів та елементами інтер'єру. Правильна система трекового освітлення в лофт інтер'єрі здатна ловити погляди, але не забирає багато уваги.
Гарний вигляд має трекове освітлення в передпокої, як підсвічування сходів у двоповерховому будинку. Тут оптимально, коли зовнішній вигляд в одному колірному рішенні з поручнями та сходами.
Треки це не тільки джерела основного й акцентного освітлення, вони легко комбінуються з люстрою, торшером, точковими світильниками. Систему треків використовують для облаштування освітлення в кілька рівнів. Конструкція підкреслить оригінальність стилю, забезпечить практичність і функціональність в експлуатації.
Хай-тек
Інтер'єр у стилі хай-тек відображає стрімкий розвиток технологій. Комбінація магнітних спотів, лінійних моделей на шинопроводі здатна максимально вигідно підкреслити цей сучасний дизайн.
Трекове освітлення особливо актуальне в малогабаритних квартирах, з невисокими стелями. У ньому поєднуються практичність і естетика, яких немає в громіздких люстрах і масивних світильниках. Вибір освітлювального приладу допоможе заощадити простір.
Що таке трековий прожектор для стилю хай-тек? Дизайнери найчастіше зупиняють свій вибір на моделях зі строгими формами, конструкціях з металу пофарбованого або хромованого варіанту, скляних і пластикових виробах. Оптимальна конструкція - з виділенням технологічності кожного елемента трекової системи.
Модерн
Для стилю модерн характерно використовувати велику кількість світильників різної конфігурації. У такому інтер'єрі можна сміливо використовувати трекове освітлення, що дасть змогу локально висвітлити робочі місце, книжкову шафу, простір біля ліжка. Вибір моделі світильника для модерн інтер'єру передбачає дизайн корпусу з чіткими і тонкими лініями. Відмінний варіант приладу - комбінація вінтажу і сучасності.
Сучасні фірми-виробники пропонують широкий вибір освітлювальних приладів. Різноманітність здатна задовольнити потреби користувачів і дизайнерів. Трек на кухню, натяжні стелі з треками та інші дизайнерські рішення легко виконати й адаптувати під різні інтер'єрні стилі. Для модерну асортимент також не буде проблемою.
Стиль контемпорарі, традиційна і сучасна класика передбачають різні види трекових світильників. Їх використовують для створення акцентів певних зон, стін, стелажів, картин, вітрин тощо. Невеликий трековий світильник, встановлений над узголів'ям ліжка, стане альтернативою бра і дасть змогу насолодитися улюбленою книгою перед сном.
Якщо користувач любить часті оновлення інтер'єру рекомендуємо стиль контемпорарі. Це напрямки, де із загальнодоступних предметів реалізують оригінальні та неповторні рішення. Трекові прилади простих або фантазійних форм доповнять стиль контемпорарі. Якщо хочеться оновити інтер'єр або переставити меблі, можна просто відрегулювати світильники в потрібний бік, створюючи нові світлові сценарії.
Трекове освітлення дає низку важливих переваг в облаштуванні інтер'єру - можливість застосовувати треки окремо та об'єднувати їх у групи. Це відкриває широкий потенціал організації освітлення в різних стилях приміщеннях. Майже кожна конструкція трекових світильників має властивість повороту прожекторів по вертикалі та горизонталі. Інтеграція освітлювального приладу в дизайн приміщення дає змогу спрямованими потоками світла виділити важливі елементи інтер'єрного стилю.

Трекові світильники на натяжній стелі для різних типів приміщень

Трекове освітлення на натяжній стелі - модний і практичний варіант організації основного освітлення приміщень різного призначення. Трековий світильник на стіну доречно обрати для житлових і допоміжних приміщень: на кухню, у ванну кімнату і трекове освітлення в коридорі.
Вбудовувані трекові системи освітлення розташовують залежно від показника ефективності та необхідного функціоналу, розміщення меблів та інших акцентів в інтер'єрі, дизайнерського задуму та вподобань користувачів.
Серед характерних особливостей і завдань, які вирішує трекова система на натяжній стелі в різних приміщеннях, можна виділити кілька актуальних можливостей. Розглянемо детально, як і для чого трекові світильники використовують для таких типів приміщень: спальня, вітальня, кухня, ванна, коридор, дитяча кімната.

Спальня

У спальні трекові світильники можуть сформувати м'яку і спокійну атмосферу. Тут актуальний трековий світильник розсіяного світла, спрямованого в різні боки стін. Потік світла відбиватиметься від них і буде наповнювати весь простір кімнати комфортом і затишком. Краще вибирати зі світлом теплого спектра, м'яким і розсіяним. Освітлення не подразнює очі та позитивно впливає на нервову систему.
Якщо є завдання зробити яскравий акцент - підвісний шинопровід монтують у конкретному місці. Часто це зона журнального столика, місце для читання або гардеробна. Трековий накладний світильник монтують біля ліжка не тільки на стелю, а й на стіни. Це заміна традиційному освітленню у вигляді бра.
Трекові світильники в спальні розміщують на шинопровід з можливістю легкого переміщення елементів. Часто застосовують варіант організації світла по всьому периметру спальні. Ще один спосіб - за допомогою треків провести дві паралельні лінії, або провести лінію біля телевізора, ліжка.

Вітальня

Вітальня і зал - зазвичай найбільші кімнати в будинку. Організувати ефективне освітлення тут вкрай важливо. Традиційне рішення трекові світильники у вітальні - розмістити по центру стелі один масивний світильник або кілька основних ламп. По периметру часто розміщують додаткові джерела світла над кріслами, диваном і телевізором. Ефектний вигляд має підсвічування статуеток, картин, декору в інтер'єрі.
У монтажі освітлювальних приладів вітальні застосовують два основні варіанти встановлення трекових систем:
  • Фіксація світильників на шину, зафіксовану по периметру кімнати. Така установка може мати функцію основного або допоміжного освітлення.
  • Інший варіант - використовувати трекові світильники для позначення необхідної області в приміщенні, наприклад, обідньої зони або місця відпочинку.

Кухня

Трекові світильники на кухню - затребуване рішення. Тут використовують як підвісні лампочки, так і вбудований трек у натяжну стелю. Це дасть змогу не тільки підкреслити необхідні зони і забезпечити їх необхідним світлом, а й створити приємну і затишну атмосферу, завдяки цікавим комбінаціям.
Треки актуально встановити над обіднім і робочим столом, плитою і раковиною. Практично обрати поворотні споти і змінювати спрямованість світла за потребою.
При цьому, якщо вибір припав на підвісні моделі - подбайте про оптимальну довжину підвісів. Для безпеки розташуйте їх так, щоб не зачіпати головою.
Для гармонійного інтер'єру в мінімалістичному стилі часто використовують лінійні треки над обіднім столом і зоною готування. Вони дають змогу отримати спрямоване освітлення робочих поверхонь якісним світлом, практично без тіні. Готувати і перебувати при такому освітленні буде легко і приємно.

Коридор

Для передпокою та коридору актуально обрати трекові споти. Їхня поворотність забезпечує потрібні акценти на картинах або інших предметах інтер'єру. Невеликих світильників достатньо для облаштування загального освітлення. У коридорі компактних габаритів краще уникати яскравого загального світла.
Трекові світильники для коридору - хороша альтернатива звичній люстрі. При цьому, вони зможуть освітити кожен кут. Їхнє використання виключає недоліки традиційного освітлення і дає змогу створювати оригінальні акценти в просторі на стінах, меблях тощо.

Дитяча кімната

Дитина росте, а разом з цим змінюються запити до організації простору дитячої кімнати. Трекове освітлення - чудовий вибір освітлювального приладу, з максимальною гнучкістю та адаптивністю експлуатації. Світильники на треку легко комбінувати з іншими видами пристроїв. Їх часто використовують як єдине джерело освітлення для невеликих кімнат.
Треки впораються із завданням підсвічування важливого для дитини декору. Це може бути настінний розпис, малюнки, плакати, полиці з книжками або хендмейд виробами. Особливе значення варто приділити зоні письмового столу. Для збереження зору та комфортної роботи оптимально монтувати регульований спот на треку.

Ванна

Трекові світильники у ванній - варіант для отримання якісного освітлення і можливість візуально збільшити простір. Для цього завдання використовують простий спосіб - направлення прожекторів у різні боки. Для ванної кімнати оптимально вибрати невеликі, гнучкі моделі, обов'язково з продуманим вологозахищеним корпусом.
Використання трекових світильників в інтер'єрі різних кімнат дає змогу одночасно отримати комфортне освітлення і підкреслити естетику, стиль приміщення. Концепція облаштування різних кімнат із застосуванням трек світла виключно індивідуальна. Багато аспектів залежать від дизайну проєкта та особистих побажань користувачів. Але вибір трекових світильників дуже практичне рішення. Можна просто перемістити або замінити лампи на шинопроводі й отримати майже новий освітлювальний прилад під необхідний стиль.

Особливості конструкції трекового світильника

Нестандартне рішення організації освітлення - можливість сформувати нові, оригінальні дизайнерські рішення. Високоякісне і незвичайне світло пропонують світильники, які кріпляться на спеціальні треки. Конструкція обладнання дає змогу змінювати їхнє розміщення за потребою і за бажанням. Розглянемо трекові світильники опис конструктивних елементів детально, щоб зрозуміти, як вони працюють і можуть застосовуватися.
Перше питання користувачів, побачивши трекову систему - шинопровід що це?
Шинопровід - один з основних елементів конструкції треків. Це профіль для монтажу, до якого фіксують світильники одного типу і під'єднують електричну мережу. Інша назва цього елемента - трекова шина.
Шинопровід виконують із пластику або металу. Деталь може бути жорсткою або гнучкою. За способом монтажу кріпитися або підвішуватися до стелі. Гнучкий варіант зазвичай менших габаритів, підходить для встановлення в компактних приміщеннях. Жорсткий шинопровід навпаки використовують як систему освітлення для великих просторів. Трекова система належить до складних електромонтажних конструкцій, забезпечує опору і живлення для закріплених світильників.
Трекові світильники - освітлювальні пристрої, з можливістю переміщатися і фіксуватися в потрібному місці на шині. Їх часто застосовують групами, пару штук або будь-яку необхідну кількість.
Допоміжні комплектуючі - це деталі та фурнітура для забезпечення ефективної роботи трекового обладнання та формування презентабельного зовнішнього вигляду. До них належать: конектор, перехідник, кабельні роз'єми і входи, підвіс для шини, і, звісно, всілякий декор.
Під час вибору моделі світильників варто звернути увагу на типи шинопроводів. Вони відрізняються вольтажністю. Низьковольтна система - 12 В або високовольтна, на певну кількість фаз (однофазні та трифазні). Від показника фазності залежить кількість джерел світла, яку підключають до трекової шини. Важливо розуміти, що низьковольтна лампа не може застосовуватися для високовольтної системи і навпаки. Якщо ситуація виникла, то для оптимальної роботи освітлювального обладнання передбачається використання спеціального понижувального трансформатора.
Одними з найбільш популярних на ринку залишаються трифазні трекові моделі. Техніку можна використовувати для будь-якого приміщення і високих навантажень.

Трекові світильники: види і типи

Існують різні види і типи трекових світильників. Для того, щоб освітлення прослужило довго й ефективно, потрібно розібрати параметри типу шинопроводу, застосовуваних джерел світла (ламп), зручний варіант монтажу. Саме ці характеристики допоможуть розібратися яким буває освітлення на треку.
Під час вибору моделі світильників варто звернути увагу на типи шинопроводів. Вони відрізняються вольтажністю. Низьковольтна система - 12 В або високовольтна, на певну кількість фаз:
  • однофазні;
  • двофазні;
  • трифазні.
Від показника фазності залежить кількість джерел світла, яку підключають до трекової шини.
Однофазний варіант світильника відрізняється простотою і популярністю. Оптимально вибрати такі моделі для приміщень з невеликою площею або як акцентне освітлення окремої зони в інтер'єрі. Але варто враховувати, що однофазна модифікація передбачає увімкнення всіх ламп в один час.Одними з найбільш популярних на ринку залишаються трифазні трекові моделі. Головна відмінність - можливість встановити велику кількість світильників в одній трековій системі й отримати ефективне освітлення. Часто трифазні світильники комбінують з подвійним або потрійним вимикачем. Це спосіб задіяти як кілька ламп із треку для неяскравого світла, так і всі лампи одночасно для максимальної інтенсивності освітлення. Трифазну техніку можна використовувати для будь-якого приміщення і високих навантажень.
Головною особливістю трифазних трекових систем є варіант підключення проводів світильника до звичайної електромережі 220 вольт. Три фази забезпечують здійснення різних дизайнерських задумів, створення комбінацій з групи приладів і варіант їхнього роздільного керування. Завдяки трифазному шинопроводу навантаження на освітлювальне обладнання та мережу менш відчутне. Особливо актуальним цей вибір буде для просторого торгового залу, виставки, музею, бізнес-центру та подібних приміщень. Трифазність - це незалежність приєднання електрики до пристроїв різних груп.
Які відмінності трекових світильників залежно від типу джерела світла?
За типом застосовуваних джерел освітлення виділяють:
  • Галогенні лампи - простий варіант, з рівною подачею комфортного світла. Коштує недорого і доступний до встановлення на різні світильники. Але має низький рівень енергоефективності та шкідливі компоненти всередині лампи.
  • Металогалогенні - відрізняються більш тривалими термінами використання. Освітлення якісне, але виріб довго нагрівається і охолоджується. Це не дозволяє розмістити треки на натяжній стелі. Ризики деформації полотна, виникнення пожежної ситуації занадто великі. У складі металогалогенних ламп є ртуть - речовина може становити небезпеку для здоров'я в разі неакуратного поводження.
  • Лампи розжарювання - недорогий варіант, який потягне за собою великі витрати енергоспоживання. Не підходить для вбудованих треків, має високий рівень пожежонебезпеки і нетривалі терміни застосування. Таке джерело світла застосовують тільки для накладних або підвісних конструкцій.
  • Люмінесцентні - недорогі й економічні в плані споживання електрики. Доступні в різних відтінках світіння. Забезпечують середню якість світла, можливе мерехтіння або нерівномірність подачі світла.
  • Світлодіодні - один із найдорожчих варіантів, але з часом швидко окупиться. Причини дві: високий показник енергоефективності та великий ресурс роботи. Мають широкий діапазон відтінків і дають змогу створювати цікаву гру світла.
  • Світлодіодні вбудовані модулі - мають усі переваги діодів. Багато хто знає трекові світлодіодні світильники що це і цінує їхню надійність. Але варто враховувати, у разі виходу з ладу вбудовані модулі не піддаються ремонту. Доведеться замінити весь прилад.
Для багатьох варіантів трекових світильників виробники пропонують додаткову опцію - облаштування диммером. Це спеціальне пристосування для плавного регулювання яскравості світла. Опція доступна не для всіх ламп. Цей аспект також важливий при підборі обладнання.
За типом монтажу трекові системи бувають:
  • Вбудовувані. Монтаж передбачає інтеграцію шинопроводу в основу стелі. Може застосовуватися для натяжних, гіпсокартонних конструкцій та інших поверхонь з можливістю врізки деталей. Рівна поверхня стелі має привабливий зовнішній вигляд і дає простір здійснення дизайнерських ідей.
  • Підвісні. Трекова шина встановлюється на продумані гнучкі троси. Довжину підвісу можна регулювати. Оптимально для приміщень з високими стелями різних рівнів, натяжних конструкцій.
  • Накладні. Кріплення відбувається за допомогою спеціальних кріпильних елементів. Варіант актуальний для бетонних стель та інших складних конструкцій, а також для фіксації треків на стіну.
Відповідне рішення залежить від типу об'єкта, матеріалу стельової основи. Варіанти дають змогу сформувати систему освітлення, відповідно до всіх вимог і побажань.
Крім цих параметрів є й інші класифікації та поділ на види трекових світильників:
  • Лінійна модель. Просте, стаціонарне рішення з доступністю визначити необхідну довжину конструкції. Установка відбувається всередину шинопроводу. Прилади утворюють один рівень з поверхнею стелі.
  • Поворотні. Моделі спотового типу відрізняє можливість повороту в різний бік. Практичний і зручний варіант для підсвічування певних зон або для акцентів на предметах інтер'єру.
  • Підвісні світильники. Фіксують до шинопроводу на тросах. Їхню висоту і розташування можна легко змінювати залежно від концепції ремонту.
Одна система трекового освітлення може мати одночасно вбудовані прожектори та споти, що дає змогу створювати оригінальні та стильні комбінації.
Світильники на треках поділяють за характером розсіювання світла на два типи:
  1. Акцентовані пристрої. Можуть формувати спрямоване освітлення і кут розсіювання світла до 36 градусів. Моделі актуальні для виділення конкретних предметів у кімнаті. Часто акцент роблять на картини, фотографії, статуетки, для підсвічування робочого місця, місця для читання, зони готування в кухні.
  2. Прилади з розсіяним світлом. Призначені для облаштування загального освітлення. Характеристика кута розсіювання світла - понад 36 градусів. Підходять для забезпечення рівномірності освітлення у всьому просторі. Актуально встановити, коли необхідно використовувати і спрямоване, і розсіяне світло з більш широким кутом.
Ці види світильників доступно встановити на одному або на різних шинопроводах.

Як обрати трекові світильники

Відповідь на питання трекові світильники як обрати?- допоможуть знайти фахівці компанії Elekomp.
Основні критерії на які варто орієнтуватися при виборі трекових світильників для інтер'єру:
  1. Вид шинопроводу. Потрібно розрахувати прийнятну для підключення кількість освітлювальних пристроїв. Також варто продумати можливість незалежної активації окремих світильників і їхніх груп. Шини можуть бути однофазні, двофазні та трифазні. За цією класифікацією, джерела світла, що підключаються, ділять на одну, дві або три групи.
  2. Матеріал шини. Шинопровід може бути виконаний з легких металів, наприклад алюмінію або легованої сталі. Звісно, є й легші варіанти із пластику. Головний критерій при виборі - висока гнучкість і міцність.
  3. Тип лампи. Вибір лампи визначить не тільки якість, терміни і безпеку випромінюваного світла, а й витрати на обслуговування та оплату електрики. При тому більшість виробників і експертів рекомендують рбрати моделі трекових світильників із вбудованими світлодіодними модулями.
  4. Колірну температуру. Це може бути варіант теплого світла - 2700-3000 K, нейтрального білого світіння - 4000-4200 K, холодного світла - від 5000-6500 K. Якщо користувач або дизайнер визначив бажану температуру освітлення, можна сміливо обрати світильник з потрібними показниками. Тепле світло (2700-3000 K) формує атмосферу розслаблення і затишку. Підійде для спальні будинку або для готелів, ресторанів, квартир, магазинів, бібліотек. Моделі з нейтральним освітленням (4000-4500 K) називають універсальними, їх застосовують практично для будь-яких приміщень. Пристрої з холодним освітленням (5500-6200 K) надають яскравості світлу і використовують для акцентування уваги в галереї, музеї, на виставці і торговій вітрині.
  5. Потужність. Чим вищий показник потужності, тим яскравіше світіння. Але при цьому, низькі показники роблять пристрій економніший в експлуатації. Однак малопотужні моделі ефективні лише для компактних кімнат. Тому, варто ретельно розрахувати показники і підібрати оптимальні цифри.
  6. Кут світіння. Діапазон у різних моделях сягає від 5 до 270 градусів. Вибір залежить від цілей, яких потрібно досягти за допомогою освітлення. Невеликий кут світіння - для акцентованого, а моделі ширококутного типу - для розсіяного освітлення.
  7. Типорозмір цоколя. Затребувані штирьові та різьбові типи. Штирьовий цоколь використовують галогенні або світлодіодні джерела світла, а різьбовим цоколем часто оснащені люмінесцентна, світлодіодна і лампа розжарювання.
  8. Напруга мережі. Для більшості трекових пристроїв необхідна мережа змінного струму з показником номінальної напруги 220 В. Хоча окремі, компактні моделі можуть споживати напругу 12 В.
  9. Форм-фактор. Залежить від особливостей експлуатації та загального інтер'єру приміщення. Для спальні, дитячої кімнати або зони готування не варто вибирати підвісні світильники.
  10. Дизайнерське виконання. Трекові світильники можна знайти в широкому спектрі стильових рішень. Асортимент дає змогу підібрати модель під інтер'єр приміщення. Треки виконані переважно в сучасних стилях: лофт, модерн і хай-тек. Кольорова гама корпусу біла, сіра або чорна. Але також представлені моделі, які вигідно впишуться в класичні та інші інтер'єри.
  11. Технологія підключення. Багато сучасних моделей можуть підключатися до системи «Розумного будинку» та інших систем управління через модулі Wi-Fi або Bluetooth. Вибір варто зупинити на дійсно зручній технології для конкретних користувачів.
  12. Захист корпусу від потрапляння всередину вологи та пилу. Важливий аспект встановлення трекового освітлення в приміщеннях із підвищеною вологістю. Корпус має бути наділений високим рівнем захисту - від IP44 і більше.
Потрібно звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд, а й на практичність. Наприклад, якщо світлодіод закритий сатиновим склом і оснащений третинною оптикою, це дасть змогу рівномірно розподілити світло. Такі варіанти мають збалансовану потужність. Під час вибору важливо брати до уваги і місце розташування освітлювальних приладів. Занадто масивні, довгі або навпаки, компактні моделі можуть просто не вписатися в площу приміщення.
Фахівці вважають, що оптимальними за поєднанням ціни та якості будуть трифазні трекові світлодіодні світильники.
Ці критерії дають можливість підібрати відповідні трекові системи освітлення для конкретного інтер'єру і параметрів приміщення.

Поради щодо вибору трекового освітлення:

  • Трековий світильник доступний до замовлення в зборі або з можливістю підібрати комплектуючі самостійно. Готовий варіант дасть змогу заощадити час і кошти, не припуститися помилок у поєднанні деталей збірки. Другий варіант самостійної комплектації надає освітлювальному приладу індивідуальності. Хоча часу і ресурсу для його здійснення знадобитися більше.
  • Не економте на купівлі трекових систем і світильників. Дешевий шинопровід може виготовлятися з тонкого металу, а він може деформуватися під вагою або в процесі встановлення конструкції. Недорогі трекові шини без необхідної жорсткості, оснащені струмопровідними проводами зі сплаву низької якості, з поганою ізоляцією. Якщо навантаження підвищується або експлуатація інтенсивна, вони швидко виходять з ладу і можуть ламатися, спровокувати замикання проводки.
  • Вибір освітлювального приладу має включати ознайомлення з характеристиками світлового потоку: потужністю, колірною температурою, індексом передачі кольору. Потужність пристрою безпосередньо визначає яскравість світіння. Температура світла залежить від приміщення, в якому монтують обладнання: для відпочинку підходять теплі джерела світла, для робочих процесів - нейтральне або холодне світло. Індекс передачі кольору, без спотворення кольорів предметів, становить не менше 80.
  • Для освітлення приміщень з високою вологістю і рівнем забруднень потрібно вибрати трековий освітлювальний прилад з корпусом, що має пило- та вологозахист (IP). У ванній кімнаті та санвузлі рекомендується використовувати конструкції з IP від 44. Для застосування на терасах, балконах, на відкритому повітрі підійдуть конструкції з показниками IP54, IP65/IP66.
  • Якщо віддаєте перевагу світлодіодним моделям, пам'ятайте, не всі варіанти мають розбірний корпус. У такому разі замінити джерело світла немає можливості, потрібно купувати новий світильник. Довговічність нерозбірних моделей дорівнює ресурсу діодних ламп. Рекомендується вибирати класичні розбірні варіанти з доступною заміною світлодіодних ламп або модулів.
Трекове освітлення - варіант освітлювального обладнання, який дозволяє обіграти будь-який сучасний інтер'єр. Для тривалої та ефективної експлуатації світильників, варто ретельно підбирати модель, віддавати перевагу перевіреним брендам. Не менш важливо правильно проводити монтаж трекового освітлювального обладнання, з урахуванням усіх його особливостей.

Освітлення на шинопроводі: особливості монтажу

Трекові світильники на натяжній стелі та інших основах мають низку особливостей під час встановлення обладнання. Перед тим, як обрати трекові світильники, потрібно розібратися з їхньою фіксацією. Конструкцію кріплять на шинопровід. Що таке шинопровід? Це спеціальна основа, від якої йдуть контакти до струмопровідних шин.
Трекове освітлення на стіні вбудований шинопровід кріпиться кількома способами. Найпоширеніше рішення - це шина трекова з установкою в стелю. Серед різновидів трековий шинопровід вбудований або шинопровід підвісний, залежно від можливостей фіксації. Наприклад, для монтажу на підвісну конструкцію необхідно використовувати спеціальні скоби, а накладні треки на натяжну стелю вимагають наявності ланцюгів і тросів.
Щоб встановити світильники, шинопровід обладнують низкою отворів, через які відбувається кріплення до стелі або стіни. Конструкція актуальна для розміщення на будь-якій висоті. Треки накладні можуть регулюватися залежно від параметрів приміщення, змінювати нахил потрапляння світла, його насиченість.
Шинопровід для трекового світильника можна фіксувати на тросі, з використанням підвісної скоби. Але цей варіант установки доступний не всім моделям, потрібно підбирати спеціальні підвісні типи шинопроводів.
Наступний етап - складання конструкції через з'єднання всіх деталей за допомогою спеціальних конекторів. Після приєднання каркаса із застосуванням підвісів або скоб, виконується розводка проводки до місця, де буде встановлено шинопровід для трекових світильників. Потім установка адаптера, при правильній збірці якого чути характерне клацання. Далі справа за регулюванням необхідного напрямку потоку світла.
Важливо, трек система для натяжної стелі монтується тільки після повного відключення електроживлення.
Види шинопроводів і поверхня стелі визначають спосіб монтажу: накладний, підвісний і вбудований. Кожен з варіантів має свої особливості.

Звичайна стеля

Для бетонної основи стелі найчастіше вибирають накладний трековий світильник.
Алгоритм установки:
  1. Вибрати місце і схему розміщення модулів і провідників.
  2. Підготувати необхідну проводку.
  3. Вибрати модулі та інші елементи до встановлення (стандартні або укорочені для зручності).
  4. Нанести розмітку для кріплення, примірявши її до шини, і виконати необхідні отвори. Якщо отворів немає, їх потрібно буде зробити самостійно.
  5. Зафіксувати трек, за допомогою шурупів і дюбелів.
  6. Кабель протягують до краю шини, підключають до клемної колодки, інтегрованої в модулі. Притиснути дроти спеціальними гвинтами і закрити конекторами.
  7. На протилежний кінець шинопроводу встановити заглушку.
  8. Зафіксувати прожектор трековий або споти, з використанням спеціальних фіксаторів.
  9. Під'єднати електрику і провести тестування роботи.

Гіпсокартонна стеля

Для стелі з гіпсокартону використовують як накладний, так і врізний метод. За допомогою врізки формують жолоб під шинопровід, у який ховають модуль і всі дроти. Проводиться встановлення заглушок і підключення живлення.
Цей же варіант часто застосовують за необхідності зафіксувати лінійні трекові світильники на стіну. Кабель актуально заховати в короб або штроби.

Як фіксують трекове освітлення в натяжній стелі

Трекова система освітлення для натяжної стелі часто оптимальний вибір освітлювального приладу. Крихкість і ніжність тканини не стануть на заваді облаштувати натяжну стелю з трековими світильниками. Їх монтують у кілька етапів. Розглянемо процес більш детально.
Вбудовані трекові світильники в натяжну стелю фіксують за допомогою розміщення під полотном спеціальної закладної планки. Її кріплять у стельові запазухи на рівні з натяжною конструкцією. Форма заставної планки повинна повторювати конструкцію світильників. У цій же планці проробляють отвори для проводки. Для підвищення безпеки і надійності кабель фіксують стяжками і ховають у пластикову гофру.
Далі черга за самою натяжкою полотна, після чого можна кріпити треки для натяжних стель у такій послідовності кроків:
  • монтаж шайб під шинопровід для натяжної стелі. Довжина цього елемента може варіюватися від 1 метра до 3 м. У конструкції мають бути спеціальні отвори, за допомогою яких можна прикріпити деталь до стелі;
  • приєднайте пристрій до живлення і закрийте кришкою;
  • доповніть треки світильниками, з поворотним механізмом або фіксацією під певним кутом. Такий варіант забезпечує свободу налаштування освітлення надалі;
  • перевірте працездатність світильників.
Трекова система освітлення в натяжну стелю підходить для будь-якої конструкції. Особливо вигідно вона підкреслить багаторівневі рішення.

Що таке трекові системи на тросах підвісах?

Трековий світильник квадратний та інші форми можна монтувати на підвісах.
Відрізняються такі освітлювальні прилади тим, що знаходяться на певній дистанції від стелі. Їхня перевага - можливість застосовувати абсолютно будь-які типи джерел світла. Відстань дає змогу не боятися, що треки для натяжної стелі нагріють і деформують полотно.
Монтаж трекових світильників на тросах-підвісах допускається на всіх типах стель. Виконання робіт відбувається в такій послідовності:
  • Підготуйте трекову шину і зробіть розмітку, а потім отвори під кріплення підвісів. Зафіксуйте дюбелі.
  • Виберіть якої довжини буде підвіс, іншу частину троса можна відрізати. Якщо тросів кілька, вони повинні мати однакові параметри, щоб світильники висіли рівно, без перекосів.
  • Кінець троса проводять через пластинку, розміщену на рейці треку. Вона використовується для фіксації. Другий кінець кріплять на пластину, розташовану на стелі.
  • Вставте саморізи в дюбель, кріпильну пластину встановіть у шинопровід.
  • Приєднайте дроти за допомогою клемної колодки і закрийте конектором для безпеки конструкції.
  • Встановіть плафони, споти, прожектори або інший обраний тип трекових світильників.
  • Проведіть перевірку роботи трекової системи.

Стеля Армстронг

Стеля Армстронг складається з великої кількості великих квадратів, закріплених на профілі під стельовий простір. Кожен квадрат заповнюють декоративними плитами для звукоізоляції. Окремі квадрати використовують для встановлення спеціалізованих освітлювальних приладів - світильників Армстронг.
Стеля Армстронг рішення для комерційних об'єктів, клінік, офісних приміщень і подібних будівель. Монтаж вбудованої трекової системи в таку поверхню неможливий, але доступно застосувати накладну установку або кріплення на тросах.
Відмінністю робіт є необхідність підготувати поверхню за допомогою зняття плит, де буде проводитися монтаж освітлення. Потрібно враховувати вагу конструкції, моделі зі спотами і прожекторами завжди важчі. Важливо забезпечити максимальну надійність фіксації великого приладу.
Етапи кріплення трекового освітлювального приладу в стелю Армстронг:
  1. Зробити розмітку на стелі для тросів;
  2. Підготувати отвори і вставити дюбелі;
  3. Позначити місце проходження тросів через плитку, зробити там отвори діаметром 2-3 мм. Якщо трос товстий - отвір роблять на 1-2 мм більшим за товщину;
  4. Визначте довжину троса, зрівняйте всі троси;
  5. Пропустіть підвіси через отвори в плитці та зафіксуйте їх на рейку треку;
  6. Другий кінець розмістіть у кріплення для фіксації на основі стелі;
  7. Під'єднайте електрику через клемну колодку і закрийте заглушками;
  8. Розмістіть світильники на шину і проведіть перевірку роботи.
Для цих стель використовують троси довжиною від 50 см до 3 м. Для довгих конструкцій можливе впровадження додаткових тросів.
Монтаж трекових світильників доступно проводити в різні стелі. Важливо продумати всі нюанси і вибрати оптимальний варіант установки.

Треки в натяжну стелю та організація освітлення

Світло трек необхідно правильно розмістити. Це дає змогу забезпечити ефективне застосування трекових світильників у різних умовах експлуатації.
В організації схеми освітлення перевагою трекових освітлювальних приладів є можливість регулювати напрямки світла і пересувати світильник. Рішення дає можливість отримати потрібне освітлення, навіть якщо було допущено помилки в місці встановлення.
Для комерційних об'єктів трекові світильники в коридорі фіксують на кронштейни. У квартирах і будинках, світло трекове використовують для формування затишку. Тут найчастіше вибирають підвісні кріпильні елементи. З їхньою допомогою можна зробити стелі вищими і розширити площу приміщення. Чудовий спосіб посилити ефект - вибрати трекові світильники для натяжної стелі з глянцевою фактурою.
Вбудовані треки для натяжних стель у квартирах-студіях здатні вирішити багато завдань. Вони здатні розділити приміщення на функціональні зони. А для альтернативності акценту світла легко змінити напрямок прожекторів. Треки на натяжній стелі можуть використовуватися для розміщення уздовж стін і підсвічування картин, фотографій або елементів декору. Трековий світильник для натяжної стелі можна розмістити над узголів'ям ліжка в спальні. Це альтернатива лампі для читання, нічнику і бра.

Основні рекомендації від Elekomp щодо догляду за трековими світильниками

Рекомендації з догляду за трековими світильниками від наших експертів дають змогу провести якісне очищення і продовжити терміни експлуатації освітлювальних приладів.
Порядок у будинку потрібно підтримувати регулярно, але часто саме про світильники забувають. Причини прості: стельові світильники трекові розташовані високо, до них складніше дістати, саме очищення - важкий і незручний процес. Згодом, за такого підходу, світлові треки стають дедалі бруднішими і тьмянішими. Більшу інтенсивність забруднень мають трекові світильники для кухні, ванної кімнати, інших приміщень з постійними випарами, вологою, пилом або активною діяльністю мешканців.
Експерти Elekomp радять звернути увагу на низку ознак, що визначають коли трековий стельовий світильник потрібно очистити:
  • знизилася інтенсивність світіння;
  • змінилася колірна гамма відбивача і знизився показник яскравості;
  • помітний сірий наліт на корпусі;
  • з'явилася ворсистість по контурах;
  • відчутний неприємний запах дротів, що плавляться.
Для того, щоб трекові системи для натяжних стель та інших основ повернули презентабельність зовнішнього вигляду, потрібно провести низку дій для догляду. Обов'язкова певна підготовка і дотриманням запобіжних заходів.
Важливо пам'ятати, трековий світильник що це електричний прилад, підключений до високої напруги. Для досягнення відмінного результату обслуговування і очищення, без шкоди для здоров'я і пошкоджень конструкції слід дотримуватися таких рекомендацій:
  1. Підготуйте матеріальну базу. Здавалося б просте завдання, але вимагає відповідального підходу. Вбудований трек у натяжну стелю і настінні моделі розміщені на висоті, потрібне використання стійкої основи - драбини, столу. Також необхідна наявність: індикатора, гумових і тканинних рукавичок, захисних окулярів, налобного ліхтаря, мийного засобу, щітки з м'яким ворсом, губки і ганчірки.
  2. Перед початком робіт відключіть шинні світильники від електромережі. Перевірити безпеку проведення робіт можна з використанням індикатора. Якщо немає можливості від'єднати один прилад, рекомендується знеструмити весь будинок або квартиру.
  3. Почекати коли всі елементи пристрою охолонуть. Різкий перепад температури може викликати тріщини корпусу. Розігріті деталі підвищують ризик отримати опіки.
  4. Часто для ретельного очищення рекомендується зняти світильники на шинопроводі, якщо це можливо. Але треба бути впевненим у своїх уміннях провести складання і фіксацію корпусу назад.
  5. Уникайте сильного тиску на окремі елементи, застосування жорсткої щітки або тканини, абразивного засобу або сильнодіючої хімічної рідини. Усе це може негативно позначитися на зовнішньому вигляді декоративного покриття.
  6. Категорично не рекомендується замочувати деталі або завантажувати їх у посудомийку. Металеві, пластикові та скляні елементи можуть отримати деформації, зміну кольору, появу іржі та тріщин.
  7. Якщо немає можливості зняти вбудований трековий світильник, на підлогу під ним краще розмістити м'яку підкладку (ковдру, верхній одяг, матрац тощо), що захистить деталі та підлогову поверхню в разі падіння.
Трекові прожектори здебільшого очищають через видалення забруднень з відбивача, що забезпечують роботу електричних пристроїв і кронштейна кріплення. Фахівці рекомендують світильник трек обробляти повністю, унаслідок чого він матиме акуратний і презентабельний вигляд.
Найчастіше для догляду застосовують два способи:
  • Сухий. Використовується при незначному ступені забруднення рельєфу поверхні. Застосовують м'який йоржик, липкий валик і натуральну тканину. Пристосування допомагають швидко прибрати пил, але не справляються з твердим нальотом і жировими плямами.
  • Вологий. Актуальне рішення для усунення всіх типів забруднень, навіть застарілих. Для відмінного результату не обійтися без побутових і спеціальних засобів (розчину, аерозолю). Їх наносять у нагрітому стані, що дасть змогу прискорити очищення та отримання ефекту.
У багатьох ситуаціях актуально задіяти комплексне рішення. Змахнути пил, що може бути абразивом і створювати темні патьоки при контакті з рідиною. А потім приступити до вологого очищення. Після закінчення процедур вбудовані трекові світильники для натяжних стель необхідно висушити, адже є ризики потрапляння води на контакти. Для цього допускається застосувати вентилятор або фен, але враховувати нагрівання поверхні полотна стелі.
Догляд може відрізнятися і залежно від матеріалу, з якого виконано трекові світильники вбудовані:
  • Пластик. Полімерна конструкція не така тверда і більш чутлива до хімічних засобів. Можна застосувати речовину для посуду і м'яку серветку.
  • Метал. Трекова шина зі сталі, латуні та бронзи негативно реагує на вологу і мийні засоби. Для металевих виробів радять використовувати засоби для миття скла або розчин спирту.
Для правильного та ефективного догляду варто враховувати й особливість приміщення, де застосовують треки на стелю. Різні кімнати необхідно прибирати з різною періодичністю.
Трекове освітлення в спальні та інших житлових кімнатах накопичує менше пилу, ніж коридори і передпокій. А ось трековий світильник для магазину, навчальної аудиторії, ресторану, через які проходять багато людей, варто очищати в 2 рази частіше.
Трекове освітлення на кухні, в їдальні зоні, вимагає особливо ретельного прибирання. Для таких приміщень характерне накопичення жиру на поверхнях, зокрема й на конструкціях освітлювальних приладів.
Експерти Elekomp також рекомендують:
  • ставитись дбайливо до корпусу, адже навіть найміцніші, металеві лампи трекові піддаються негативному впливу. Абразивні засоби і матеріали застосовують тільки у виняткових випадках. Найкраще допоможе звичайний мильний розчин;
  • не забувайте чистити шинопровід для світильників. Можна обробити всі вигини і отвори тонкою ватною паличкою, змоченою в спиртовому розчині, а потім просушити серветкою або сухою паличкою. Акуратно, щоб у корпусі не залишилася вата, адже шинопровід це частина, яка взаємодіє з електрикою, а сторонні предмети загрожують пожежною ситуацією;
  • за необхідності змінити трекові лампи не тисніть на корпус. Може тріснути як сама конструкція, так і колба лампи. При варіанті моделі розжарювання є ризики пошкодити руки, люмінесцентної - дихати шкідливими парами. Найбезпечнішим і довговічним варіантом залишається прожектор трековий світлодіодний;
  • LED-панелі і матовий розсіювач допускається вийняти з конструкції і занурити в мильну воду. А додавання в неї пари крапель нашатирного спирту дасть змогу уникнути розводів;
  • обробка будь-якого металевого елемента, основи кріплення, стійки проводиться вологою серветкою, але з обов'язковим наступним проходом сухою ганчіркою. Просушування необхідне, щоб унеможливити залишки води, що спричиняє окислення та іржу на металі.
Ці поради від фахівців допоможуть забезпечити якісний догляд, зроблять процес простим і зручним. Правильне очищення продовжить терміни експлуатації на трекові світильники для натяжних стель. Сам процес не трудомісткий, займає мало часу. Досить обслуговувати освітлення трекове 1 раз на місяць у житловій кімнаті, і близько 2 разів промивати трековий світильник у коридорі та кухні. Результат позитивно впливає як на зовнішній вигляд, так і на технічні параметри освітлювального приладу.
Трекові системи - нестандартне рішення до організації освітлення. Світильники на треках це практична можливість здійснити оригінальні ідеї дизайнерів. Конструкція передбачає кілька способів монтажу, що робить трекове освітлення актуальним вибором для різних поверхонь стелі. Цікавий зовнішній вигляд і сучасний функціонал в інтер'єрі поєднується з відмінною якістю світла. Трекові світильники можуть використовуватися і як основне джерело світла, і як практичне додаткове освітлення.
Товар успішно доданий до кошика
+

Якщо ви знайшли помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам про це.

Дякуємо! Ми отримали Ваше повідомлення і виправимо помилку незабаром.

Файл не обрано