Конфігуратор
Замовити зворотній дзвінок:
093 519 15 15

Види світильників для натяжних стель

Світильники для натяжних стель - популярний варіант освітлювального приладу, попит на який постійно зростає. У сучасних інтер'єрах натяжна конструкція особливо затребувана для дому та квартири. Але при виборі оздоблення виникає багато питань. 
Вибір освітлювального приладу відіграє важливу роль, його характеристики часто визначають довговічність натяжної конструкції.
Експерти Elekomp розкриють основні відмінності та параметри різних видів світильників, порадять як провести монтаж світильника в натяжну стелю максимально ефективно і якісно.

Відмінності та переваги світильників для натяжних стель

Під час ремонту та облаштування будинку та інших приміщень для стель часто використовують натяжне полотно. Така поверхня має низку переваг експлуатації. Але виникає питання які вибрати світильники для натяжної стелі? Чи всі види можна закріпити на плівкову поверхню? У чому відмінності цих освітлювальних приладів від звичайних?
Важливими відмінностями світильників для натяжної стелі та їхніми перевагами над звичайними є:
  • Продумана конструкція, що виключає надмірне нагрівання полотна. Нагрівання матеріалу - основна проблема натяжних стель і організації освітлення. Полотно погано чинить опір високим температурам, тому до вибору світильників потрібно поставитися ретельно і відповідально. Полівінілхлоридний матеріал здатний істотно змінювати свої властивості під впливом високої температури. За 20-30 градусів Цельсія матеріал втрачає свою еластичність, отримує жорсткість, натягнутість. А ось якщо показник зростає до 65 градусів він буде м'яким, еластичним і навіть трохи провисає. Що вищий температурний показник, то більша деформація, в кінцевому результаті воно починає горіти і плавиться. Нагрівання для натяжної конструкції дає не тільки обраний освітлювальний прилад, а більше лампи, які в ньому використовуються. До цього фактору варто підійти більш уважно, ніж при виборі звичайних світильників;
  • Особливі варіанти монтажу пристроїв. Це внутрішня установка захованого типу і зовнішня фіксація люстри або накладного пристрою, на спеціально обладнану основу;
  • Можливість отримати оригінальний візуальний ефект. Глянцеві полотна здатні дзеркалити потоки світла і розсіювати їх по всій кімнаті. Існує багато схем оригінального розміщення світильників, велика різноманітність моделей.
Світильники для натяжних стель види мають технічні відмінності та різноманітність дизайну. Це перевага, адже можна вирішити широкий спектр завдань:
  • асортимент різних освітлювальних приладів дозволить коригувати простір. Дизайнери зможуть здійснити свої задуми не тільки кольоровою гамою, оздобленням і меблями, а й виділенням світловим потоком. Світло використовується для створення оптимального візуального сприйняття приміщення. Натяжна стеля встановлення світильників по периметру і спрямування світла в центр - актуально для будівель з низькими стелями. Для такого завдання можна використовувати трекові системи, споти, світлодіодну стрічку та інші види приладів освітлення. Якщо є необхідність навпаки створити більш камерну атмосферу і візуально зменшити площу - потрібно впровадити протилежний ефект: напрямок світла має йти від центру на стіни;
  • за допомогою продуманого освітлення можна вигідно і привабливо піднести багаторівневі конструкції натяжної стелі, провести поділ кімнати на окремі зони, що особливо актуально для квартир студій або великих за площею кімнат, де хочеться поєднати різні функції приміщення.
При цьому слід пам'ятати, фіксація приладу в саму плівку або тканину неможлива. Матеріал тонкий, хоч і має міцність та еластичність, місце встановлення провисатиме. Для монтажу продумують спеціальні конструкції під натяжне полотно - а це значить, визначиться з організацією світла треба до проведення робіт із самою стелею.
Таким чином, відмінностями і перевагами окремих видів освітлювальних приладів і самим полотном, визначається, як вибрати вбудовувані стельові світильники і провести їх ефективне підключення.

Аспекти вибору світильників для натяжної стелі

Перед тим, як вибрати світильники для натяжних стель, слід ознайомитися з їхніми особливостями, відмінностями їхнього встановлення. Якщо раціонально підійти до питання, то натяжна конструкція не стане на заваді вибрати світильник будь-якої форми і розміру. Тоді освітлювальний прилад не впливатиме на терміни експлуатації стелі, а навпаки гармонійно підкреслить її переваги.
На що звернути увагу, перед етапом встановлення світильника в натяжну стелю:
  1. Матеріал полотна натяжної стелі. Компанії найчастіше реалізують об'єкти з використанням тканинних і плівкових матеріалів. Для тканини характерна більш висока стійкість до різних температурних режимів. Вона зносостійка і зберігає первісний вигляд і колір на довгий час. Плівка ПВХ може жовтіти, якщо на матеріал впливає постійне підвищення температури до 600 градусів. Вплив стане причиною появи тріщин, втрати еластичності. Для плівкових натяжних стель важливо правильно підібрати лампи. Оптимально - типи, які не підтримують нагрівання і збережуть привабливий вигляд полотна;
  2. Види конструкцій і варіанти як встановити вбудований світильник у натяжну стелю. Вивчення цієї інформації допоможе вибрати найкраще рішення і правильно організувати процес. При недостатніх відомостях краще не ризикувати проводити монтаж світильників у підвісну стелю своїми руками. Можна неправильно зібрати конструкцію, а також пошкодити все полотно. Найчастіше фахівці рекомендують вибирати світлодіодне освітлювальне обладнання. Воно легке, фіксація не займає багато часу. Такі прилади не нагрівають матеріал.
  3. Потужність світильника. Визначається типом вбудованих ламп. Кожен із них має свої показники. Для лампи розжарювання краще не використовувати потужність понад 40 Вт для плівкового матеріалу, у галогенних моделях - це 30 Вт для тканини і 20 Вт для плівки ПВХ.
  4. Продумана схема розміщення. Для того щоб освітлення було максимально ефективним, готова схема допоможе розрахувати потужність, кількість освітлювальних приладів на площу, їхню потужність, матеріали та конструкції для кріплення. Фіксація підвісної моделі може істотно відрізнятися від того, як відбувається встановлення вбудованих світильників у натяжну стелю. Точкові моделі та світлодіодні стрічки сприймаються як встановлення додаткових світильників у натяжну стелю. Тут слід продумати й основне, більш потужне джерело світла. Також схема допоможе підібрати лампи. Для варіантів ламп розжарювання і галогенних варто враховувати відстань плафона до стелі, адже вони виділяють тепло. Кріпити їх треба до самої основи стелі, а не полотна. Далі відбувається підготовка під врізні світильники стельові, установка з доповненнями у вигляді термоізолюючих кілець. Вони забезпечують ще один шар захисту від перегріву для натяжного полотна.
Під час вибору освітлювального обладнання варто проконсультуватися у фахівців, які світильники підходять для натяжних стель, а сам монтаж світильника в підвісну стелю довірити професіоналам, щоб уникнути непередбачуваних ситуацій в експлуатації.

Основні види світильників для натяжної стелі

Різноманітність варіантів освітлення з різними модифікаціями і функціоналом змусить задуматися які світильники вибрати для натяжної стелі?. Невеликий спойлер - з цим типом можна комбінувати практично будь-які види освітлювальних приладів. Кожен з них має свої особливості. Розберемо їх більш детально.

Люстри та підвісні конструкції

Класичний вибір світильника імпонує багатьом користувачам. Це люстра традиційного типу, що оптимально і гармонійно поєднується з натяжним полотном.
Перевагою вибору цього виду є встановлення світильників у натяжній стелі з розміщенням ламп на 30-50 см від конструкції. Рішення знижує небезпеку пошкодити матеріал (плівку або тканину) через нагрівання. Але нехтувати правилами безпеки не рекомендують.
Фахівці рекомендують проводити монтаж світильників у натяжні стелі з урахуванням спрямованості світла і самих плафонів - в сторони або вниз. Це дає змогу практично унеможливити ризики пошкодження ПВХ, вона не буде тріскати і жовтіти під впливом високих температур і яскравих променів.
Вибираючи ці види світильників на натяжну стелю для глянцевої поверхні варто враховувати її дзеркальність відображення. Верхня частина люстри і підвісної конструкції має виглядати так само привабливо, як і нижня.

Універсальні точкові світильники

Точкові моделі світильників у різній кількості та розміщенні - популярне встановлення світильників у підвісну стелю для різних типів приміщень. Особливостями цього варіанту є врізка світильників у натяжну стелю, компактні габарити і вага, можливість гармонійно впровадити освітлювальні прилади в кімнати з низькими стелями.
Переваги універсальних точкових світильників - монтаж вбудованих світильників у натяжну стелю з можливістю виділення окремих зон. Таке зонування світлом дає змогу відокремити зону готування та обідній стіл на кухні, зонувати велику вітальню або додати атмосферності спальній кімнаті. Їх часто поєднують з іншими видами, наприклад, з великою люстрою по центру кімнати.
Монтаж вбудованих світильників точкового типу може бути як нарівні з плівкою, так і з виступом за її межі. Виділяють накладні, фіксовані та моделі з можливістю регулювання спрямованості світлового потоку - споти.
Важливий аспект, перед тим як поставити врізний світильник, варто максимально убезпечити його експлуатацію. Унеможливити перегрів полотна доступно з вибором певного типу лампи. Також використовують спеціальні доповнення у вигляді термокільця - воно дозволить зменшити передачу температури від приладу до плівки.

Вбудовані стельові світильники

Багато користувачів не до кінця розуміють світильники вбудовані - що це і в чому їхні відмінності. Пристрої мають особливість - наявність спеціальних елементів для можливостей проведення прихованого монтажу.
Стельові світильники вбудовані в натяжну стелю - дійсно оптимальний вибір, адже вони здатні прикрасити конструкцію, можуть бути акцентами або навпаки практично непомітними деталями інтер'єру.
Виробники пропонують велике розмаїття моделей, відповідь на питання, як називається світильник вбудований у стелю, не завжди однозначна, адже це скоріше спосіб кріплення, що визначає фіксацію обраного виду. Вони ховаються під плівку. Це як врізний світильник, але з меншою трудомісткістю установки і простішими етапами як вставити світильник у підвісну стелю.
Відрізнятися вбудовані моделі можуть і за типом розміщення лампочки. Популярно: зовнішнє і внутрішнє розміщення.
При зовнішньому лампа перебуває за межами підвісної конструкції. Це більш безпечно, адже рівень нагріву істотно зменшується. Для фіксації цього варіанту обладнують спеціальні підвіси, що не надає додаткового навантаження на плівку. Розпірна пружина світильника дозволить корпусу щільно прилягати до полотна для приємного візуального ефекту.
Переваги вибрати вбудований світильник зовнішнього розміщення:
  • зменшення ризиків негативного впливу нагрівання на поверхню натяжної стелі;
  • лампи охолоджуються швидше на відкритому просторі;
  • суттєво збільшено кут освітлення, адже лампа знаходитиметься зовні.
Серед мінусів такого варіанту - світильник буде помітний, його не можна заховати, що не завжди актуально за низьких стель. Хоча досвідчені дизайнери можуть обіграти цю конструкцію максимально гармонійно зі стилем інтер'єру.
Внутрішнє розміщення основної конструкції вимагає дотримання багатьох правил і вимог. Монтаж світильників практично не відрізняється за етапами виконання робіт, але є важлива відмінність - прилад і відповідно лампочка розміщені в просторі основної стелі та плівки.
Плюсами внутрішнього розміщення вбудованих світильників стали:
  • Прихованість корпусу. Він непомітний для очей, адже не виступає над поверхнею полотна. Це особливо актуально для дизайну інтер'єру в мінімалістичному, лаконічному стилі, зручно і практично, якщо в кімнатах низькі стелі;
  • Оригінальний світловий малюнок. Можна організувати освітлення так, щоб спрямованість променів формувала цікаву геометрію і малюнки. Внутрішнє розміщення виключає розсіювання на всі боки, але дає змогу виділяти світлом конкретні зони, меблі, деталі інтер'єру та декор, які необхідно підкреслити для створення гармонійного зовнішнього вигляду.
Недоліками вибору такої захованої фіксації освітлювальних приладів є:
  • Високий ризик деформувати полотно через перегрів від світильника;
  • Натяжну конструкцію доведеться опускати вниз на 6-10 см, залежно від обраного виду пристрою;
  • Світло не надходить у різні ділянки кімнати, немає розсіювання, а отже, потрібно обладнати в стелі кілька вбудованих світильників для кожної зони окремо.

Світлодіодні стрічки та контурне освітлення

Сучасний варіант освітлювальної конструкції - світлодіодна стрічка отримала багато позитивних відгуків у користувачів. Саме її найчастіше рекомендують на різних форумах з ремонту. Застосування світлодіодної стрічки істотно спрощує завдання як у натяжну стелю встановити світильники.
Головним плюсом цього виду освітлювального приладу стала можливість реалізувати найсміливіші дизайнерські задумки. Це як периферійне підсвічування по центру, так і яскраві акценти для багатоступеневих конструкцій.
При цьому питань як вбудувати світильники в натяжну стелю практично не виникає. В окремих випадках стрічка просто клеїться до плівки. Це безпечно, пристрій максимально легкий і не підтримує нагрівання. Таким чином, світлодіодна стрічка - найпростіше встановлення світильника в натяжній стелі.
Усі переваги не виключають одну особливість застосування світлодіодних стрічок - вони не можуть бути основним джерелом освітлення. Цей тип завжди йде як доповнення до інших освітлювальних приладів - люстри, спотів або бра. Для основного світла потужності світлодіодних стрічок буде недостатньо, а ось для створення особливої атмосфери - чудовий вибір.

Растрові світильники

Растрові моделі освітлювальних приладів - не найпопулярніше встановлення світильників на натяжні стелі. Їх конструкція складається з блоків, в які входять довгі люмінесцентні лампи. Характеристики растрових пристроїв хороша можливість задовольнити запит як встановити світильники в стелю з гіпсокартону, а ось для натяжної стелі вони застосовуються значно рідше.
Такі вбудовані світильники характеристики - оптимальні для офісного або комерційного приміщення.
Растрові види вбудованих світильників володіють такими перевагами, як: висока потужність освітлення, рівномірність світлових потоків, зрозуміле обслуговування, яке можна провести самостійно, а також просте встановлення світильників у натяжну стелю.
Світильники вбудовані для підвісних стель типу Армстронг мають строгий зовнішній вигляд. У житлових будинках їх часто вибирають для коридорів, комор, можна підібрати плоску, велику модель з високим рівнем вологозахисту для ванної кімнати.
При цьому, варто розуміти, як вибрати світильники на натяжну стелю растрового типу - вони повинні бути легкими і мати діодну основу пристрою, що виключає підвищення температури полотна.

Споти

Спот - сучасний і функціональний вид освітлювального приладу. Відрізняється простою конструкцією з обладнанням поворотного механізму. Кріпиться на кронштейн і доповнюється лампою галогенного або світлодіодного типу.
Спотові моделі можуть мати спрямований або прямий промінь світла. Можуть бути встановлені в одній одиниці або групами. Накладний варіант можна встановити навіть після монтажу натяжної стелі, а ось вбудований світильник фіксується під полотном.
Споти виготовляють із пластику або металу, з властивістю стійкості до нагрівання. Лампа для споту повинна мати потужність не більше 35 Вт. Така конфігурація виключає негативні впливи на тканину або ПВХ плівку.
Поворотні моделі часто використовують для підсвічування конкретної зони, наприклад, туалетного столика, робочого місця, дзеркала ванної кімнати.

Трекові світильники

Трековий світильник складається з комплексу спотів, прожекторів, закріплених на шинопровід. Матеріал основи - алюмінієвий сплав. Конструкція обладнана електричними контактами всередині, має спеціальні рейки для комфортного розміщення світильників, можливості спрямувати потік світла в різні боки і під різним кутом.
Трекові системи актуально застосувати для освітлення конкретної зони, декору, фотографій. Вони відмінно поєднуються з іншими типами освітлення, завдяки лаконічному дизайну конструкції.

Зоряне небо

Ефективне рішення встановити світильник у натяжну стелю - використовувати декоративне освітлення Зоряне небо. У результаті можна отримати дрібні, блискучі промені, привабливі точки на стелі, що нагадують зірочки. Дизайнери швидко підхопили оригінальне рішення, випустили дуже вишукані моделі, де для зірочок використовують кристали Сваровскі.
Встановлення світильників у натяжні стелі максимально просте, і не вимагає складних рішень, наприклад, як врізати світильник у натяжну стелю. Конструкція Зоряне небо складається з блоку проектора, який фіксують між основною стелею і натяжним полотном. До проектора приєднують оптоволоконні нитки, з іншого боку закріплені до самої тканини стелі. Встановлення лампочок у підвісну стелю дає можливість відтворювати різноманітні візерунки. Актуальним є формування малюнків Сузір'їв та інших оригінальних дизайнерських ідей.Зоряне небо - оптимальний варіант додати світильники в натяжну стелю для створення затишної атмосфери в спальні або дитячій кімнаті.

Як правильно зробити вибір світильника для натяжної стелі

Вибір світильника для натяжних стель слід починати ще на етапі розроблення дизайн проєкту приміщення. Планування - важливий крок для забезпечення комфортного та сучасного освітлення. Такий підхід дасть змогу уникнути багатьох проблем на наступних етапах і ситуації, що часто виникає, - як зняти світильник з натяжної стелі і не пошкодити поверхню.
Які бувають світильники для натяжних стель і який тип краще вибрати під параметри конкретної кімнати - завдання, які здатні вирішити професіонали. Вони беруть до уваги всі деталі, інтер'єр, призначення приміщення, розміри, технічні вимоги і, звісно ж, безпеку використання освітлювальних приладів.
Фахівці рекомендують визначити:
  • тип і розмір приладу освітлення;
  • стиль і матеріал виготовлення;
  • спосіб монтажу.
Для ефективної роботи і безпечного поєднання з натяжною стелею необхідно вибрати: тип ламп і їхню потужність, варіант кріплення і підключення, схему розміщення і кількість необхідних приладів.

Лампи - важливий критерій вибору освітлення для натяжної стелі

Важливу роль у питанні як вибрати світильники для натяжної стелі має джерело світла.
має джерело світла. Тип лампи та її технічні особливості впливають на економічність і безпеку світильника загалом.
Як підібрати світильники для натяжних стель і оптимальний варіант лампи підкажуть фахівці Elekomp.
Вони рекомендують звернути увагу на:
  • Параметри цоколів і розмірів. Сьогодні виробники освітлювальної продукції пропонують три основні варіанти цоколів: Е14, Е27 і Е40. Найбільш затребуваний - Е27. Варто враховувати цей параметр перед тим як вибрати стельовий світильник для натяжної стелі;
  • Форма лампи. Виробники пропонують багато сучасних варіантів як звичайного вигляду, так і незвичайної форми колби. Окремі моделі мають стильний вигляд і можуть не ховатися під плафони і кришки конструкції освітлювальних приладів. Найчастіше обирають такі форми лампочки: грушоподібна (позначена на пакуванні літерою А і ЛОН - лампа загального призначення), конічна - імітує форму свічки (B і С - conical), полум'я (СА), декоративні із закрученим верхом (CF), у формі кулі (G - globe), гриба (М), дзеркальні з обмеженим кутом освітлення (R), циліндричні лампи (Т). Якщо конструкція зі складною формою, до першої літери додають ще одну, для характеристики особливостей конструкції.
  • Потужність лампи. Чим вищі цифри, тим більше яскравого світла можна забезпечити в приміщенні. Самі показники відрізняються залежно від обраного типу: варіант на 5 Вт енергоощадної моделі за потужністю дорівнює 60 Вт лампи розжарювання;
  • Показник світлового потоку. Він розкриває кількість енергії світлового потоку, яка йде від приладу освітлення. Від світлового потоку залежить і колірна температура світильника. Характерні такі показники: тепле біле світло - близько 2700К, природне біле світло - 4200К, холодне 6400К. Фахівці рекомендують вибирати теплий відтінок 1800-2700К для спальної кімнати, відпочинку, а максимальні показники 4200-6500К для робочого місця. Для розуміння можна порівняти колірну температуру світильника зі світловим днем - 3000К вранці, 6000К вдень і 2200К ввечері, на заході дня.
  • Обмеження потужності, якщо передбачається монтаж лампочок у натяжну стелю: для ламп розжарювання - 60 Вт, галогенних - 35 Вт, а ось для люмінесцентного або світлодіодного типу немає обмежень за потужністю;
  • Спрямованість світла. Багато плафонів забезпечують напрямок потоку вгору, тому варто знати важливий аспект - відстань лампи до натяжної ПВХ-плівки в такому разі не має бути меншою за 15 см. Рекомендують перед тим, як вибрати вбудовувані світильники, звернути увагу на їхню спрямованість в сторони або вниз для максимальної безпеки експлуатації.
  • Необхідність у перевірці потужності. Іноді виникають ситуації появи плям, тріщин на полотні. Тоді слід розуміти як зняти вбудований стельовий світильник, перевірити його працездатність і замінити лампи на менш потужні.
Правильний підбір типу лампи не менш важливий, ніж запит - як вибрати світильник у натяжну стелю. Який варіант кращий, ефективніший і безпечніший стане зрозуміло після розбору характеристик доступних варіантів.
Популярні лампи:
  1. Лампи розжарювання. Мають низький показник енергоефективності - економити на електриці не вийде. Конструкція включає скляну ємність і цоколь. Усередині вакуум і розміщення контактів, запобіжника, нитки розжарювання, за якими і йде струм, при цьому нагріваючи елемент. Мінусом вибору цього варіанту стане перетворення значної частини енергії в теплову. А це низка обмежень, які треба враховувати на етапі монтажу світильників під натяжну стелю. Лампа розжарювання більш сумісна з люстрами підвісного типу, де є відстань між нею і матеріалом поверхні стелі. Не варто ризикувати з показником потужності цього варіанту - оптимально вибрати 40 Вт і не використовувати в інших видах світильників, крім підвісних конструкцій.
  2. Галогенні лампи. Відрізняються більш високою економічністю. Їхньою перевагою є низький нагрів, але при цьому вдвічі більший ресурс, порівняно з лампами розжарювання. Встановлення світильників у натяжних стелях з використанням галогенних ламп дає можливість отримати яскраве, розсіяне освітлення. Але при цьому в невеликій колірній палітрі променів. Щоб убезпечити вбудовані світильники, монтаж цього типу ламп здійснюють для підвісних люстр, адже навіть мінімальний нагрів за постійного впливу може пошкодити ПВХ плівку. Мінус галогенних ламп - чутливість до перепадів напруги, що знижує їхню яскравість і впливає на довговічність застосування.
  3. Люмінесцентні лампи. Відмінний вибір економного споживання. Їхня енергоефективність у роботі вища в цілих 6 разів. А це істотне зниження оплати за електрику. Для освітлення в конструкцію лампи вводять ртуть, вона виділяє пари, через які і проходить електричний розряд. У результаті відбувається формування ультрафіолетового випромінювання, люмінофор перетворює його на звичне для користувачів світло. При виборі, які світильники в натяжну стелю встановити, моделі з люмінесцентними лампами істотно виграють у конкурентів. Їхні основні переваги: довговічність експлуатації та відсутність нагрівання. Тобто допускається, як встановити вбудований стельовий світильник з люмінесцентною лампою, так і накладні, підвісні моделі. Тут важливо враховувати великі габарити елемента освітлення, великі лампи можуть не поєднуватися з компактними пристроями. Якщо лампа занадто ріже очі, доведеться розібратися, як зняти вбудований світильник і замінити її на модель із властивістю dark light reflector - м'яким світлом для житлових приміщень.
  4. Світлодіодні лампи. Встановлення вбудованих стельових світильників найчастіше супроводжується лампами на світлодіодах. Це оптимальний вибір для безпечного поєднання з матеріалом полотна натяжної стелі. Світлодіоди - це напівпровідники, при переході на другий рівень частина енергії йде у вигляді фотонів. Це і є елементи, що випромінюють світло. Тобто, електрика в цьому типі ламп переходить у світлове випромінювання. Світлодіодна лампа - одна з найбільш економічних і довговічних варіантів. Багато виробників гарантують цілих 10 років інтенсивної експлуатації. Світлодіоди - найкращий вибір для натяжної стелі і через відсутність нагріву. Моделі ламп представлені у величезному асортименті, різноманітність кольорів. Ще одним плюсом є м'якість світла, мерехтіння відсутнє. Вбудовувані світильники види часто включають світлодіодні лампочки. Ще одна важлива перевага цього типу - максимальна енергоефективність споживання електрики. Рівень ККД світлодіодного світильника становить близько 22%. Таким чином, і сам освітлювальний прилад отримує багато переваг. А саме: надійність, довговічність та економічність. Чи є мінуси світлодіодних варіантів? Як і в будь-якій техніці вони зустрічаються. Це необхідність міняти не просто лампу, а весь світильник, якщо станеться поломка. Хоча бренди і представляють моделі з можливістю змінити світлодіодний елемент, терміни служби світильника при цьому вже знизяться.
  5. Філаментні лампи. Їхня робота нагадує світлодіодне рішення. В основі лежать теж діоди. Але дизайн конструкції виконується в більш традиційному виконанні: прозорий корпус-колба, імітація нитки розжарювання.
Світильники для натяжних стель види відрізняє і встановлення лампочок у натяжну стелю, їхній тип і потужність може мати безпосередній вплив на довговічність натяжної конструкції. Крім цього, ефективний підбір допомагає вирішити низку важливих завдань:
  • наповнює кімнату рівномірним світлом для комфортного перебування в ній;
  • допомагає організувати світлові акценти на потрібні елементи інтер'єру;
  • дає можливість отримати оригінальну атмосферу, надати приміщенню індивідуальності.

Кріплення та підключення світильників на натяжній стелі

Підключення вбудованих світильників та інших типів освітлювальних приладів вимагає ретельного підходу. Варіант змінити їхнє розташування складний і реалізується рідко. Також може виникнути питання, чи можна в натяжну стелю додати світильники? Усе це залежить від підготовки основи та обраного способу кріплення конструкції приладу освітлення.
Які існують види кріплення, щоб монтаж світильників на натяжну стелю був максимально надійним і безпечним.
Популярні варіанти закріпити конструкції:
  • Підвісне кріплення. Оптимальний спосіб зафіксувати люстри. У стелю - основу, закріплюють великий і надійний гак, навпроти в полотні роблять отвір, зі зміцненням по контуру спеціальним кільцем. Коли конструкція підвісу встановлена, застосовують додаткову заглушку отвору для декору. Кріплення не викличе проблем у запиті як поміняти світильник у підвісній стелі. Треба підібрати лише подібні габарити і довжину підвісного шнура.
  • Накладне кріплення. Універсальний спосіб провести монтаж світильника в натяжну стелю. В основі кріпиться спеціальна планка на лапки-опори. Вона максимально стикається з полотном із тканини або плівки. На планку і відбувається монтаж світильників у натяжній стелі. Це можуть бути плоскі накладні моделі, окремі точкові світильники, люстри.
  • Вбудоване кріплення. Встановлення вбудованих світильників має свої особливості. Важливо ознайомиться з ними на початковому етапі робіт, щоб не шукати рішення як встановити врізний світильник або чи можна додати світильники в натяжну стелю. Вбудовані стельові світильники, встановлення яких відбувається в кілька послідовних кроків: визначається врізний світильник, глибина посадки, робляться вирізи зі зміцненням кріпильними кільцями. Практично всі види врізних стельових світильників мають у конструкції спеціальні пружинки для розпірки, що допомагають надійно зафіксувати їх на стелі. Як це врізний світильник для проведення монтажу? Вбудовувані світильники установка повинна проводитися професіоналами, для максимальної безпеки і надійності підключення освітлювального обладнання. Ці моделі забезпечують акуратний зовнішній вигляд і рівність поверхні. Якщо виникне завдання як поміняти вбудовуваний світильник, рішення - купити модель ідентичного діаметру

Як встановлювати світильники на натяжну стелю, додавати нові елементи та міняти лампи

Монтаж світильників у підвісній стелі вимагає не просто розуміння - що таке вбудовані світильники і в чому різниця між врізним світильником і вбудованим. Це важливий етап, від якого надалі залежить ефективність, безпека і довговічність використання обраного типу приладу освітлення.
Спосіб як монтувати світильники в натяжну стелю визначається обраним типом конструкції

Встановлення світильників у натяжну стелю підвісного типу

Люстри та інші підвісні конструкції можуть бути закріплені такими варіантами:
  • до основи обладнання натяжної стелі кріпиться спеціальна планка, що забезпечує міцність процесу. Люстру легко зафіксувати до цього елемента, використовуючи саморізи. Це кріплення називають стельовим;
  • підвісне кріплення вимагає фіксації в основі спеціального арматурного елемента - зазвичай це гак. До нього і фіксують люстру, через отвір у полотні натяжної конструкції. Монтаж світильників у підвісну стелю приносить менше клопоту, не викликає проблем і запитань, як встановлюють світильники в натяжну стелю або як зняти вбудований світильник. Багато майстрів пропонують саме цей спосіб, він один з найпоширеніших.
При виборі такого варіанту натяжна стеля монтаж світильників-люстр масивних параметрів, варто пам'ятати, що в разі необхідності змінити лампочку, доведеться від'єднувати дроти і знімати всю конструкцію.

Точкові моделі: як підключити вбудовані світильники

Встановлення вбудованих стельових світильників точкового типу має низку відмінностей.
Майстри пропонують два способи як встановлювати вбудовані світильники точкового типу:
  1. Світильник вбудований стельовий встановлюють на готову регульовану стійку, яку монтують перед натягуванням полотна. Рішення актуальне і для інших типів освітлювальних приладів, наприклад накладних моделей. Наступний крок - провести електрику. Тільки потім фіксують плівку і зверху додатково кріплять термокільця. Елементи здатні захищати матеріал від підвищення температури через тепловий вплив лампи. Далі збірка вбудованих світильників і їхнє кріплення. Конструкцію розміщено нижче рівня полотна. Цей спосіб як встановити вбудовані світильники дозволяє підключити неповоротні і поворотні освітлювальні пристрої.
  2. Розглянемо, як вбудовувані світильники встановити іншим способом для отримання рівної поверхні полотна, без виступу приладів освітлення. Для цього варіанту, перед тим, як вибрати вбудований світильник, потрібно звернути увагу на наявність пружинного типу конструкції моделі. У полотні для кожного окремого світильника треба передбачити заздалегідь підготовлений отвір. При поміщенні в нього, пружина розпрямляється і забезпечує щільність прилягання світильника до поверхні. Рекомендують розрахувати відстань між основною стелею і полотном, перед тим як почнеться установка вбудованих світильників. Оптимально прилади освітлення працюватимуть, якщо основна стеля має проміжок 7 см від натяжної. Для привабливого зовнішнього вигляду кожен світильник доповнюють декоративними накладками.
Багато користувачів знають вбудовані світильники як підключити самостійно. Але типи вбудованих світильників дуже різноманітні, можна допустити критичні помилки. Професіонали виконують роботи оперативно й акуратно, без ризику пошкодити полотно, з використанням спеціалізованого обладнання та інструментів.

Як встановити лампочку в підвісну стелю?

Як зняти лампи з натяжної стелі та замінити їх? Здавалося б, елементарне завдання. Але для різних видів світильників воно може істотно відрізнятися різною складністю. Для точкових моделей потрібно знати як зняти вбудований стельовий світильник, а окремі моделі зі світлодіодними лампами доведеться замінювати повністю. Розберемо процес більш детально для різних ситуацій:
  • Традиційна лампа розжарювання - найпростіша в заміні. Її просто викидають і замінюють на нову. Не забувайте про безпеку процесу, роботи проводять обов'язково при вимкненому світлі.
  • Галогенні моделі принесуть більше клопоту в обслуговуванні та заміні ламп. Спочатку відключають електропостачання, знімають кришку світильника, а тоді кільце фіксації галогенових ламп. Важливо, процедуру заміни лампи обов'язково проводити в рукавичках або задіяти серветки. Рухи мають бути м'якими і плавними, викручують пристрій поступово, з легким погойдуванням. Потім процедуру повторюють з дотриманням тих самих правил, усі дії встановлення нової лампи у зворотному порядку.
  • Світлодіодну лампу замінюють у такий спосіб: видаляють кріплення із зіпсованої лампи та ізоляцію з проводів. Далі процес роз'єднання кабелю і приєднання нової лампи, використовуючи інструкцію на упаковці від виробника. Дроти треба заховати і зафіксувати кришку світлодіодного освітлювального приладу. Гвинтами міцно зафіксувати кришку до основи конструкції.
  • Замінити лампи у світильниках типу GX53 для натяжних конструкцій ще простіше. Рукою тримають короб, а іншою повертають рамку конструкції проти годинникової стрілки. Максимально акуратно і плавними рухами дістають згорілу лампу і легко встановлюють нову, після чого надійно фіксують кришку.

Встановлення світильників у готову натяжну стелю

Як під'єднати вбудовуваний світильник у вже готовій натяжній конструкції?, Як додати світильник в натяжну стелю? - часті запити до фахівців. Виконати додатковий монтаж вбудованих світильників своїми руками не вийде. Для проведення робіт необхідно провести частковий або повний демонтаж полотна майстрами. Масштаби визначаються місцем розводки освітлення і кількістю необхідних освітлювальних приладів.
Світильники в натяжну стелю монтаж включає низку послідовних дій. Команда знімає стелю спеціальною викруткою. Далі електрики роблять розмітку основної стелі, переносячи майбутню схему освітлення приміщення. Відбувається підготовка та встановлення закладної платформи, а також нової електропроводки. Потім фахівці повертають натяжне полотно на своє місце, попередньо нагріваючи його спеціальним обладнанням. У плівці або тканині натяжної стелі роблять отвори і фіксують захисні термокільця. Останній крок - фіксація самого приладу.
Краще не ризикувати проводити процедуру самостійно. Робота трудомістка, без спеціального обладнання, інструменту та навичок професійної бригади не обійтися. Слід брати до уваги і додаткові фінансові витрати, час на виконання робіт. Тому оптимальним рішенням буде вивчити інформацію про те, які вбудовані світильники кращі, продумати схему їхнього розташування і як зібрати вбудований світильник своїми руками або із залученням майстра.

Як встановити світильник в натяжну стелю і правильно розрахувати кількість і розташування приладів?

Існують загальні правила розміщення приладів освітлення - 20 Вт потужності для одного квадратного метра площі. Для площі у 20 м2 необхідно продумати 400 Вт загальної потужності, наприклад, використовувати десять ламп по 40 Вт.
Але крім математичного розрахунку важливо брати до уваги і власні відчуття. Одні люди люблять яскраве освітлення, іншим більше імпонує м'яке, розсіяне світло.
Важливо пам'ятати, що лампи розжарювання, галогенні, світлодіодні та інші, мають відмінності в потужності. За основу розрахунку беруть поширену і звичну багатьом користувачам лампу розжарювання. А ось для підбору загальної потужності інших типів лампочок слід вивчити дані на упаковці. Виробники вказують співвідношення параметра з лампою розжарювання. Тоді просто перевести дані і зробити власний розрахунок потужності.
На вибір організації освітлення має вплив тип світильника. Потрібно вивчити вбудовувані світильники опис характеристик, чим відрізняються світильники для натяжних стель. Наприклад, вибираючи споти, можна змінювати напрямок потоку світла, а люстри з лампами розжарювання можуть забезпечити приємне розсіяне світіння і забезпечують більше світла. Роль відіграє і покриття лампочки: матовість скла дає змогу пом'якшити світло, надає тьмяності, як порівняти з прозорими рішеннями.
Візьмемо, наприклад, знову приміщення в 20м2. При виборі світильників точкового типу їх знадобитися близько 12 штук. Але ці світильники поєднують з іншими видами, центральною люстрою або виділенням зон накладними приладами освітлення. Наприклад, у центрі вітальні можна зафіксувати підвісну люстру, а з боків організувати світло від спотів. Комбінування розміщення освітлювальних приладів забезпечує рівномірність освітлення без темних зон і дає змогу згладити яскравість центральної частини.
При розміщенні світильників також є низка правил:
  • не робити установку близько до стін - це може призвести до порушення цілісності світлового потоку;
  • перед тим, як встановити вбудований стельовий світильник, потрібно провести розмітку відстані між пристроями на відстані понад 30 см один від одного, оптимально - 1-1,5 метра;
  • уникати монтажу освітлювальних приладів у кутку приміщення.

Підбір потужності та матеріалу натяжної стелі

У натяжну стелю встановлення світильників проводиться з урахуванням обраного матеріалу полотна. Для матових, сатинових, глянцевих і тканинних полотен характерне світловідбивання різного рівня.
Матова поверхня має низьке відбиття світла. Варіант розрахунку потужності майже такий самий, як у бетонних, гіпсокартонних стельових конструкцій. Формули визначаються конкретним типом приміщення.
За приклад беруть оптимальний варіант - світлодіодні лампи і показник потужності у Ватт. Якщо необхідно розрахувати потужність галогенних лампочок, показник множать у 3,5 раза, а для ламп розжарювання цифра збільшиться в 5 разів:
  • спальня і кімнати з приглушеним, розслабленим освітленням - 2,5 Вт на м2;
  • середній рівень освітлення для дитячої, ванної кімнати та кухні - 3-3,5 Вт на м2;
  • яскраве світло для вітальні - 4-5 Вт на м2.
Сатинові плівки мають властивість відбивати потоки світла, але одночасно розсіюють його. Стеля із сатину трохи збільшує освітленість.
Для прикладу використовуємо точкові стельові світильники, розташовані по периметру. Для однієї, центральної люстри краще помножити потужність на 0,85.
Для сатинової стелі розрахувати показники потужності точкових світильників можна з таким коефіцієнтом:
  • спальня і кімнати з приглушеним, розслабленим освітленням - 2,1 Вт на м2;
  • середній рівень освітлення для дитячої, ванної кімнати та кухні - 2,5-3 Вт на м2;
  • яскраве світло для вітальні - 3,4-4,2 Вт на м2.
Глянцевая поверхность максимально отражает свет. Это ее особенность, которую следует учитывать еще на этапе выбора натяжной конструкции. Для создания комфортного уровня освещения стандартные показатели умножают на коэффициент - 0,7. Или используют следующие формулы:
  • спальня и комнаты с приглушенным, расслабленным освещением - 1,8 Вт на м2;
  • средний уровень освещения для детской, ванной комнаты и кухни - 2,1-2,4 Вт на м2;
  • яркий свет для гостиной - 2,8-3,5 Вт на м2.
Для эффективной и стильной организации освещения важно правильно выполнить технические расчеты, определить нужную мощность, провести безопасный и качественный монтаж осветительных приборов.

Схеми розміщення світильників на натяжній стелі

Як підключити світильники в підвісній стелі залежить від їхньої схеми розміщення. Можна підібрати варіант під свої уподобання: квадратної, круглої, овальної та прямокутної форми або розташувати в лінію, два ряди тощо. Пропонуємо кілька естетичних і практичних способів розмістити різні види світильників.

Люстра по центру

Варіант для інтер'єру в класичному і традиційному стилі. Велика і масивна люстра виступає головним джерелом світла і може включати кілька ламп для отримання необхідної потужності для конкретної площі. Цей варіант доповнюють меншими пристроями розміщеними навколо.

Основа з точкових світильників

Дає змогу відтворити будь-яке розміщення, оптимально підходить для сучасних, лаконічних кімнат. Моделі дають можливість регулювати рівень освітлення, яскравість. Можуть використовуватися як основне джерело для компактних кімнат, приміщень з низькими стелями або як місцеве, декоративне освітлення. Важливо правильно розрахувати кількість світильників, щоб отримати оптимальний рівень світла.

Геометрія або малюнок

Надає інтер'єру оригінальності, можливості створити неповторне рішення і гармонійно вписати його в дизайн. Це може бути півмісяць, хвилі, знак зодіаку тощо.

Варіант еклектики

Поєднує комплексне використання різних видів світильників для натяжних стель. Це дає можливість отримати не тільки красиву, але й раціональну композицію для освітлення і комфортного виконання різного роду завдань.
Завдання світильники для натяжних стель як вибрати, може бути вирішене раціонально. Треба правильно розрахувати кількість приладів, потужність і схему розташування. Такий підхід - гарантія організації якісного і надійного освітлення приміщення з натяжною стелею.

Рекомендації з експлуатації світильників для натяжних стель від експертів Elekomp

Фахівці компанії Elekomp - це команда професіоналів, які знають чим відрізняється врізний світильник від вбудованого, як вставити світильник у натяжну стелю та інші аспекти для успішної реалізації освітлення. Мало знати як вибрати вбудований світильник для натяжної стелі, потрібно забезпечити його тривалу експлуатацію:
Для того, щоб освітлення прослужило довго й ефективно, потрібно правильно доглядати за приладами. Процеси відрізняються залежно від типу приміщення:
  • Кухня. Оптимально використовувати комбінований тип освітлення, це джерело світла в центрі та зонування за допомогою менших світильників. Наприклад, над зоною готування немає необхідності використовувати велику люстру, вона збиратиме пил, жир тощо. Біля плити, обіднього столу та інших зон, можна провести монтаж окремих точкових світильників. Вони компактні, прості в очищенні. Досить просто протерти верхню кришку. Зручно прикріплювати світлодіодне освітлення вздовж робочої зони - це допоможе зменшити енерговитрати, адже готування займає багато часу.
  • Спальня. Як вибрати вбудовані світильники залежить від індивідуальних переваг. Важливо, щоб матеріал легко чистився - дихати пилом під час сну не принесе користі здоров'ю. Часто це накладна люстра доповнена менш потужними додатковими світильниками, наприклад, біля приліжкового столика або зони для читання в ліжку. Актуально вибрати моделі з регулюванням ступеня яскравості. Оригінальності атмосфері надає варіант Зоряне небо, який можна застосувати для дорослих і дітей. Продовжить експлуатацію світильника в дитячій міцний корпус, адже під час ігор є ризики пошкодити скляні плафони та подібні конструкції.
  • Ванна кімната. Освітлення може бути виконано в різних варіантах. Наприклад, одна традиційна люстра з лампою розжарювання, точкові світильники, споти біля дзеркала, підсвічування по периметру діодною стрічкою. Але для ефективного і тривалого застосування світильника обов'язково мати високий рівень вологозахисту, відсутність нагрівання корпусу і просте очищення, за допомогою протирання серветкою від крапель і бризок.
  • Вітальня. Звичне рішення для багатьох - велика люстра по центру. Але візьміть до уваги необхідність проводити догляд не менше разу на тиждень, промиваючи кожен елемент конструкції. Варіант економного використання освітлення - розділити площу точковим освітленням окремих зон. Цікаву гру світла і тіней забезпечать спрямовані споти або прожектори, які можна вмикати тільки за потреби. Такі невеликі прилади легко протерти від пилу.
Крім правильного догляду, продовжити терміни служби світильників допоможе:
  • вибір конструкцій з якісним складанням;
  • правильний розподіл навантаження по фазах, що унеможливлює перепади і пошкодження електроприладів;
  • використання мережевих фільтрів, реле контролю напруги, стабілізаторів, безперебійників і подібного спецобладнання при можливих стрибках напруги в мережі.

Поради від команди Elekomp щодо організації освітлення

Команда пропонує низку простих порад для ефективної організації освітлення:
  • Кількість світла має значення. Якщо поверхня натяжної плівки з глянцю, вона відбиватиме предмети. При ввімкненому світлі в кімнаті буде вдвічі більше точок світла, блиску. Експерти рекомендують брати до уваги тип поверхні та застосовувати менше джерел світла. Особливо помітними в такому випадку з глянцем будуть масивні кришталеві та скляні люстри.
  • Дизайн і декор для окремих зон. Абажури, різьблення, декорування, незвичайні кольори дають багато тіней, які не підходять для загального освітлення і негативно впливають на сприйняття предметів. Елементи - актуальне рішення для зони відпочинку, адже здатні створити незвичайну атмосферу.
  • Стиль приміщення. Вбудовувані світильники як вибрати безпосередньо визначає інтер'єр кімнати. Великі люстри з безліччю лампочок краще поєднувати з матовою поверхнею стелі, а точкові світильники відмінно підкреслять малюнки на полотні або багаторівневу конструкцію. Вибір оптимального, доречного дизайну зменшить потребу міняти прилади.
  • Раціональне освітлення. Це використання м'якого світла і розсіювача для заповнення всього простору. За допомогою спотів і трекінгових систем можна підкреслити декор, картину, фотографії, геометрію приміщення. Для привернення уваги та акцентів підійдуть і світлодіодні стрічки.
  • Використовуйте відтінки. За можливості вибирати моделі з перемиканням кольору, можна отримати можливість освітлення різних відтінків. Для відпочинку відмінно підійде м'яке, блакитне або фіолетове підсвічування. Перемикання температури світіння допоможе створювати оптимальні умови для роботи, відпочинку та інших варіантів проведення часу.
  • Враховуйте особливості різних приміщень. Ванна кімната піддається постійному впливу вологи, модель повинна мати високий рівень вологозахисту - IP. У кімнаті дітей краще встановити безпечний прилад, з міцним корпусом і мінімальними ризиками падінь або розбиття під час ігор. Для кухні важливе легке очищення плафона.
  • Увага до дрібниць. Глянцева стеля відбиватиме не тільки світло, а й предмети і навіть саму конструкцію люстри зверху. Важливо, щоб на шафі не було зайвих коробок, зовнішній вигляд інших елементів, які непомітні на перший погляд також був привабливим.
Правильно організоване освітлення в кімнаті з натяжною стелею здатне прослужити тривалі терміни експлуатації. А ось необдумане розміщення принесе багато клопоту. Вбудовувані світильники це відповідальність за пророблення отворів. Недолік світла також викликає необхідність додати освітлювальні прилади, а для виконання цих робіт знадобиться команда фахівців, час і додаткові фінансові вкладення.
Експерти Elekomp знають, які бувають вбудовані світильники і як поставити світильник у натяжну стелю. Їхні консультації та поради допоможуть підібрати оптимальне поєднання освітлення і натяжної конструкції стелі для тривалої експлуатації.
Теги:
Товар успішно доданий до кошика
+

Якщо ви знайшли помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам про це.

Дякуємо! Ми отримали Ваше повідомлення і виправимо помилку незабаром.

Файл не обрано