Конфігуратор
Замовити зворотній дзвінок:
093 519 15 15

Що таке трифазні трекові системи розкажуть експерти Elecomp

Трекові трифазні світильники - актуальний варіант сучасного освітлювального приладу. Устаткування вирізняє конструкція, а саме використання спеціального треку - струмопровідної шини, до якої кріплять світильники, з можливістю їхнього переміщення і регулювання спрямованості світла.
Трифазна система треків складається з: прожекторів, спотів або плафонів, у різній кількості та модифікації й обов'язкового елемента - шинопроводу, з можливістю підключення трифазного проводу. Шина виробляється в основному з алюмінієвого модуля, довжиною до 3 м, має електричні контакти всередині.
Застосування треків у сучасному освітленні дає змогу експериментувати зі світлом, змінювати його спрямованість для акцентів або навпаки організувати рівномірне освітлення всього простору. Багато моделей дають змогу налаштувати інтенсивність світла, змінювати розміщення джерел, створювати необхідну атмосферу, виділяти зони або елементи в приміщенні.
Підключення трифазного шинопроводу дає змогу використовувати світильники з різними технічними характеристиками, дизайном, наявністю відбивача, світлорозподілювачів тощо. Три фази - це варіант увімкнення і вимкнення груп джерел світла окремо, незалежно одна від одної.
Крім житлових приміщень, трекові системи набули великого попиту при облаштуванні офісних, комерційних, виробничих будівель. Спрямованість світла, можливість створювати акценти та зонувати простір - чудовий вибір для виставок, музеїв, галерей, вітрин магазинів, стендів у вестибюлях.

Види й типи трифазних трекових систем

Ринок пропонує кілька видів трифазних треків. Головна їхня відмінність - різні варіанти монтажу:
  • Вбудована шина трифазна. Конструкція вбудовується в гіпсокартонну стелю, натяжне полотно. Стриманий стиль магнітних трекових світильників в інтер'єрі має лаконічний вигляд і не займає простір.
  • Підвісні треки. Шинопровід підвішують на спеціальні троси. Світильник ніби парить. Чудовий вибір, якщо потрібно отримати дистанцію між джерелами світла і стелею. Підвісні треки часто застосовують для вітальні, різнорівневих стель, оригінальних інтер'єрів.
  • Накладні трекові системи. Встановлення шинопроводу проводиться на рівну дерев'яну, бетонну поверхню стелі, стін. Кріплення часто проводиться звичайними саморізами. Простий варіант монтажу, без необхідності проводити підготовку основи.
Незалежно від типу встановлення, шинопровід у більшості моделей виробляють з алюмінію. Розміри та форми шини можуть відрізнятися, стандартні варіанти 1-3 метри. При цьому, доступно розрізати основу і викладати різноманітні схеми.
Трифазний трековий світильник може мати відмінності:
  • за типом ламп: галогенові, лампи розжарювання, компактні люмінесцентні лампи, світлодіодні джерела світла. Останній варіант має великий попит у виробників треків, він економічний, дає м'яке і рівне світло, з можливістю регулювання (за наявності димера) і тривалою експлуатацією;
  • способом розсіювання світла. Виділяють дві категорії: акцентовані моделі, що дають змогу отримати спрямоване світло, при куті розсіювання до 36 градусів. Оптимальний вибір за необхідності виділити конкретну зону (читання, роботи, готування) або об'єкти: фотографії, картини, статуетки тощо. Інший спосіб - світильник розсіяного світла, що використовується при загальному освітленні простору і може мати кут розсіювання світла понад 36 градусів. Варіанти часто з'єднують в одному приміщенні для отримання рівномірного освітлення, їх навіть можна встановити на один трек;
  • кольором світіння (за колірною температурою). Заведено робити вибір за шкалою, для теплого світла - 2700-3000 K, нейтрального білого - 4000-4200 K, холодного освітлення - від 5000-6500 K. Експерти рекомендують вибирати тепле світло для віталень, магазинів, кафе і ресторанів. Нейтральний білий - має універсальне застосування, практично в будь-яких будівлях, а холодний відтінок підійде для галерей, музеїв, виставок, торговельних точок, у разі необхідності створити акценти та підвищити увагу до об'єкта.
За дизайном трифазна шина може мати найрізноманітніші виконання. Мінімалізм, класика, лофт тощо. За кольорами переважно випускають чорні, білі, сірі моделі, хоча можна знайти й більш сміливі варіанти.
трековые светильники3

Відмінність і перевага трифазних трекових систем

Трифазні трекові системи найчастіше порівнюють з однофазними треками. У чому ж відмінності цих освітлювальних приладів?
  • Однофазні треки - це одна група світильників. До шинопроводу проведено тільки одну фазу і нуль. Увімкнення та вимкнення всіх джерел світла відбувається одночасно. Активно використовуються для облаштування будинку, квартири, невеликих торгових майданчиків.
  • Трифазні треки розширюють можливості освітлення. У шині продумано використання трьох фаз і нуля, що дає змогу під'єднати кілька груп джерел світла і регулювати їхню роботу окремо. Це і є основні переваги трифазної системи перед однофазною. Такі треки часто використовують дизайнери в сучасних інтер'єрах приватних будинків, офісних приміщень, комерційних об'єктів для створення адаптивного освітлення, з можливістю його зміни за потреби.
Трифазні трекові системи включають металеві треки, на яких кріпляться і надалі переміщуються світильники. Всередину шини проводять 3 окремі електричні фази. Це дає змогу під'єднати прилади до різних фаз, розподілити навантаження і забезпечити зручність керуванням освітленням.
Сучасні виробники пропонують трекове освітлення в різних типах, дизайні. Закріпити плафони, споти й лінійні моделі дають змогу спеціальні конектори. Вони ж відповідають за зручність пересування по шині, можливість додати нові джерела світла або навпаки забрати зайві, без складних електромонтажних робіт.
Переваги трифазної системи над іншими видами приладів освітлення:
  • Гнучке налаштування. Підключення на три фази дає можливість незалежно керувати кожною групою, застосовувати різні сценарії освітлення, формувати акцентні зони, отримувати необхідну атмосферу.
  • Підвищення потужності. Розподіл навантаження на три фази дає змогу витримати велике навантаження на світлотехніку. Устаткування можна сміливо вибирати для інтенсивного використання на великих об'єктах, у торгівлі та промисловості.
  • Енергоефективна робота. Розподіл навантаження, використання енергоощадних ламп, вимкнення за необхідності зайвих світильників - чудовий варіант для економічного використання електроенергії.

Де використовуються трифазні трекові системи

Застосування трифазних трекових систем поширене в приміщеннях різного спрямування:
  • комерційні об'єкти. Потужні та багатофункціональні треки вибирають для магазинів, супермаркетів, виставкових залів;
  • простір освітніх і культурних установ. Регулювання освітлення та можливість змінювати спрямованість світла, створювати акценти має попит у школах, університетах, музеях і галереях;
  • офісні центри, державні установи, коворкінги. Трифазне освітлення часто застосовують для облаштування робочого місця;
  • промислові будівлі. Надійні та гнучкі освітлювальні прилади часто трапляються на підприємствах, виробництві або в складських приміщеннях, де потрібне потужне та надійне освітлення;
  • житловий простір. Треки трифазні вибирають для квартири, приватного будинку, як функціональний і стильний варіант освітлювальних приладів.

Як не помилитися з вибором трифазної трекової системи

Вибір трифазної трекової системи визначається місцем встановлення, призначенням освітлення, стилем інтер'єру.
Основні критерії підбору 3 фазних треків:
  • необхідний функціонал. Для промислового, комерційного об'єкта і приватного будинку світильники матимуть відмінності за потужністю і можливостями техніки. Також варто визначити завдання для приладів - варіант основного, робочого, акцентованого або декоративного освітлення;
  • параметри приміщення. Форма і розмір кімнати дають змогу зрозуміти, яка довжина і конфігурація треку необхідна, як розмістити конструкцію, скільки і яких світильників вибрати;
  • призначення і стиль простору. Зовнішній вигляд шинопроводу, матеріал, колір повинні відповідати інтер'єру та умовам експлуатації;
  • потужність освітлення. Параметри потужності часто визначаються можливістю підключення треків (чи зможе витримати навантаження електрична система) і типом ламп (LED, галогенні, світлодіоди, люмінесцентні або інші) залежно від того, яка потрібна яскравість і передача кольору;
  • комфорт управління. Сучасні моделі мають функцію димера для налаштування інтенсивності світла, окремі варіанти можуть змінювати колір, управлятися дистанційно за допомогою пульта, смартфона.
У разі виникнення проблем вибору рекомендується проконсультуватися з професіоналами з освітлення, які дадуть відповідь на всі питання і допоможуть підібрати оптимальну модель трифазного трекового світильника.
Трековые системы3

Скільки коштують трифазні трекові системи?

Вартість трифазні трекові системи залежить від низки аспектів. Розглянемо детальніше чинники ціноутворення:
  • особливості конструкції та комплектації;
  • репутація бренду;
  • зовнішній вигляд треків;
  • потужність і функціонал;
  • габарити світильників.
Ціна на трифазний трек визначається матеріалом конструкції, кількістю компонентів, включених у комплектацію. Це шинопровід, світильники, конектори, кріпильні елементи тощо. Чим якісніше і надійніше виконання деталей, тим дорожча вартість системи в підсумку.
Перевірена продукція від відомих виробників - це гарантія якості, позитивні відгуки користувачів, що також підвищує ціну.
Яскравий або навпаки стриманий, вишуканий дизайн трекових систем, напрямок стилю, форма, актуальність зовнішнього вигляду - завжди коштує дорожче за прості, універсальні рішення. За інновації, естетичну привабливість світильників доведеться заплатити.
Додаткові опції підвищують вартість, тому краще відразу визначити їхню необхідність. Димер, смарт-технології управління, зміни кольорів та інші функції дають змогу підвищити комфорт і створити особливу атмосферу, але не є базовими в освітленні.
Ціни на трифазні трекові світильники варіюються залежно від усіх цих аспектів. У середньому вартість шинопровода на три фази від 1000 грн, трекового світильника від 500 грн і більше.
Під час купівлі шинопроводу краще не заощаджувати, тонкий метал і погана ізоляція струму, можливість деформації основи під час значних навантажень можуть спровокувати поломки освітлювального приладу та пожежонебезпечну ситуацію.

Рекомендації з догляду за трифазними трековими системами від експертів Elecomp

Для того, щоб подовжити терміни ефективної експлуатації трифазного трекового освітлення експерти Elecomp радять не забувати про технічне обслуговування і догляд за світильниками.
Основні рекомендації:
  • Періодично перевіряти шинопровід. Надійність кріплення, відсутність деформацій і пошкоджень, пилу, сміття - основні етапи перевірки. Тріщини, забруднення, можуть вплинути на цілісність шини, пересування світильників, подачу електричної енергії до джерел світла.
  • Очищати треки. М'якою сухою серветкою варто протирати основу і світильники. При цьому не тиснути на поверхню, уникати потрапляння вологи, використання хімічних засобів для чищення та абразивних матеріалів.
  • Замінювати лампи в разі перегорання або втрати технічних властивостей (мерехтіння, тьмяності світла). Несправні джерела світла знижують інтенсивність освітлення в приміщенні, але при цьому можуть створювати непотрібне навантаження на шинопровід і систему загалом.
  • Змащувати всі рухомі елементи. Шарнірні з'єднання вимагають спеціального обслуговування, інакше змінювати напрямок світла, повертати споти, буде важко. Як матеріал використовують сухі мастила з силіконовою основою. Підхід дозволить зберегти безшумність рухів, запобігти проблемам регулювання.
  • Уникати перевантаження шини. Кожен трек має максимальні можливості по навантаженню, не варто додавати надмірну кількість світильників, ланцюг почне мерехтіти та може зовсім вийти з ладу.
Прості рекомендації від фахівців допоможуть зберегти презентабельний зовнішній вигляд трекової системи, зберегти її працездатність. Догляд та обслуговування світильників - важлива частина їхньої надійної та ефективної роботи в освітленні приміщень.
Товар успішно доданий до кошика
+

Якщо ви знайшли помилку або неточність, будь ласка, повідомте нам про це.

Дякуємо! Ми отримали Ваше повідомлення і виправимо помилку незабаром.

Файл не обрано